Overblik: Her er udfordringerne for regeringens nye reformaftale

Blå partier vil spænde ben for flere dele af regeringens nye reformaftale, der skal sikre flere hænder på arbejdsmarkedet. Alligevel er det netop de blå partier, der står tilbage som taberne, hvis de ender med ikke at bakke op om centrale elementer i aftalen, vurderer politisk kommentator.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

En række af elementerne i to nye reformaftaler kan blive svære at realisere på denne side af et folketingsvalg.

Reformpakken vil ifølge Finansministeriet øge arbejdsudbuddet med cirka 12.000 personer i 2030. Men en stor del af de ekstra hænder skal findes i aftaler, der i dag er bundet af forlig med støtte fra de blå partier. Og den støtte har de umiddelbart afvist at levere.

Derfor kan de blå partier spænde ben for dele af aftalerne frem mod et kommende valg. 

Konkret er der tale om tre elementer, der skal skaffe mere end to tredjedele af det samlede arbejdsudbud i reformaftalerne, som ikke har de fornødne mandater bag sig.

To af elementerne er forligsbelagte. Der er tale om henholdsvis dagpengeforliget og SU-forliget, som begge er indgået med blå partier, der over for Børsen afviser at åbne forligene. 

Fakta

Her er partierne bag de to forlig

  • SU-forliget: Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.
  • Dagpengeforliget: Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Siden har Liberal Alliance og Konservative tilsluttet sig.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Børsen

Helt konkret vil partierne bag aftalen sænke dimittendsatsen for ikke-forsøgere efter de første tre måneder på dagpenge, ligesom de vil forkorte dimittenders ordinære dagpengeperiode fra to år til ét år og indføre et sprogkrav. 

Og så vil aftalepartierne hæve det månedlige fribeløb, der kan tjenes ved siden af SU'en, med 4.000 kroner om måneden fra 1. februar i år.

Derudover mangler der opbakning bag en sænkelse af beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft, som et mindretal bestående af regeringen, SF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne står bag.

Læs også

"Det er underligt"

"Der er tre bærende elementer (dimittend, SU og udenlandsk arbejdskraft, red.), der umiddelbart ikke kan lade sig gøre. Jeg har ikke før set, at en regering stiller sig frem og præsenterer en aftale, hvor så godt som ingenting af det kan lade sig gøre. Det er underligt,” siger Rasmus Jarlov til Børsen.

Og det er da også "usædvanligt", lyder det fra politisk kommentator på Altinget Erik Holstein.

Alligevel er det ikke regeringen, som vil stå tilbage med det største problem, hvis de blå partier holder fast og ender med at stille sig i vejen i Folketingssalen.

Både en sænkelse af beløbsgrænsen og dimittendsatsen er forslag, som netop oppositionen længe har krævet gennemført. Derfor vil det være "et stort selvmål", vurderer Holstein.

"Det forslag, de selv har omkring dimittendsatsen og beløbsgrænsen, er noget, de har arbejdet stærkt for at få igennem. Derfor vil de blå partier få kritik fra erhvervsorganisationerne, ligesom forholdet til Radikale Venstre vil blive forpestet, for de vil synes, det er totalt useriøst. Det vil altså være et uklogt træk," siger den politiske kommentator.

Allerede fredag, da aftalen blev præsenteret, var der klar tale fra både DI og Dansk Erhverv til politikerne.

"Vi ved, at der har været forhandlinger om at sænke beløbsgrænsen, og derfor er det en kæmpe skuffelse, at det ikke er lykkedes at nå til enighed," udtalte DI-topchef Lars Sandahl Sørensen.

Og Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, opfordrede til, "at Folketingets partier på ny vil sætte sig sammen og påbegynde en større reformagenda".

Ifølge Børsen vil Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige denne uge komme med et alternativt forslag til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Artiklens overskrift og indledning er præciseret tirsdag 25. januar, da der ikke er et manglende flertal bag ønsket om at åbne flere forlig, selv om de blå partier ikke ønsker at gøre det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)









0:000:00