Hedegaard: Durban skal levere fremgang

INTERVIEW: Der er grænser for hvor mange klimatopmøder, der kan holdes uden nogen aftale. COP17 i Durban bliver derfor nødt til at levere reel fremgang, lyder det fra EU-klimakommissær Connie Hedegaard.
Foto: flickr.com
Morten Øyen
På tirsdag begynder årets store klimatopmøde COP17 i Durban i Sydafrika for alvor, når ministermøderne indledes. EU-medlemsstaterne har siden COP15 i København arbejdet for en ny, bindende klimaaftale om globale grænser for CO2-udledningen. Og det arbejder man stadig for. Men det bliver mere end svært. 

Sådan lyder det fra EU's klimakommissær Connie Hedegaard (K), der dog stadig mener, at det er for tidligt at opgive FN-sporet. Men leveres der ingen resultater, så kan det blive umuligt at fortsætte arbejdet i det store globale forum.

Connie Hedegaard, hvad er succeskriterierne for dette års store klimatopmøde?

"Succeskriterierne er, at vi både får fremmet processen og fremmet miljøet og klimaet. Det lyder indlysende, men det er desværre ikke tilfældet. Fra EU's side skubber vi på for at sikre konkrete resultater på finansiering, tilpasning og teknologi. Men også på at få fastsat et tidspunkt, hvor de store udledere i verden vil forpligtige sig på mere, end det de har gjort i dag. Og det sidste bliver et af de helt store emner i Durban."

Det lyder som om, ambitionerne ikke er lige så store, som de har været tidligere. Er FN-sporet stadigvæk vigtigt?

"Ja, det er stadig vigtigt. For det er det eneste forum, verden har. Hvis der ikke kommer noget ud af det i Durban, vil det ikke være sådan, at vi har et andet sted, hvor vi kan tage de beslutninger, som verden har brug for. Så vi kan ikke bare sige, at vi ikke skal bruge tid på det."

Hvad betyder det for processen?

"Det, vi har gjort i Europa, er at slå fast, at vi ikke kun kan vente på det spor. For det kommer til at tage lang tid. Det så vi ved klimatopmødet COP15 i København, hvor der - da det kom til stykket - ikke var den politiske vilje til at tage de skridt, der virkeligt er nødvendige. Det samme vil vi se i Durban. For USA's og Kinas positioner har ikke ændret sig nævneværdigt. Og selvom vi forsøger at presse på, så går det for langsomt."

Så Europa har sit eget spor?

"I Europa har vi sagt, at vi af hensyn til vores egen økonomi vil prøve at skubbe ambitionerne op og selv gøre noget mere ved energieffektivisering, modernisere vores transportsystemer og få et mere grønt landbrug. På den måde får vi et mere bæredygtigt samfund. Det vil i alle tilfælde være noget, vi vil prioriterer i Europa. Så vi lægger ikke alle æg i den kurv, der hedder internationale forhandlinger. Vi er nødt til at arbejde på alle niveauer."

Vi oplevede i Danmark en enorm opmærksomhed omkring klimaet ved COP15 i København. Men er det sådan, at opmærksomheden omkring FN-sporet internationalt er blevet mindre siden 2009?

"Jeg tror, at hvis du tog til Sydafrika lige nu, så vil der stå COP17 over det hele. Man skal selvfølgelig ikke se bort fra, at der er en overeksponering i det land, det foregår i. Men det er da rigtigt, at globalt set så lykkedes det med COP15 at mobiliserer i en størrelsesorden, vi ikke havde set før. Det behøver vi ikke at skamme os over. Det er grunden til, at mere end 90 nationer verden over nu har sat deres nationale mål. Så det flyttede noget, og det flyttede noget mentalt. Men lige nu - med finanskrise og revolutioner i Nordafrika - kan der nærmest ikke være andre emner på dagsordenen. Sådan fungerer virkeligheden."

Hvor optimistisk er du i forhold til årets store klimatopmøde?

Fakta
COP17, der er det 17. FN klimatopmøde, bliver holdt 28. november til 9. december i Durban i Sydafrika under sloganet "Working Together - Saving Tomorrow Today". Kyotoaftalen fra 1997, der forsat er den eneste relativt bindende globale klimaaftale, udløber ved udgangen af 2012.

"Jeg bliver ofte spurgt, om jeg er optimist eller pessimist. Jeg tror, jeg er realist. Og realisten i mig siger, at Durban bliver helt overordentligt svært. Der er rigtigt meget, der spiller ind på, hvorfor nogle lande - som resten af verden venter på - har rigtig svært ved at flytte sig. Men jeg ser også på de seneste ugers meldinger, at nogle af de store udledere er begyndt at føle et stort pres. Og spørgsmålet er, om det er nok til, at de begynder at flytte sig. Jeg ved godt, at den amerikanske kongres blokerer for alting på det her område i øjeblikket, og at det derfor er svært for den amerikanske administration at flytte sig. Og så længe de ikke gør det, så er det rigtigt nemt for andre store udledere, som Kina, at gemme sig bag ryggen på USA. Det er det spil, som vi har været vidner til i flere år."

Er det frustrerende? 

Selvom vi er nogle, som synes, det er vigtigt, så er der også grænser for hvor mange klimakonferencer, du kan holde og sige, at det heller ikke blev denne gang.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær

"Ja, det er frustrerende. Men der er ikke andet for, end at tage til Durban og forsøge at skubbe frem. Det forsøger EU, for vi vil gerne være med til at bygge broen til fremtiden, også selvom andre ikke vil være med. Men vi skal vide, hvornår andre lande vil være med, for ellers kommer vi til det punkt, hvor vi bliver nødt til at spørge om det er relevant med den internationale proces. Selvom vi er nogle, som synes, det er vigtigt, så er der også grænser for, hvor mange klimakonferencer, hvor vi kan konkludere, at det blev heller ikke denne gang. Så derfor skal Durban levere fremgang. Det bliver ikke den forkromede aftale, som jeg gerne vil se, men et succeskriterium er, at den skal levere noget, som vi bagefter kan sige, er et reelt fremskridt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024