Få overblik over Rørdam-udvalgets første anbefalinger til kortere sagsbehandlingstider ved domstolene

Giv større incitament til at tilstå og hæv grænsen for, hvornår nævninge skal indgå i straffesager. Sådan lyder et par af forslagene fra et ekspertudvalg til at lette presset på domstolene. Se udvalgets anbefalinger her.

Thomas Rørdam var Højesteretspræsident fra 2017 til 2022, hvor han måtte stoppe på grund af aldersgrænsen på 70 år. 
Thomas Rørdam var Højesteretspræsident fra 2017 til 2022, hvor han måtte stoppe på grund af aldersgrænsen på 70 år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

De første forslag til at lette presset på domstolene er nu landet på justitsministerens bord fra Rørdam-udvalget.

Planen er, at ekspertudvalget med tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam som formand frem mod sommer skal komme med tre delafrapporteringer.

De skal indgå i justitsminister Peter Hummelgaards (S) drøftelser med Folketingets øvrige partier om en ny flerårsaftale for domstolene.

Den anden delafrapportering forventes at blive offentliggjort i maj. Den endelige afrapportering forventes klar i løbet af sommeren 2023.

Se de første anbefalinger her: 

Udvalget anbefaler at hæve grænsen for, hvornår en straffesag skal behandles som en nævningesag, så flere sager i stedet bliver behandlet som domsmandssager.

I dag behandles sager, hvor anklagemyndigheden påstår fængselsstraf på fire år eller længere, som udgangspunkt som nævningesager. 

Et flertal i udvalget foreslår at hæve grænsen til og med seks år, men understreger, at den nærmere afgrænsning overvejende er et politisk spørgsmål.

Udvalget har overvejet at hæve grænsen til henholdsvis seks år, otte år og “til og med seks år” og gør opmærksom på, at uanset at der i spændet fra seks til otte års fængsel også ligger anden særdeles alvorlig kriminalitet, vil dette efter flertallets opfattelse ved en politisk afvejning skulle balanceres op mod, at der er sket en generel skærpelse af straffene, siden den nuværende nævningegrænse blev fastsat i 1984, herunder for bandekriminalitet, brug af skydevåben og anvendelse af strafzoner.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00