Hvem stemmer på Enhedslisten? Bliv klogere på partiets vælgere

Er størstedelen af Enhedslistens vælgere kvinder eller mænd? Hvilken aldersgruppe er overrepræsenteret blandt partiets vælgere sammenlignet med det samlede vælgerkorps? Og hvilket andet parti er favoritten, hvis krydset ikke kan sættes hos Enhedslisten? Gå på opdagelse i partiets vælgerprofil.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

I løbet af pinseferien samles Enhedslistens medlemmer til virtuelt årsmøde, som er ganske særligt, da det er det første årsmøde, siden Mai Villadsen overtog tjansen som partileder.

Det er nu hende, der har til opgave at sørge for at vinde vælgernes gunst til næste folketingsvalg.

Men hvilke vælgere er det især, hun og partiet allerede har fat i? I anledning af årsmødet har Altinget set nærmere på Enhedslistens vælgere med udgangspunkt i en analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Hvis du sætter kryds hos partiet, er der størst sandsynlighed for, at du er kvinde, og du er formentlig mellem 18 og 24 år. Enten er du studerende, ellers har du færdiggjort din videregående uddannelse og har fået job i den private sektor.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Hvis I er to, der stemmer på Enhedslisten er der sandsynligvis en af jer, der overvejer at sætte kryds hos SF, hvis I ikke skulle stemme på Enhedslisten. Altinget har ikke blot kigget på EL-vælgernes demografi. Med udgangspunkt i en analyse af vælgernes andetvalg, som Epinion har lavet for Altinget og DR, kan du blive klogere på, hvilke partier som Enhedslistens vælgere læner sig opad.
 
Artiklen fortsætter efter grafikken.

Mai Villadsens opgave frem mod næste valg enten at bevare det valgresultat, som Enhedslisten sikrede i juni 2019 med Pernille Skipper i spidsen, eller overgå det. Lige nu kan den nye politiske ordfører glæde sig over, at partiet har fastholdt status quo efter skiftet.

Og der kan måske endda være tale om en fremgang til partiet. Meningsmålingerne indikerer et opsving til partiet, som fik 6,9 procent til valget. Tallene er dog behæftet med statistisk usikkerhed, og derfor kan det ikke endnu konkluderes, at partiet er gået frem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00