I Oslo blev statsministrenes budskab om nordisk sammenhold udfordret af omstridt FN-afstemning

De nordiske landes statsministre talte på et pressemøde i Nordisk Råd om vigtigheden af samarbejde og sammenhold. Men hvilket signal sender det så, at landene ikke stemte ens i forbindelse med vedtagelsen af en FN-resolution om våbenhvile i Gaza, spurgte pressen bagefter?

"Det er meget vigtigt, at de nordiske lande står sammen," lød det blandt andet fra Mette Frederiksen på pressemødet. 
"Det er meget vigtigt, at de nordiske lande står sammen," lød det blandt andet fra Mette Frederiksen på pressemødet. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Da de nordiske statsministre tirsdag trådte frem foran pressen efter deres møde på Nordisk Råds årlige session i Oslo lagde Mette Frederiksen (S) vægt på vigtigheden af det nordiske sammenhold.

"Det er meget vigtigt, at de nordiske lande står sammen," lød det blandt andet fra Mette Frederiksen.

Hun blev bakket op af den svenske statsminister, Ulf Kristersson: 

"Vi er små lande i en stor region. Når vi samarbejder, har vi en stemme i verden."

Men da den fremmødte presse begyndte at stille spørgsmål, blev de nordiske ledere bedt om at forholde sig til den uenighed, der opstod mellem landene på sidste uges møde i FN:

Som det eneste nordiske land stemte Norge nemlig for en ikke-bindende FN-resolution, der opfordrer til våbenhvile i Gaza.

Læs også

Danmark, Island, Sverige og Finland afstod fra at stemme.

"Hvorfor undlod I at stemme, og mener I, at Norge begik en fejl ved at støtte resolutionen?" spurgte norsk TV 2 blandt andet. 

Efter et par sekunders stilhed tog den islandske statsminister, Katrín Jakobsdóttir, ordet:

"Siden afstemningen har vi diskuteret, om vi skulle have fulgt Norges eksempel. Den humanitære krise i Gaza er stor, men samtidig er det virkelig trist, at der ikke kunne blive enighed om eller bare et stort flertal for det forslag, (til en resolution red.), der kom fra Canada, som også nævnte gidslerne og Hamas’ terror," sagde hun.

Ikke så uenige at det gør noget

Fra både Danmark og Finland lød det samstemmende, at man afstod fra at stemme, fordi resolutionen ikke også fordømte Hamas’ handlinger.  
Der var dog ingen af dem, der forholdt sig til, hvorvidt de mente, at Norge havde begået en fejl ved at stemme for. I stedet talte flere af statsministrene uenigheden ned.

Læs også

"Jeg tror ikke, vi er uenige om vigtigheden af at sikre, at den humanitære hjælp kommer ind i Gaza, og vi er alle rørt af de ting, vi har set, når det kommer til tab og af civile liv – især børn," lød det blandt andet fra Mette Frederiksen.

Men når Norden vil se ud, som om man står sammen på de store dagsordener, sender det så ikke et forkert signal, at de nordiske lande ikke stemmer ens på et så vigtigt et emne som dette? 

"Hvert land er nødt til at tage ansvar for deres egen stemme," svarede den norske statsminister, Jonas Gahr Støre og fortsatte:

"Vi er ikke uenige om, hvordan vi skal støtte de civile, og vi er ikke uenige om, hvorvidt vi skal fordømme Hamas’ angreb på Israel."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ulf Kristersson

Statsminister, Sverige, medlem (M), Sveriges Riksdag, partileder, Moderaterna
civiløkonom (Uppsala Uni. 1988)

Katrín Jakobsdóttir

Statsminister, Island (Venstrepartiet – De Grønne)
BA, islandsk og fransk (Islands Uni., 1999) MA (Islands Uni. 2004)

0:000:00