Evaluering kritiserer Danida for at trække støtte til vandprogram i Uganda

VAND: Regeringen får kritik for at lukke program, der har sikret langt flere ugandere rent drikkevand. Udviklingsminister Ulla Tørnæs mener, at Uganda selv må fortsætte indsatsen.

Dansk støtte med næsten to milliarder har sikret rent drikkevand til langt flere ugandere. Alligevel lukker regeringen nu projektet.
Dansk støtte med næsten to milliarder har sikret rent drikkevand til langt flere ugandere. Alligevel lukker regeringen nu projektet.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

Ny rapport kritiserer regeringen for at trække støtten til opbygning af vand og sanitet i Uganda.

Danmark har siden 1990 støttet projektet med næsten to milliarder kroner, men nu lukker man for kassen, hvilket karakteriseres som "problematisk" i en evaluering, som Udenrigsministeriet selv har bestilt.

"Næsten 30 års massiv støtte rundes af uden en overgangsfase eller en robust exit-strategi," lyder det i rapporten.

Det har ellers ikke skortet på resultater i perioden. I 1990 havde 20 procent af uganderne adgang til rent drikkevand. I 2017 var det tal steget til 70 procent, og det danske engagement har været afgørende, konkluderer evalueringen.

Vi kommer længere væk fra SDG’erne ved at stoppe det her projekt.

Lars Engberg-Pedersen
Seniorforsker, DIIS

"Det er svært at forestille sig, at Uganda kunne have opnået så imponerende fremskridt uden dansk bistand," skriver man.

Tørnæs afviser
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) mener derfor, at Danmark har skabt et solidt udgangspunkt, for at Uganda nu selv kan fortsætte den postive udvikling. Dansk støtte har ikke kun givet resultater − vi har også været med til at opbygge sektoren i Uganda, lyder det.

"Den generation af ingeniører og embedsmænd, der præger vandsektoren i Uganda i dag og frem, er langt hen ad vejen et resultat af Danmarks engagement. Vi har været med til at give Uganda et godt udgangspunkt for at nå 2030-målene på vandområdet," siger hun i et skriftligt svar til Altinget.

Ifølge evalueringen er der imidlertid "mørke skyer" i horisonten. Andre internationale donorer har ikke udvist samme støttevilje som Danmark, og Ugandas egen regering er også begyndt at nedprioritere området. I 2004 gik 4,9 procent af statsbudgettet til vand og sanitet, i 2017 var andelen faldet til 3 procent. 

“Det er tydeligt, at de sidste ti år har den politiske vilje til at gøre noget været meget begrænset. Der er ikke den nødvendige finansiering fra regeringens side i Uganda,” siger Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker ved DIIS.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00