I Veddum Kær er det lykkedes at opstille ni vindmøller og 18 fodboldbaner solceller uden en eneste klage fra de lokale. Sådan lykkedes det
Regeringen vil sætte turbo på den vedvarende energi på land som led i den grønne omstilling, men lokal borgermodstand har vist sig at være et benspænd for udbygningen af vedvarende energi. I Veddum Kær i Mariager er det dog lykkedes at gennemføre projektet med opbakning fra borgerne.
Marie Møller Munksgaard
JournalistIkke en eneste klage.
Det bliver sagt med stolthed i stemmen, da Joachim Steenstrup fra Eurowind Energy skal til at fortælle om vindmølle- og solcelleparken i Veddum Kær i Mariager, som blev færdig i 2022.
For det er ifølge chefen for kommunikation, strategi og politik “exceptionelt sjældent”, at det lykkes at opstille en vindmølle- eller solcellepark uden protester fra de lokale. Helt præcist har Eurowind Energy, der er Danmarks største vindmølleopstiller, kun gennemført to projekter uden nogen klager fra borgerne.
Og et af de projekter er i Veddum Kær.
Her er markerne tæt ved Mariager Fjord nu beklædt med 18 fodboldbaner solceller og ni 150 meter høje vindmøller blot få kilometer væk fra byen Veddum, hvor der bor omkring 340 mennesker.
“Det er et projekt, som er gået utroligt smidigt, når man tænker på, at vi har fået opført en park med både vind- og solenergi på kun fire år uden nogen klager. Det kan næsten ikke gøres hurtigere,” siger Joachim Steenstrup.
Det er dog langt fra normalen, at det går så smidigt som i Veddum Kær. Derfor er det vigtigt at tage ved lære af eksempler som dette, hvor lokalbefolkningen ifølge en borger ligefrem er “taknemmelige” for, at energiparken er blevet opført i deres lokalområde.
- Virksomheden Eurowind Energy har opstillet ni vindmøller og 18 hektar solceller cirka en kilometer fra byen Veddum og fire kilometer væk fra byen Øster Hurup i Mariager.
- Vindmøllerne har en højde på 150 meter og et vingespænd på 136 meter.
- Forud for projektet stod der otte ældre vindmøller i området, som blev fjernet i forbindelse med opstillingen af den nye energipark.
- Projektet startede i 2018 og stod færdigt i 2022.
- Energiparken er Danmarks største hybridpark med samme nettilslutning.
- Cirka 21.300 husstande årlige energiforbrug vil kunne dækkes af den energi, som parken i Veddum Kær producerer.
For der skal tempo på omstillingen til vedvarende energi, og ifølge regeringens planer skal mængden af vedvarende energi på land firedobles inden 2030.