For tiende år i træk: Danmark er en af Europas store skraldesyndere

AFFALD: Danskerne smider mere i skraldespanden endde fleste andre lande Europa. Det skyldes blandt andet pengepungen, og at der mangler gode incitamenter til at lade være, forklarer aktører.

Selvom danskerne smider meget ud, så er det kun én procent af affaldet, der ender på lossepladsen. Og det kan være en af årsagerne til, at der ikke er større fokus på at reducere mængden af affald.
Selvom danskerne smider meget ud, så er det kun én procent af affaldet, der ender på lossepladsen. Og det kan være en af årsagerne til, at der ikke er større fokus på at reducere mængden af affald.Foto: Colourbox
Anders Brønd Christensen

Redaktionen oplyser: Der er foretaget præciseringer i denne artikel. Se nederst i artiklen.

Danskerne er for tiende år i træk en af Europas største skraldesyndere.

I løbet af 2017 smed den gennemsnitlige dansker 781 kilo affald i skraldespanden, hvilket er hele 294 kilo mere end EU-gennemsnittet og 33 kilo mere end vores norske naboer, viser nye tal fra Eurostat.

"Den primære forklaring på det er, at Danmark er et rigt land," siger Charlotte Fischer, direktør i Dansk Affaldsforening, der som interesseorganisation repræsenterer de kommunale affaldsselskaber. 

Fordi vi har været gode til at forbrænde den plast, der er blevet smidt ud, så har der førhen manglet et incitament til at genanvende

Christina Busk
Miljøpolitisk chef, Plastindustrien

"Der er en tæt sammenhæng mellem velstand og forbrug, og vi kan jo også se, at andre rige lande som Schweiz ligger højt på listen. Men det er en bunden opgave at få mængden af affald ned," uddyber hun.

En række eksperter har dog påpeget, at opgørelsen fra Eurostat er behæftet med usikkerhed, fordi definitionen af affald kan variere fra land til land. Derfor skal man ifølge eksperterne være forsigtig med at konkludere, at Danmark ligger øverst på listen. 

Skrald er også en ressource
Selvom danskerne smider meget ud, så ender kun én procent af alt affaldet på lossepladsen. Resten bliver nemlig enten genanvendt eller forbrændt, og det kan være en del af forklaringen på, at danskerne smider så meget ud, forklarer miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk.

"På plastområdet kan man sige, at fordi vi har været gode til at forbrænde den plast, der er blevet smidt ud, så har der førhen manglet et incitament til at genanvende," siger hun.

"Derfor skal vi også begynde at tænke plast som en værdifuld ressource, der kan genanvendes, i stedet for bare at tænke det som affald," uddyber Christina Busk.

Ifølge Dansk Industri er der god vilje blandt virksomhederne til at fremme en mere cirkulær økonomi. De nuværende regler betyder dog, at virksomhederne forhindres i at bruge affald som en ressource.

 

Redaktionen oplyser: I den oprindelige version af denne artikel, fremgik det, at Danmark er den største producent af affald i EU. Det er nu præciseret, at der kan være usikkerhed om tallene. 

 

Læs mere om årsagen til det på Altinget: miljø, hvor Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, også forklarer, hvilke tiltag regeringen har i støbeskeen for at knække affaldskurven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Fischer

Leder, Policy-sektionen, Science, Københavns Universitet, fhv. direktør, sundhedssektoren, Oxymoron Communications
cand.mag. i fransk, samfundsfag og retorik (Københavns Uni. 1990)

Christina Busk

Miljøpolitisk chef, Plastindustrien
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2007)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00