Flertal bag hjemløseaftale er væk: ”Det vil være et stort politisk svigt, hvis man ikke gennemfører den”

Den politiske aftale, der skal sikre en omlægning af hjemløseindsatsen og nye økonomiske incitamenter til at afskaffe langvarig hjemløshed står efter folketingsvalget i venteposition. Partierne bag aftalen kan nemlig kun mønstre 79 mandater efter valget. Det skaber bekymring hos hjemløseaktører.

Aftalen "Fonden for blandede byer - flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed" blev indgået i november 2021 med et snævert flertal. 
Aftalen "Fonden for blandede byer - flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed" blev indgået i november 2021 med et snævert flertal. Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Et smalt flertal fejrede i november sidste år en stor social- og boligpolitisk aftale, der skal afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark. Men blot et år senere er det smalle flertal bag aftalen væk.

Partierne bag aftalen kan på grund af det netop overståede folketingsvalg nu kun mønstre 79 mandater sammenlignet med de 92 mandater, der var bag aftalen tidligere.

Boligaftalen er på plads. Men jeg er da nervøs for den sociale del af aftalen.

Bo Heide-Jochimsen
Direktør, Projekt Udenfor

Aftalen består i at skaffe 4.050 billige boliger og lave nye regler, der skal tilskynde kommunerne til at hjælpe borgere ud af hjemløshed gennem støtte i eget hjem i stedet for ophold på herberger.

”Det vil være et stort svigt politisk, hvis man ikke gennemfører den omlægning, man har lagt op til,” siger Kira West fra organisationen Hjem til Alle, der arbejder for at stoppe hjemløshed blandt unge.

En lignende bekymring finder man hos Bo Heide-Jochimsen fra Projektet Udenfor, der arbejder for at forbedre forholdene for hjemløse. Hans største anke er, at projektet ender med at trække i langdrag. 

”Der er jo kun en gruppe af mennesker, der bliver taget til gidsel i det her, og det er jo de hjemløse,” siger han. 

Flertallet bag aftalen er lige nu væk, fordi Enhedslisten og DF gik tilbage med 15 mandater tilsammen ved valget. Og Kristendemokraternes enlige mandat i form af Jens Rohde er heller ikke længere i spil.

Fakta

Aftalens lovgivningsmæssige anatomi

Aftalen 'Fonden for blandede byer – flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed' er i lovgivningsmæssig forstand delt op i tre dele. To ud tre dele af aftalen har ikke længere et flertal bag sig.

Den første del, der handler om milliontilskuddene til huslejenedsættelser, blev behandlet som lov (L136) og vedtaget lige før sommerferien.

Den anden del omhandler byggeloven og blev fremsat som L31 dagen før valgudskrivelsen. Den er derfor ikke vedtaget.

Den tredje og sidste del er den, der bidrager med store dele af omlægningen af hjemløseindsatsen. Det er blandt andet den del af lovkomplekset, der indeholder omlægningen af refusionsordningen på hjemløseområdet, som skal tilskynde kommunerne til at hjælpe borgere ud af hjemløshed gennem støtte i eget hjem. Lovforslaget har været i høring henover sommeren. Efter planen skulle den have været lovbehandlet i Folketingssalen i november, fremgår det af regeringens lovkatalog.

 

De fem partier bag aftalen kan kun samle 79 mandater i Folketinget efter valget, og derfor er aftalens realisering afhængig af, at der er flere partier, der bakker op om den nye lovgivning, der skal omlægge hjemløseindsatsen på det sociale område. 

Sådan behøver det dog ikke gå ifølge Kira West, der håber at nogle af de andre partier vil være villige til at træde til, når Folketinget åbner op for det politiske arbejde igen.









0:000:00