Fra hjælpeværktøj til forbud: Slotsholmen har vidt forskellige regler for brug af AI-tjenester
Mens Skatteministeriet og departementet i Miljøministeriet ikke tillader brug af chatbots, så må de ansatte i blandt andet Erhvervsministeriet gerne bruge det til at udarbejde notater og rapporter.


Sine Riis Lund
Journalist og redaktørDer er stor forskel på, i hvor høj grad embedsværket på Slotsholmen anvender offentlige chatbots.
Skatteministeriet og departementet i Miljøministeriet har hidtil valgt at forbyde medarbejderne at bruge offentlige chatbots, mens en række andre ministerier må bruge det under visse forudsætninger.
Hvis en AI-chatbot er anvendt i forbindelse med opgaveløsning, bør det nævnes for nærmeste leder.
Erhvervsministeriets departement
Det viser en rundspørge, som Altinget har foretaget i landets departementer.
Erhvervsministeriet er blandt dem, der tillader brug af internetbaserede hjælpeværktøjer.
Her må de ansatte gerne bruge eksempelvis AI-chatbots og Google Translate som hjælpeværktøjer til at skrive blandt andet tekster til notater, taler og rapporter, samt til oversættelser, idéudvikling, læring og informationssøgning.
"Det giver mange nye muligheder for mere effektiv og innovativ opgaveløsning samt forbedrede services; også for medarbejdere i EM," skriver Erhvervsministeriet i sine retningslinjer.
Også Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har udarbejdet retningslinjer for brugen.
"Det er kun tilladt for departementets medarbejdere at benytte offentlige LLM’er (store sprogmodeller, red.) og chatbots til for eksempel pjecer eller rapporter, som allerede er offentlige," skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til Altinget og tilføjer:
"Det vil sige, at de ikke må uploade fra vores sagssystem, intranet eller Outlook, men de må godt bede chatbots om at opsummere en artikel på en hjemmeside."