Holstein: "Løkke er ubetinget den, der har mest at tabe, hvis regeringen bryder sammen"
Tirsdag holdt Moderaterne pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Helsingør. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, varmede op med en lynanalyse af partiets kampform. Se eller gense pressemødet her.
Erik Holstein
Journalist og politisk kommentatorKampform: God, men stadig utrolig afhængig af formandens personlige form
Moderaterne er det eneste regeringsparti, der nogenlunde holder skansen blandt vælgerne. De pinagtige sager om Jon Stephensen kostede et par procentpoint, men nu er Stephensen historie, og partiet kan komme videre.
Partiets enerådende leder, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, er her og der og alle vegne. Både når det gælder udenrigspolitik og indenrigspolitik.
Senest har Løkke været i front i krydsfeltet mellem de to områder, hvor han har spillet en vigtig rolle for at få indført et forbud mod koranafbrændinger. Eller "utilbørlig behandling af en genstand med væsentlig betydning for et trossamfund", som det formuleres i det forslag, regeringen lagde frem fredag.
Løkke befinder sig i det hele taget som en fisk i vandet i den regering over midten, det på trods af alle odds lykkedes at få dannet. Og i modsætning til regeringspartnerne i Venstre og Socialdemokratiet, har han ingen problemer med at legitimere sin deltagelse.
Det virker som en gigantisk strategisk fejltagelse, at Venstre lukkede Løkke ind i regeringen
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Løkke har mest at tabe
Derimod virker det som en gigantisk strategisk fejltagelse, at Venstre lukkede Løkke ind i regeringen. Mens det er tvivlsomt, hvor længe Løkke kunne have holdt opmærksomheden i opposition, er Moderaterne nu ved at etablere sig.
Mens Løkke for bare et år siden, fik det ene "nej tak!" efter det andet, når han lagde en snøre ud efter egnede kandidater, er tiltroen til Moderaterne voksende, og partiet fik forleden følgeskab af den tidligere konservative partiformand Lars Barfoed. Han passer fint til Moderaternes erhvervsprofil.
Samtidig er Løkke en mester i at sætte spotlight på partiets indrømmelser, hvad enten det er hjemtagelsen af IS-mødre fra Syrien eller parkeringen af Rwanda-modellen, der ellers primært var en indrømmelse til Radikale.
Moderaterne har også koketteret med, at likvideringen af store bededag nærmest var deres opfindelse, selvom såvel oplysninger fra forhandlerne som en aktindsigt har klargjort, at Socialdemokratiet arbejdede med den idé allerede før valget.
Der er ingen tvivl om, at Løkke har draget et lettelsens suk, da det omsider blev klart, at statsminister Mette Frederiksen (i hvert fald i denne omgang) ikke skal videre til Nato. For Løkke er ubetinget den, der har mest at tabe, hvis SVM-regeringen bryder sammen.