"Kæmpe skuffelse" og "status quo": Her er erhvervslivets reaktioner på reformaftale

En netop indgået reformaftale skuffer DI og Dansk Erhverv. "På virksomhedernes vegne må vi desværre konstatere, at aftalen er både skuffende og utilstrækkelig", lyder det blandt andet fra Brian Mikkelsen. Hos Dansk Metal er der imidlertid begejstring at spore.

Sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne har regeringen fredag aften præsenteret en reformaftale.
Sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne har regeringen fredag aften præsenteret en reformaftale.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Ordet 'skuffelse' går igen hos DI og Dansk Erhverv.

Reaktionen fra de to erhvervsorganisationer kommer i kølvandet på en reformaftale, der har til hensigt at øge den strukturelle beskæftigelse med cirka 12.000 personer i 2030.

"På virksomhedernes vegne må vi desværre konstatere, at aftalen er både skuffende og utilstrækkelig i forhold til at modsvare den historiske mangel på arbejdskraft, de oplever," udtaler administerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, og fortsætter:

"Der er ikke tale om en reformaftale, den medfører stort set alene status quo i forhold til arbejdsudbud."

Med 'status quo' henviser Brian Mikkelsen til, at regeringen i forvejen har hevet cirka 10.400 personer ud af arbejdsmarkedet - blandt andet ved aftalen om Arne-pension.

Fra DI's administerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, får aftalen fra regeringen, SF, Radikale, DF og Kristendemokraterne heller ikke pæne ord med på vejen.

"Den gode nyhed er, at dagens aftale sikrer virksomhederne flere medarbejdere. Den dårlige er, at det slet ikke er nok, og effekterne af aftalerne ser vi først i løbet af et par år. Det er et skridt på vejen, men vi skal videre," udtaler han i en pressemeddelelse.

Reformaftalen

Regeringen står sammen med Radikale, SF, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne bag reformaftalen.

Den øger den strukturelle beskæftigelse med cirka 12.000 personer og Danmarks BNP med 17,5 milliarder kroner i 2030.

Aftalen byder blandt andet på:

  • En ændring i dagpengesatserne, så den bliver lidt højere i tre måneder, efter man er blevet ledig.
  • En sænkning af dimittendsatsen for nyuddannede.
  • Beskæftigelsesfradraget øges.
  • Modregningen i folkepensionisters pension bliver lempet
  • En ekspertgruppe skal pege på en model, hvor der saneres for mindst 3,5 milliarder kroner i erhvervsstøtten.
  • Fradraget til forskning og udvikling gøres permanent.

Læs mere her.


Kilde: Finansministeriet

Regeringen er sammen med SF, Radikale og Kristendemokraterne også enige om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft fra 448.000 kroner til 375.000 kroner i en periode på to år.









0:000:00