Debat

FOA-formand til debattør: Du kan ikke pege fingre ad sosu-elever ud fra gamle oplevelser

REPLIK: I stedet for at beskylde sosu-elever for mangel på disciplin bør debattør Harun Demirtas rette et kritisk blik mod sin egen sygeplejerskeuddannelse, skriver FOA-formand.

Harun Demirtas baserer sin analyse af sosu-elever på sparsomme oplevelser, skriver&nbsp;Torben Klitmøller Hollmann.<b></b>
Harun Demirtas baserer sin analyse af sosu-elever på sparsomme oplevelser, skriver Torben Klitmøller Hollmann.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Klitmøller Hollmann
Formand for social- og sundhedsektoren i FOA

Siden TV 2 viste 'Plejehjemmene bag facaden', har det ikke skortet på mere eller mindre vidende debattører med en skråsikker mening om, hvad der er gået galt på Kongsgården i Aarhus og Nyvang i Randers.

Mange peger på personalet – ikke kun på dem fra dokumentaren, men alle i ældreplejen. De mener at vide, at sådan er det nok overalt. Det er ganske vist. I de fleste tilfælde nøjes jeg med at sukke dybt og bladre videre, men Harun Dermitas' "analyse" i Altinget 'Sosu-elever mangler disciplin' fik mig alligevel op af stolen.

Harun Demirtas, som er sygeplejerske og næstformand i Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, har selv været igennem social- og sundhedsuddannelserne og kan på den baggrund fortælle alle, at sosu-elever mangler disciplin.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Han fortæller malende, hvordan alle hans medelever havde mere travlt med at shoppe og gå i Kongens Have end at passe deres skole. Det lyder også bekymrende og uhyggeligt, at Harun Demirtas åbenbart var den eneste, der sad tilbage, mens alle andre shoppede eller tog sol i Kongens Have.

Og det skyldes ifølge Harun Dermitas, at alle de andre studerende manglede disciplin. Der er selvfølgelig andre forklaringsmuligheder: Måske havde de læst hjemmefra og forstået lektien første gang. Der kan være alle mulige årsager, som Harun Dermitas ikke kender til – han valgte bare den letteste. 

Du analyserer på baggrund af dine egne sparsomme oplevelser på en gammel uddannelse og med fordømmelsen som styrepind. Og dermed peger du fingre af de mange tusinde elever, der er klar til at blive dine kollegaer. 

Torben Klitmøller Hollmann
Formand for social- og sundhedsektoren i FOA

Sygeplejerskeuddannelsen har sine egne problemer
Betyder det, at der ikke var og er problemer på sosu-uddannelserne?

Nej, slet ikke. Derfor lavede vi også uddannelserne om i 2017 og skærpede kravene for at komme ind, skilte uddannelserne ad samt hævede det faglige niveau væsentligt. Og den proces er stadig i gang. For eksempel tager en social- og sundhedsassistentuddannelse i dag tre år og ni måneder, og de får en autorisation.

Lad os et øjeblik kaste blikket et andet sted hen, nemlig på Harun Dermitas egen uddannelse som sygeplejerske. Overfladisk set ser det ud som om, at man der har sine egne problemer at slås med.

Efter første år falder 15 procent af de studerende fra uddannelsen, efter tre år er tallet 23 procent, og efter uddannelsen forlader 24 procent jobbet. Er det måske, fordi de er for fintfølende og ikke kan klare det virkelige liv, eller fordi de ikke var klar over, at man skulle være sammen med patienterne?

Det ville en hurtig, skråsikker analyse som den, som Harun Dermitas udsætter sosu-uddannelserne for, nemt kunne komme frem til. "Sygeplejerskestuderende er for sarte til det virkelige liv," er en mulig overskrift. Men min analyse er faktisk en anden.

Læs også

Fordømmelse som styrepind
De nyudklækkede sygeplejersker kommer ud til et arbejdsmiljø, der presser de ansatte ud over det menneskeligt mulige og fjerner muligheden for at bruge deres nyerhvervede faglighed.

Og mange af dem oplever, at de går alene med deres usikkerhed. Det tror pokker, at en del af dem flygter. Og det bekymrer mig, for vi har brug for de sygeplejersker. 

Kære Harun Dermitas: Pointen er, at du analyserer på baggrund af dine egne sparsomme oplevelser på en gammel uddannelse og med fordømmelsen som styrepind. Og dermed peger du fingre af de mange tusinde elever, der er klar til at blive dine kollegaer. 

Så næste gang, du har brug for at analysere på alle andres forhold, overvej også, hvordan du i din stilling kunne tale faget op og tage godt imod sosu-eleven – for vi har brug for sygeplejersker, men det er ingenting mod den akutte og kommende mangel på social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Harun Demirtas

Næstformand, Dansk Sygeplejeråd
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen 2012), sygeplejerske (Metropol 2016)

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

0:000:00