HPV-vaccinationer i voldsomt fald

KRÆFT: Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at piger i stort tal fravælger HPV-vaccinen. Faldet kan koste flere kræftdødsfald. Sundhedsministeren ærgrer sig over nedgangen, og Sundhedsstyrelsen varsler en indsats for at vende udviklingen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) lægger op til, at myndighederne skal gøre en større indsats for at informere om HPV-vaccinens fordele og ulemper.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) lægger op til, at myndighederne skal gøre en større indsats for at informere om HPV-vaccinens fordele og ulemper.Foto: Martin Ballund / Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Stadig flere piger siger ”nej tak” til HPV-vaccinen. Det er viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Kun 27 procent af de 12-årige piger har valgt at blive vaccineret med HPV-vaccinen i 2015 og årets første måneder af 2016. Dermed fortsætter de seneste års fald i vaccinationstilslutningen til HPV-vaccinen på de enkelte fødselsårgange. Og man skal kun tre årgange tilbage, før 90 procent af pigerne i de enkelte årgange har fået deres første stik mod vaccinen, viser opgørelsen.   

Hos Sundhedsstyrelsen, der har ansvaret for det offentlige vaccinationsprogram, ser man med stor alvor på udviklingen.

”Det er bekymrende lavt. Og der tale om en vaccine, som kan forhindre en potentielt dødelig kræftsygdom,” siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.  

Så længe pigerne bliver vaccineret, inden de bliver seksuelt aktive, så kan HPV-vaccinen beskytte pigerne mod en række af de HPV-vira, der kan give livmoderhalskræft.

Bolette Søborg
Overlæge, Sundhedsstyrelsen

Hun henviser til, at HPV-vaccinen beskytter pigerne mod en stor del af de HPV-typer, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Denne sygdom koster hvert år 100 kvinder livet, og langt flere kvinder må leve med livslange og alvorlige eftervirkninger af kræftbehandlingen for at overleve livmoderhalskræft.

Fra tidligere år ved man ganske vist, at vaccinationsandelen på 27 procent vil stige, fordi en del af pigerne først bliver vaccineret i det følgende år. Men i en identisk opgørelse på samme tidspunkt sidste år med den foregående årgang var 49 vaccineret, altså næsten dobbelt så mange. I 2016 er vaccinationstilslutningen i årets første tre måneder kun steget tre procentpoint fra 24 til de nuværende 27 procent.   

Blandt andet derfor anser man det i Sundhedsstyrelsen for urealistisk, at vaccinationsandelen for de 12-årige piger af sig selv hurtigt stiger til 80 til 90 procent, som den var tidligere.  

Styrelsens bekymringer bliver bestyrket af, at tal fra Statens Serum Institut viser, at de 12-årige piger i stort tal siger ”ja” til det offentlige tilbud om MFR-vaccinen (røde hunde, mæslinger m.m.), der gives samtidig med HPV-vaccinens første stik.

”Det er derfor et aktivt fravalg af HPV-vaccinen,” konkluderer Bolette Søborg

Løhde ærgrer sig
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ærgrer sig også over den faldende vaccinationstilslutning.

”Og selvom jeg har forståelse for, at man kan være bekymret for, om vaccinen giver bivirkninger, så er jeg ærgerlig over, at mange piger ikke tager imod tilbuddet. Vi skal huske på, at livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, der koster mange kvinder livet hvert år, ” siger sundhedsminister Sophie Løhde.

Hos Sundhedsstyrelsen er man ikke i tvivl om, at de seneste års negative fokus på HPV-vaccinen er skyld i, at vaccinen nu er den børnevaccine, som har den laveste tilslutningsprocent.

Baggrunden for den store skepsis er, at en gruppe piger frygter, at de har fået alvorlige uforudsete bivirkninger af HPV-vaccinen, men danske og europæiske lægemiddelmyndigheder har ikke kunnet finde tegn på, at vaccinen skulle øge risikoen for, at pigerne skulle blive ramt af forskellige trætheds- og besvimelsessyndromer. En stor del af de piger har dog ikke stolet på myndighedernes undersøgelser og føler ikke, at sundhedsvæsenet tager deres mistanke om bivirkninger seriøst.

I Sundhedsstyrelsen håber man, at det kritiske fokus har fået en større gruppe piger og deres forældre til blot at udsætte deres beslutning om, hvorvidt at pigerne skal vaccineres.

Styrelse overvejer nye tiltag
Ifølge sundhedsminister Sophie Løhde venter der nu et stort arbejde med igen at få skabt tillid til vaccinen, der tidligere havde en af de højeste tilslutninger af alle vacciner i børnevaccinationsprogrammet.

Sundhedsmyndighederne skal ifølge Sophie Løhde være ”endnu bedre” til at kommunikere om vaccinens fordele og de bivirkninger, der kan være ved alle vaccinationer.

”Myndighederne skal blive ved med at informere om, hvad de ved om vaccinen, og hvorfor de anbefaler den, så familierne og pigerne på et oplyst grundlag kan beslutte, om de vil lade sig vaccinere,” siger Sophie Løhde.

Sundhedsstyrelsen er lige nu ved at overveje, hvordan der skal sættes ind med mere information om HPV-vaccinen, fortæller Bolette Søborg.

Hun fortæller også, at vaccinations-løbet ikke er kørt for mange af de piger, der endnu ikke er blevet vaccineret.             

”Så længe pigerne bliver vaccineret, inden de bliver seksuelt aktive, så kan HPV-vaccinen beskytte pigerne mod en række af de HPV-vira, der kan give livmoderhalskræft,” siger Bolette Søborg.

Hos Kræftens Bekæmpelse ærgrer man sig også over den lave vaccinationstilslutning.

”Man taler jo altid om drømmen om en vaccine mod kræft. Det paradoksale er, vi med HPV-vaccinen faktisk har en vaccine, der kan forhindre et væsentligt antal kræftdødsfald og kræfttilfælde,” siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Iben Holten.

DOKUMENTATION

Andelen af piger født i 1993 til 2003, som er blevet vaccineret med det første af to til tre stik af HPV-vaccinen.

Fødselsår 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Procent 78 80 82 85 89 90 90 90 82 73 27
Antal givne vacciner 29113 31152 30974 29800 30662 30294 30299 30432 26966 23347 8932
Kohortestørrelse 37477 38809 37552 34996 34503 33652 33648 33831 32897 32044 32492

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00