Joe Bidens mission i Europa er at genskabe tilliden over Atlanten
Der er lagt op til den store genforening, når USA’s leder mandag og tirsdag er i Bruxelles til topmøder i NATO og EU. Præsident Biden ønsker at samle Vestens demokratier i fælles front mod Kina og Rusland – men Amerikas troværdighed har fået dybe sår af årene med Trump i Det Hvide Hus.
Thomas Lauritzen
Europa-analytikerBRUXELLES: Ingen kunne være i tvivl om den tilstræbte symbolik, da præsidenterne fra USA og Frankrig her i weekenden satte sig i to solbeskinnede kurvestole, mens udsigten til Det Keltiske Hav glitrede om kap med deres store smil.
”Vi er på samme bølgelængde,” sagde Joe Biden til Emmanuel Macron efter det seneste par dages G7-topmøde i Cornwall på Storbritanniens sydvestlige kyst. Franskmanden svarede:
”Det er fremragende at have en amerikansk præsident, der er en del af klubben, og som er meget villig til at samarbejde.”
Vi betragter NATO’s sammenhængskraft som meget, meget vigtig. Og jeg ser personligt Den Europæisk Union som en utrolig stærk og livskraftig organisation.
Joe Biden
USA's præsident
Tilhørerne kunne selv mentalt tilføje den usagte bisætning: I modsætning til din forgænger. For kontrasten til de fire kaotiske og konfliktfyldte år med Donald Trump kunne næsten ikke være større, her hvor USA’s nye leder mandag kommer til Bruxelles for at deltage i topmøder med NATO og EU.
”Vi betragter NATO’s sammenhængskraft som meget, meget vigtig. Og jeg ser personligt Den Europæisk Union som en utrolig stærk og livskraftig organisation. Det handler ikke kun om Europas evne til at håndtere økonomiske emner, men også at være rygraden og støtten for NATO,” sagde præsident Biden i Cornwall.
Spørgsmålet er, om hans forsikringer vil være nok til at hele de dybe sår, som Trump har efterladt i det transatlantiske samarbejde – og om Joe Biden dermed kan få den europæiske opbakning til at konfrontere Kinas voksende dominans, som han har brug for.
For hvilket Amerika er det, præsident Biden repræsenterer?
”Når Biden siger, at vi skal beskytte demokratier rundt om i verden, og vi skal bruge demokratiet imod Kina, så skal man bare være klar over, at der samtidig foregår en meget intens kamp internt i USA for at sikre det amerikanske demokrati,” siger Jacob Kirkegaard, seniorforsker ved den transatlantiske tænketank German Marshall Fund (GMF) i Bruxelles.