Analyse af 
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Får regionerne inddraget hævekortet til Finansministeriet? Og seks andre ting du skal holde øje med på sundhedsområdet efter valget

Trækker regeringsforhandlingerne ud, kan ventelisterne vokse yderligere. Fordi regionernes all you can eat-adgang til statskassen stopper 31. december. Samtidig kan kombinationen af krisen og en mulig bred regering sætte gang i egentlige reformer af sundhedsvæsenet. Her er syv ting at holde øje med på sundhedsområdet.

"Ideen om at vi igen skal kigge på strukturen i sundhedsvæsnet, det bliver vi ikke uenige om," sagde Mette Frederiksen (S) til Lars Løkke Rasmussen (V) i den sidste partilederdebat på DR. Socialdemokratiet ikke fremlagt udspil om at ændre på strukturen i sundhedsvæsenet, så forundringen er stor. 
"Ideen om at vi igen skal kigge på strukturen i sundhedsvæsnet, det bliver vi ikke uenige om," sagde Mette Frederiksen (S) til Lars Løkke Rasmussen (V) i den sidste partilederdebat på DR. Socialdemokratiet ikke fremlagt udspil om at ændre på strukturen i sundhedsvæsenet, så forundringen er stor. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Opdateret onsdag 9. november oven på to dages regeringsforhandlinger med sundhedspolitik som tema.

De alvorlige problemer i sundhedsvæsenet blev et kæmpe tema i valgkampen.

Men med udsigt til nogle særdeles komplicerede regeringsforhandlinger på Marienborg kan der gå en rum tid, før der lander et regeringsgrundlag og en beslutningsdygtig regering.

LÆS:  Åbner Mette Frederiksen for at ændre på styringen af sundhedsvæsenet?

Samtidig bød valgkampen bød på en stribe løfter og varsler om reformer på sundhedsområdet. Og måske sker der noget nu, hvor røgen fra den brændende platform svier i øjnene. En øget krisebevidsthed kombineret med en bred regering kan sætte gang i de reformer, aktørerne på sundhedsområdet har skreget på i årevis.  

Her er syv ting, der er værd at holde øje med på sundhedsområdet det næste stykke tid. 

Med et folketingsvalg i efteråret er det altid en hastesag at få strikket en finanslov sammen. Betyder finanslovsaftalen, at der er positive eller negative ændringer i forhold til forårets økonomiaftaler, så skal regioner og kommuner nå at genåbne deres budgetter inden årsskiftet.

Og politikerne har ekstra travlt i år, hvis de ikke vil være skyld i, at puklen med operationer stiger yderligere.  

S-regeringen aftalte i starten af 2022, at regionerne skal gøre alt, hvad de kan for at få fjernet corona- og sygeplejekonflikt-puklen. Og helt usædvanligt var der ikke aftalt et maksbeløb. Men den guldrandede aftale udløber ved udgangen af 2022.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00