Hun har "vist vejen" for andre kvinder. Men det var ikke det, 'Mamma Pia' blev hyldet for til sit 40-årsjubilæum

Fællessalen på Christiansborg var proppet til randen, da Pia Kjærgaard torsdag eftermiddag fejrede sit 40-årsjubilæum i Folketinget. Hun blev især hyldet for at rykke dansk udlændingepolitik og for at sikre, at der ikke eksisterer "svenske tilstande" i Danmark i dag.

Pia Kjærsgaard (DF) giver hånd til hver enkelt gæst, der ankommer til hendes jubilæum. Her hilser hun på ligestillingsminister Marie Bjerre (V).
Pia Kjærsgaard (DF) giver hånd til hver enkelt gæst, der ankommer til hendes jubilæum. Her hilser hun på ligestillingsminister Marie Bjerre (V).Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Ida Elmdal Thagesen

Det er fortællingen om den grimme ælling, der blev til en svane.

Sådan lød beskrivelsen fra Søren Gade (V), Folketingets formand, da han torsdag eftermiddag hyldede Pia Kjærsgaards markante aftryk på dansk politik.

"Det blev for alvor slået fast i 2015, da Dansk Folkeparti med 37 mandater blev det største parti i blå blok," fortsatte Søren Gade og mindede salen om, at Poul Nyrup Rasmussen (S) ellers havde sagt til partiet, at stuerene, det "bliver I aldrig!".

Fejringen fandt sted i anledning af, at 'Mamma Pia' – som der stod på en plakat – i år kan fejre sit 40-års jubilæum i Folketinget og dermed er blandt de længst siddende parlamentarikere nogensinde.

Det var særligt hendes aftryk på danske udlændingedebat, der blev hyldet.

"Din største politiske bedrift er, at du har flyttet spørgsmålet om politisk integration ind på den politiske midte. Det vil blive dit legacy," sagde Søren Gade.

Din største politiske bedrift er, at du har flyttet spørgsmålet om politisk integration ind på den politiske midte. Det vil blive dit legacy

Søren Gade (V)

Fællessalen på Christiansborg var proppet til randen, gæsterne trådte hinanden over tæerne og understregede dermed Søren Gades pointe: Pia Kjærsgaard har rykket dansk politik og ikke længere er kontroversiel.

Allerede et kvarter før jubilæets start var der kø ved gavebordet, hvor fire mænd systematisk noterede, hvem der havde taget hvilke gaver med.

Der var både venner, familie og politikere blandt de 350 tilmeldte, der afleverede buketter og vinflasker, før de gik ind i Fællessalen, hvor en storsmilende Pia Kjærsgaard i en farvestrålende kjole stod klar til at tage imod hver enkelt.

Gæsterne repræsenterede det politiske spektrum bredt. Joachim B. Olsen ankom flankeret af Mads Korsholm og Steffen Larsen fra Liberal Alliance. Ind ad døren kom også Enhedslistens Trine Pertou Mach, SF’s Carl Valentin, Venstres partiformand Troels Lund Poulsen og den konservative partiformand Søren Pape.

Blå bog

Pia Kjærsgaard

  • Født 23. februar 1947 i København
  • Blev valgt ind i Folketinget for Fremskridtspartiet i 1984
  • Stiftede Dansk Folkeparti i 1995 efter Fremskridtspartiets opløsning
  • Formand for Dansk Folkeparti fra 1995-2012
  • Formand for Folketinget fra 2015-2019
  • Bor i Gentofte med sin mand. Parret har to børn

"Her er alt det gode!" udbrød Inger Støjberg (DD), som fulgtes med Marie Bjerre (V) og tidligere V-rådgiver Christopher Arzrouni, idet hun snuppede en Cola Zero og en håndfuld fyldte chokolader fra et stort bord.

Det var ikke kun politikere, der meldte deres ankomst: Filminstruktør Peter Aalbæk Jensen, erhvervsmanden Fritz Schur og Ældresagens direktør Bjarne Hastrup var også at spotte i mængden.

Reddede os fra "svenske tilstande"

Hverken på talerstolen eller i salen var det svært at finde mennesker, som ville rose Pia Kjærsgaard for hendes aftryk på dansk udlændingepolitik.

"Hun har været betydningsfuld og vigtig for dansk politik. Det kommer især til udtryk i den måde, hvorpå hun har formået at stille krav til indvandringen," sagde tidligere social- og indenrigsminister Karen Jespersen (S, V) til Altinget, som afbrød hende midt i en snak med Frederik Vad (S).

