Med rekordfart har borgerforslag om støtte til Palæstina sat kurs mod Folketinget
Et spritnyt borgerforslag om fordømmelse af israelske krigsforbrydelser i Palæstina har bevæget sig ind i top tre af borgerforslag, der hurtigst har opnået 50.000 stemmer. Folketinget skal nu tage stilling til forslaget.
Frida Flinch
Journalist56.032 danskere har i skrivende stund onsdag middag sat deres underskrift på et borgerforslag om at sende flere bistandskroner til palæstinenserne og en dansk fordømmelse af israelske krigsforbrydelser i Gaza.
De mange støtteerklæringer er strømmet ind på bare to dage.
Det er med andre ord et af de borgerforslag, der på kortest tid er nået over tærsklen til Christiansborg. Det oplyser Folketinget til Altinget.
Borgerforslagene "Anerkend medfaderskab i regnbuefamilier" og "Hurtig og rigtig hjælp til familier ved spædbarnsdød!" har som de eneste to med lige så stor hastighed opnået det antal underskrifter, der kræves, for at folketingspolitikerne skal tage stilling til idéen.
Helt konkret lyder borgerforslaget, der er blevet stillet i forbindelse med krigen mellem Israel og Hamas, således:
"Danmark skal fordømme israelske krigsforbrydelser i Gaza, øge dansk bistand til Palæstina og arbejde for en politisk løsning på konflikten."
Det skal politikerne tage stilling til
Forslagstillerne ønsker, at Folketinget skal indføre en akut humanitær hjælpepakke til Gaza, som skal bidrage til nødhjælp og genopbygning af hospitaler, kritisk infrastruktur og skoler.
Hjælpepakken skal være på mindst 120 millioner kroner, fremgår det af forslaget. Samtidig vil stillerne øge udviklingsbistanden til Palæstina, som regeringen ellers satte på pause 10. oktober 2023.
Beslutningen om at trykke på pauseknappen blev begrundet med en frygt for, at bistanden endte i hænderne på Hamas. Der er nu en undersøgelse i gang, der skal kortlægge, hvor pengene egentlig ender.
Palæstina modtager stadig almindelig nødhjælp fra Danmark, som sikrer basale behov for palæstinenserne.
Stillerne af borgerforslaget vil også have EU til at lægge en ny strategi, der skal forsøge at løse konflikten mellem de to parter.
Hvad sker der nu?
Når et borgerforslag får 50.000 støtter, er det berettiget til at blive fremstillet som et beslutningsforslag i Folketinget. Det kræver dog, at mindst ét af partierne vælger at fremsætte forslaget for Folketinget.
Forslaget skal forbi to behandlinger, hvor det i anden omgang vil blive bragt til afstemming blandt folketingsmedlemmerne.
Det har ikke været muligt for Altinget at få bekræftet, hvor lang tid borgerne skal vente på, at forslaget stilles for Folketinget. Det afhænger af, hvor meget der i forvejen ligger på politikernes borde.