Holstein: Knuths farvel handler både om politik og ambitioner

PARTISKIFTE: Der er ikke sket nogen ændring af Venstres udlændingepolitik, der kan begrunde Marcus Knuths farvel, men sagen pirker til Venstres åbne sår, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Forfærdelig dårlig timing for Venstre.

Sådan karakteriserer Altingets politiske kommentator nyheden om, at folketingsmedlem Marcus Knuth forlader partiet og melder sig ind i Konservative.

"Det her handler både om værdipolitik og personlige ambitioner. Men det er en forfærdelig dårlig timing for Venstre så kort tid efter et landsmøde, der skulle demonstrere, at der omsider er kommet ro på," siger kommentator Erik Holstein.

Marcus Knuth har selv forklaret, at det er splittelsen i Venstre om værdi- og udlændingepolitikken, der får ham til at skifte parti.

"Jeg frygter, at hvis vi ikke står fast nu, så ender vi som Sverige," skriver han blandt andet i sit Facebook-opslag. Han mener, at han bedst kan "kæmpe den kamp" som del af Det Konservative Folkeparti, "hvor værdipolitikken er det, der samler – ikke det, der splitter".

Og lige præcis den bemærkning gør ondt på Venstre, siger Erik Holstein. Det er mildt sagt skidt for den nye ledelse med Jakob Ellemann i spidsen at få rippet op i de uenigheder igen-igen, siger Erik Holstein.

"Når Knuth bruger udlændingepolitikken som den direkte begrundelse for at gå, river det op i det sår, Venstre af magt forsøger at dække til. Sagen understreger, at uenigheden om udlændingepolitikken kommer til at martre Venstre lang tid frem," lyder vurderingen.

Holstein mener dog ikke, at man med rette kan påstå, at der er sket en ændring af udlændingepolitikken med Jakob Ellemann som ny formand.

"Ellemann står selv for en blød midterlinje, men Inger Støjberg som næstformand viser, at der stadig er plads til den meget hardcore udgave af udlændingepolitikken, som også Knuth står for," påpeger han.

Læs også: Marcus Knuth skifter parti

Handler også om ambitioner
Men partiskiftet kan også have lidt at gøre med Marcus Knuths personlige ambitioner som politiker, vurderer Erik Holstein.

"Marcus Knuth var en af Inger Støjbergs nærmeste allierede, og han var ideel af have som udlændingeordfører i det meste af hendes ministertid. Men da striden om udlændingepolitikken for alvor kørte op i Venstre sidste år, blev Knuth fjernet fra posten i et forsøg på at skabe mere samling i partiet. Det var en stor skuffelse for Knuth at miste den post," fortæller han.

Og det har ikke gjort Marcus Knuths humør bedre, at han efter valget blev grønlandsordfører.

"Det er områder som udlændinge og forsvar, der interesserer den tidligere Afghanistan-soldat, og selvom Knuth også blev næstformand for Udenrigspolitisk Nævn, har han savnet en platform til at profilere sig værdipolitisk. Her kan være bedre muligheder i den mindre konservative folketingsgruppe," vurderer Holstein.

Han fortæller desuden, at allerede da Knuth blev valgt ind i Folketinget, var der folk, der mente, at han mere hørte hjemme hos Konservative.

"Hans holdninger er klassisk værdikonservative, hans baggrund er adelig, og han har været udsendt som professionel soldat. En mere klassisk konservativ baggrund er svær at finde.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

0:000:00