Ghettoliste: Faldet i antal udsatte områder er stoppet

STAGNATION: De seneste års fald i antallet af udsatte boligområder er stoppet. I år er der ligesom sidste år 25 områder på listen.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Mads Bang

Bundlinjen på regeringens liste over særligt udsatte boligområder er den samme som sidste år. 25 områder lever op til mindst tre af de fem kriterier, der betyder, at et område kommer på listen.

I forhold til sidste år er fire boligområder taget af listen, mens fire nye områder er kommet til. Se den nye liste her.

De områder, der kommer på listen, skiller sig ud på minimum tre af fem kriterier, som dækker over indkomst, uddannelsesniveau, andel af indvandrere, kriminalitet og tilknytning til arbejdsmarkedet.

Læs også: Her er den nye ghettoliste

Fakta
De almene boligområder på listen skal have mindst 1.000 beboere, og derudover opfylde følgende kriterier:
  • Gennemsnittet for andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse over de sidste to år overstiger 40 procent. 
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.
  • Gennemsnittet for antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer for de sidste to år overstiger 2,70 procent af beboere på 18 år og derover.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 50 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området, eksklusive uddannelsessøgende, er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
Se den nye ghettoliste her.

Årets liste markerer altså en stagnation i antallet af områder på listen, som ellers de seneste fire år er faldet. 

Ny minister vil fortsætte indsats
I en pressemeddelelse om den nye liste siger den nyudnævnte boligminister, Ole Birk Olesen (LA), at regeringen ønsker at fortsætte arbejdet med at nedbringe antallet af udsatte boligområder.

Der findes allerede en lang række værktøjer i den eksisterende lovgivning, som vi kan gøre brug af, når vi sammen med kommunerne og boligselskaberne skal tage hånd om de udfordringer, de udsatte boligområder står overfor.

Ole Birk Olesen (LA)
Transport-, bygnings- og boligminister

"Der findes allerede en lang række værktøjer i den eksisterende lovgivning, som vi kan gøre brug af, når vi sammen med kommunerne og boligselskaberne skal tage hånd om de udfordringer, de udsatte boligområder står overfor," siger Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen.

Han henviser blandt andet til, at regeringen i sit regeringsgrundlag har prioriteret indsatsen mod ungdomskriminalitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00