"Jeg holder meget af Pia. Jeg håber, hun stiller op i næste periode også," tilføjede Karen Jespersen.

Flere af Pia Kjærsgaards egne partimedlemmer tilskrev hende æren for, at der i dagens Danmark ikke er "svenske tilstande".

"Hun har haft kæmpe betydning. Den kan slet ikke overdrives. Jeg er meget taknemmelig for, at vi ikke er hvor Sverige er i dag," sagde Mikkel Bjørn (DF).

Jeg er meget taknemmelig for, at vi ikke er, hvor Sverige er i dag

Mikkel Bjørn (DF)

"Hun var haft markant betydning for udlændingepolitikken i hele Europa. Hun har inspireret partier i mange lande," sagde Alex Ahrendtsen.

Bjarne Hastrup: "Det er en dejlig reception"

Der blev langsomt tyndet ud i de hundredvis af frikadeller, som var anbragt i store fade mellem nogle høje blomsterbuketter.

"Buketterne skal doneres til plejehjemmet Dagmarsminde", understregede Pia Kjærsgaard i sin egen tale - meget symbolsk for et politikområde, hun også altid har kæmpet for: ældrepolitikken.

Foruden udlændingepolitikken gik ældrepolitikken også igen blandt de fremmødtes beskrivelse af Pia Kjærsgaards vigtigste politiske aftryk:

"Du opfandt ældrechecken og blev hånet for det," sagde Søren Gade i sin tale.

"Det er din fortjeneste, at den eksisterer."

Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, var begejstret. "Det er en dejlig reception," lød på det på et tidspunkt fra ham, som derefter tilføjede: "Det er jo helt almindelige mennesker, der er her."

Mellem talerne var der tid til musikalske indslag.
Mellem talerne var der tid til musikalske indslag. Foto: Arthur J . Cammelbeeck

En vejviser for andre kvinder

Talerne blev suppleret af smalltalk og musikalske indslag. Hele tiden var et diasshow med billeder af Pia Kjærsgaard, der kørte i baggrunden. Der var et af Pia Kjærsgaard med sin gravhund. Et, hvor hun hilser på Dronning Magrethe. Ét fra hendes bryllupsdag.

Selvom både billeder og taler gav indblik i forskellige dele af Pia Kjærsgaards eftermæle, var der bemærkelsesværdigt lidt fokus på, hvordan hun har brudt glasloft eller glasloft som kvinde i dansk politik.

For Pia Kjærsgaard er det længst siddende kvindelige folketingsmedlem nogensinde. Hun er den første kvinde, som har bestredet posten som formand for Folketinget. Hun er den første kvinde, der stiftede et parti.

"Du har gennem dit eksempel vist vejen for andre kvinder", nævnte Søren Gade i sin tale, men det fyldte ikke meget i talen, og han understregede, at det egentlig ikke er det, hun går op i.

Der var ingen tvivl om, hvad det er, de fremmødte vil huske hende for: ældre- og udlændingepolitikken. Og det er sådan, hun helst vil have det.

Pia Kjærsgaard dedikerede en del af sin tale til at takke sin mand, Henrik.
Pia Kjærsgaard dedikerede en del af sin tale til at takke sin mand, Henrik. Foto: Arthur J . Cammelbeeck

"Vi er ved at vinde terræn igen"

"I dag har været en kæmpe succes," udbrød en smilede Peter Kofod (DF), da menneskemængden begyndte at tynde ud, og Altinget fangede ham til en snak. "Alle er glade!"

Hvordan kan det egentlig være, at I er så glade, når I kun står til 4,2 procent i målingerne og ikke længere er i nærheden af at have den indflydelse, I havde, da Pia Kjærsgaard var formand?

"Dansk Folkeparti står bedre i dag, end vi har gjort længe," sagde Kofod. "Vi er ved at vinde terræn igen."

I har ikke mistet jeres eksistensberettigelse?

"Nej, der er stadig brug for et parti med en stærk udlændingepolitik."

Nogle vil påpege, at jeres politik er blevet mainstream?

"Nej, vi er jo for eksempel det eneste parti, der er villig til at bryde konventionerne. Det vil et parti som Danmarksdemokratierne ikke," sagde han med et selvsikkert smil og tilføjede: "Det kommer til at tage 5-10 år, men så er vi tilbage."

Diasshowet af Pia Kjærsgaard kørte stadig, da folk forlod lokalet.

Fortællingen om den indflydelse, hun engang skaffede partiet, hang i luften. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Mikkel Bjørn

MF (DF), formand, Indfødsretsudvalget
lærer (Jelling seminarium 2020)

0:000:00