Gjerskov siger ja til mere gift i grøntsager

PESTICIDER: Stik imod regeringens egen målsætning vil fødevareminister Mette Gjerskov (S) nu tillade flere gift-rester i en lang række fødevarer. Det hænger slet ikke sammen, mener Enhedslisten og DF.
Foto: Det Danske EU-Formandskab
Anders Jerking

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger nu ja til, at EU hæver grænsen for, hvor mange rester fra sprøjtemidler der må være i gulerødder, agurker, jordbær, citroner, hasselnødder og en lang række andre frugter, grøntsager og nødder.

Det sker få uger efter, at regeringen har lanceret en ny sprøjtemiddel-strategi, hvor et af pejlemærkerne er, at "indholdet af sprøjtemidler i danske fødevarer skal være så lavt som muligt".

På Christiansborg er der dyb forundring over Gjerskovs kurs.

"Det hænger ikke sammen, at ministeren på den ene side siger, at man vil reducere påvirkningen fra pesticider og på den anden side godkender disse ændringer," siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen.

Også Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, er forundret over fødevareministeren.

"Det virker dybt mærkeligt at have en minister, som med den ene hånd kæmper for mere økologi herhjemme, og så med den anden hånd bare giver EU lov til at forurene fødevarerne mere," siger han og kalder de øgede grænseværdier for et skråplan.

"Jeg kan kun tolke det, som om EU-lobbyismen trives fantastisk godt. Der er ingen mennesker, som ønsker flere pesticider i fødevarerne, men alligevel kommer sådanne forslag igennem EU-systemet," siger han.

Uændret beskyttelse 
Grænseværdierne for pesticidrester bliver fastsat i et EU-valg, som holder møde torsdag og fredag i denne uge. På dagsordenen er fire sager, hvor grænseværdierne for pesticid-rester i mad skal ændres. I nogle tilfælde sættes grænsen op og i andre tilfælde ned. I en femte sag forbydes et stof helt, fordi det nu vurderes at være for farligt.

Fødevareministeren skriver i et notat til Folketinget, at regeringen anbefaler de nye grænser, fordi de vurderes at være sundhedsmæssigt acceptable. Samtidig skriver regeringen, at beskyttelsesniveauet i Danmark vil være uændret.

Men et uændret beskyttelsesniveau er ikke godt nok, mener Per Clausen.

"Det er ikke nok, at ændringerne samlet set er neutrale i forhold til miljø og sundhed, når regeringens politik er at mindske pesticid-påvirkningen for mennesker og natur," siger han.

Fokus på cocktail-effekter 
Per Clausen påpeger, at et nyt forsøg fra DTU Fødevareinstituttet netop har vist, at påvirkningen fra flere pesticider - den såkaldte cocktaileffekt - skader mænds sædkvalitet og indlæringsevne. Til Dagbladet Information siger professor Ulla Hvass, der har ledet forsøget, at effekterne er langt større end forventet, og at grænseværdierne burde sænkes til det halve, hvis man skulle tage højde for cocktaileffekterne.

Det nye DTU-forsøg burde få alarmklokkerne til at ringe hos regeringen, mener Per Clausen.

"Det er helt ubegribeligt, at regeringen bare fortsætter med at forhøje grænseværdierne i en situation, hvor man slet ikke har styr på cocktail-effekterne," siger han og fortsætter:

"Regeringen burde på nuværende tidspunkt sige, at man ikke vil hæve grænseværdierne overhovedet, før man har løst problemet med cocktail-effekter."

S og SF tidligere kritiske 
Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra fødevareminister Mette Gjerskov.

Men både Socialdemokraterne og SF har tidligere haft stærke holdninger til grænseværdierne. Da de sad i opposition var S og SF stærkt kritiske, da daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) sagde ja til at hæve flere grænseværdier. Fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) sagde dengang til Altinget.dk:

"Jeg er meget skuffet over, at regeringen vil hæve grænserne. Jeg kan ikke få øje på de gode argumenter, og problemet er, at når de først er hævet, så bliver de sværere at sænke igen. Det er en glidebane, og en meget trist udvikling."

SF's daværende forbrugerordfører, Pia Olsen Dyhr, kaldte det dengang skizofrent, at Høegh ville hæve grænseværdierne, når regeringens mål var færre pesticid-rester.

"Det er hykleri, når regeringen siger, at den vil have sænket grænserne for pesticid-resterne, for nu er chancen der på europæisk plan, men regeringen griber den ikke. Det viser, at regeringen ikke er interesseret i at gøre noget ved problemerne. Den er tavs og hytter erhvervets interesser i stedet for at tænke på forbrugerne," sagde hun til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Per Clausen

Kommende MEP (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024