Kommentar af 
Christian Egander Skov

Hvis Konservative skal finde vej ud af den borgerlige borgerkrig, må de definere sig i egen ret

Konflikten blandt de borgerlige partier har overtaget borgerkrigens logik, hvor man skal vælge side. Hvis Konservative skal løse sine problemer, må de forsøge at slå bro over skellene og definere sig i egen ret – ikke i modsætning til nogen anden.

På Konservatives kommende Landsråd vil Søren Pape Poulsen blive genvalgt som formand. Dermed er intet forandret: Partiets problem er det samme, skriver Christian Egander Skov.
På Konservatives kommende Landsråd vil Søren Pape Poulsen blive genvalgt som formand. Dermed er intet forandret: Partiets problem er det samme, skriver Christian Egander Skov.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Christian Egander Skov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Konservative har landsråd i denne uge. Det kommer til at gå forholdsvis stille af sig.

For det er en fejl at forestille sig, at den skarpe kritik fra skikkelser som John Wagner, Peter Sterup, Lars Barfoed og Jakob Axel Nielsen har meget bred opbakning i partiet.

I sin skarpe form repræsenterer den snarere en yderposition, men den får på den anden side sin energi fra en bredere utilfredshed.

De velformulerede kritikere fremlægger grundlæggende en fortælling om, at Konservative er blevet "nationalkonservativt". Klarest hos Jakob Axel Nielsen, da han sagde:

"I 1989 finder man ud af, at den samfundsmodel, der fungerer, er et globalt, inkluderende, udadskuende, kapitalistisk demokrati. Men i 2001 bliver der så født en bevægelse, der er nationalt orienteret, ekskluderende, indadskuende og grænselukkende."

Det er altså "89’ere" mod "01’ere".

Indtil for nyligt var kritikken af Pape, at han ikke rigtig havde en linje. Nu er kritikken så, at han er meget højreorienteret. Kommentariatet har mestendels overtaget analysen. Så må den jo være rigtig.

Mere nøgternt kan man konstatere, at Konservative faktisk er gået til højre efter 2001. Det er imidlertid sket i forlængelse af en almindelig bevægelse i det borgerlige Danmark. Under Pape har partiet, indtil det skæbnesvangre valg, netop haft succes med at lægge sig et mulehår til højre for Venstre på økonomisk politik og værdipolitik.

Afstanden til Venstre har dog altid være meget mindre end nærheden til højrepopulismen.

Men kritikernes analyse er interessant. Den skriver sig ind i den historie om splittelse og fraktionering, som jeg forsøgte at få greb om i min bog Borgerlig krise sidste år.

Borgerlighed har traditionelt været sammensat af noget liberalt, noget konservativ og noget folkeligt. De rene positioner har ikke haft mange venner. Konservative selv var i høj grad et kompromis.

Man skal ikke tro, at man kan skræve over de tektoniske plader. Man må tværtimod vælge side. Trække et skel til de andre. Borgerlighedens logik afløses af borgerkrigens logik.

Christian Egander Skov

Historisk kom det til udtryk i, at man populært sagt havde svært ved at beslutte sig for, om man nu skulle hedde Det Konservative Parti eller Folkepartiet. Det var i 1916. Resultatet kender vi.

I dag er det borgerlige Danmark imidlertid splittet mellem to positioner. Det sætter det traditionelle centrumhøjre under krydspres.

På den ene side en position, som vi kan beskrive som værdiliberal, global og teknokratisk. Og på den anden side en position, vi kan beskrive som værdikonservativ, lokal og populistisk.

Skellet handler om fortællinger og selvforståelse, men går dybere end som så. Begge positioner er forsøg på at forholde sig til en samfundsmæssig virkelighed, der er ved at udkrystallisere sig.

Vi forskanser os i vores egne grupper sammen med folk, der minder om os selv økonomisk, socialt og værdimæssigt. Vi kan kalde det “elite" mod “folk", om vi vil. Vi kan også vende os bort fra denne måde at sætte ord på skellet. Det er uden tvivl simplificerende og er langt fra neutralt. Det er en del af populismens vokabularium.

Men vi kan ikke afvise den virkelighed, der bygger sig op foran os.

Læs også

I forhold til den politiske dynamik, som lige nu flår og slider i Konservative, er det værd at bemærke, at skellet synes at stille politiske aktører over for et valg. Man skal, for nu at tale i Jakob Axel Nielsenske termer, ikke tro, at man kan skræve over de tektoniske plader.

Man må tværtimod vælge side. Trække et skel til de andre.

Partiets problem er stadig, at den politiske topografi har ændret sig på en måde, der er ugunstig for et parti som Konservative, et sammensat både-og-parti i en tid, hvor kravet er blevet enten-eller

Christian Egander Skov

Borgerlighedens logik afløses af borgerkrigens logik.

Kravet afspejler et andet karakteristikon ved vor tids afgørende skel. Teknokraterne og populisterne er hinandens hovedmodstandere i deres egne fortællinger.

For populismen er de fjerne teknokrater en næsten illegitim og i hvert fald fjern elite, der er ved at ensrette samfundet efter elitens præferencer.

Modsat fremstår populisterne som demagoger op opviglere, der taler modsætninger frem og injicerer solide doser af symbolpolitisk usaglighed ind i politik.

Det er ikke vanskeligt at forstå, at et borgerligt Danmark, som skal rumme begge positioner, står i en vanskelig position. Det var en nødvendig opgave for det traditionelle centrumhøjre at mediere mellem modsætningerne.

Da Løkke (M) i 2019 drømte om befrielsens øjeblik og da Ellemann (V) siden krævede, at Venstre skulle stå i egen ret og derfor gik i regering med Socialdemokratiet, var det et udtryk for, at partiet kastede håndklædet i ringen. Det var også et udtryk for, at man nu valgte side i konflikten.

Der kunne ikke regeres med et borgerligt flertal, fordi man ikke ville regere med et borgerligt flertal.

På Landsrådet vil Pape bliv genvalgt ved akklamation. Men dermed er intet forandret.

Partiets mulighed består i at formulere en fortælling, som kan slå bro over skellet og etablere en position for partiet i egen ret

Christian Egander Skov

Partiets problem er stadig, at den politiske topografi har ændret sig på en måde, der er ugunstig for et parti som Konservative, et sammensat både-og-parti i en tid, hvor kravet er blevet enten-eller.

Hvilke muligheder har partiet? Det nemme svar er, at de skal vælge. Det er også det forkerte svar.

Partiets mulighed består i at formulere en fortælling, som kan slå bro over skellet og etablere en position for partiet i egen ret, hvor det afgørende ikke bliver, hvem man lægger sig op ad, men hvem man selv er.

Det er meget tænkeligt det, Søren Pape forsøgte, da han i et meget omtalt interview på Danmarks Radio talte løst og fast om verdensbranden og behovet for Konservative.

Det lykkedes ikke godt, men intentionen var god. For det er trods alt netop i tider med splittelse, krise og konflikt, at konservatismen finder sin berettigelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Egander Skov

Historiker, konsulent ved Tænketanken Prospekt, redaktør for Årsskriftet Critique
ph.d. (Aarhus Uni. 2013), cand.mag., historie & religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2010)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

John Wagner

Politisk kommentator og bestyrelsesmedlem
journalist (DJH 1979)









0:000:00