Flertal bag hjemløseaftale er væk: ”Det vil være et stort politisk svigt, hvis man ikke gennemfører den”

Den politiske aftale, der skal sikre en omlægning af hjemløseindsatsen og nye økonomiske incitamenter til at afskaffe langvarig hjemløshed står efter folketingsvalget i venteposition. Partierne bag aftalen kan nemlig kun mønstre 79 mandater efter valget. Det skaber bekymring hos hjemløseaktører.

Aftalen "Fonden for blandede byer - flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed" blev indgået i november 2021 med et snævert flertal. 
Aftalen "Fonden for blandede byer - flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed" blev indgået i november 2021 med et snævert flertal.  Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Et smalt flertal fejrede i november sidste år en stor social- og boligpolitisk aftale, der skal afskaffe langvarig hjemløshed i Danmark. Men blot et år senere er det smalle flertal bag aftalen væk.

Partierne bag aftalen kan på grund af det netop overståede folketingsvalg nu kun mønstre 79 mandater sammenlignet med de 92 mandater, der var bag aftalen tidligere.

Boligaftalen er på plads. Men jeg er da nervøs for den sociale del af aftalen.

Aftalen består i at skaffe 4.050 billige boliger og lave nye regler, der skal tilskynde kommunerne til at hjælpe borgere ud af hjemløshed gennem støtte i eget hjem i stedet for ophold på herberger.

”Det vil være et stort svigt politisk, hvis man ikke gennemfører den omlægning, man har lagt op til,” siger Kira West fra organisationen Hjem til Alle, der arbejder for at stoppe hjemløshed blandt unge.

En lignende bekymring finder man hos Bo Heide-Jochimsen fra Projektet Udenfor, der arbejder for at forbedre forholdene for hjemløse. Hans største anke er, at projektet ender med at trække i langdrag. 

”Der er jo kun en gruppe af mennesker, der bliver taget til gidsel i det her, og det er jo de hjemløse,” siger han. 

Flertallet bag aftalen er lige nu væk, fordi Enhedslisten og DF gik tilbage med 15 mandater tilsammen ved valget. Og Kristendemokraternes enlige mandat i form af Jens Rohde er heller ikke længere i spil.