Kollerup skal sløjfe erhvervsstøtte for 3,5 milliarder – men lover ingen spareplan før valg

Regeringen og aftalepartierne bag den seneste reformaftale har en bunden opgave med at skære erhvervsstøtte for 3,5 milliarder kroner. Men erhvervsministeren vil ikke garantere, at spareplanen er klar før næste folketingsvalg. "Jeg har været i politik længe nok til ikke at sætte tidsfrister op, medmindre jeg har en fornemmelse af, at jeg kan holde dem," siger han.

Simon Kollerup (S) vil ikke garantere, at planen for at spare 3,5 milliarder på erhvervsstøtteordningerne er klar før næste valg. 
Simon Kollerup (S) vil ikke garantere, at planen for at spare 3,5 milliarder på erhvervsstøtteordningerne er klar før næste valg. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Selvom regeringen sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne har forpligtet sig til at skære 3,5 milliarder kroner af erhvervsstøtten, er der ingen plan for hvilke støtteordninger, der skal spares væk. 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) understreger, at der er tale om en bunden opgave, da pengene blandt andet skal bruges til at finansiere permanentgørelsen af forsknings- og udviklingsfradraget og investeringer i den grønne omstilling, men den konkrete spareplan bliver ikke klar foreløbigt.

For erhvervsministeren vil ikke pege på, hvilke af de omkring 200 støtteordninger han ønsker saneret, før en endnu ikke nedsat gruppe af eksperter er kommet med sine anbefalinger. 

Det fortæller han til Altinget. 

"Når jeg ikke i dag peger på enkelte ordninger, som jeg mener ud fra et politisk perspektiv kunne bidrage til finansieringen her, så er det for at give vores ekspertgruppe mulighed for arbejde helt kælderkoldt fagligt med de ordninger, som findes. Så får vi en politisk diskussion bagefter," siger Simon Kollerup og fortsætter:

"Jeg har ikke lyst til at være den, der politisk kortslutter ekspertgruppens arbejde ved at pege på ordninger fra start. Nu skal den nedsættes og i gang med arbejdet. Så får vi en politisk diskussion efterfølgende."

"Jeg har ikke selv en liste over ordninger"

Ministeren forklarer, at flere af de mere end 200 erhvervsstøtteordningerne er opstået for lang tid siden og derfor ikke længere er så relevante, som de var, da de blev indført.

"Så jeg er sikker på, at man kan finde de penge, der skal til. Jeg lægger ikke skjul på, at det er en svær opgave, men selv svære opgaver kan løses, og det er en bunden opgave," siger han.

Til Børsen har Simon Kollerup tidligere udtalt, at han godt kunne nævne konkrete eksempler på støtteordninger, men ikke ønskede at gøre det for ikke at afmontere debatten.

Over for Altinget præciserer han dog, at han ikke har en ønskeliste over, hvilke ordninger der skal sløjfes.

Er det ikke en vigtigere opgave som ansvarlig minister at pege på de konkrete besparelser end at starte en diskussion?

"Nej, tværtimod. Jeg har ikke selv en liste over ordninger. Sådan kunne man godt være gået til værks ved politisk at finde sine darlings, men det mener jeg er en forkert måde at gå til værks på. Det er vigtigt at slå fast," siger han og tilføjer:

"Jeg konstaterer bare, at der er over 200 ordninger, som man kan kigge på. Det vil være sundt at have en ret åben debat, hvor der ikke er lukkede konklusioner på forhånd."

De mere end 200 erhvervsstøtteordninger løb op i omkring 42 milliarder kroner i 2021.

Sådan bruges erhvervsstøtten

Regeringen og aftalepartierne SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne har vedtaget, at erhvervsstøtten skal skæres med 3,5 milliarder kroner i den seneste reformaftale. 

Erhvervsstøtten er fordelt på over 200 forskellige støtteordninger og udgjorde 42 milliarder kroner i 2021. 

Støtteordningerne er inddelt  seks overordnede kategorier: 

1. Grøn omstilling
Ordninger rettet mod miljø, klima og natur – eksempelvis ordninger under energiaftalen fra 2018 (herunder ny havvindmøllepark og geotermi), økologisk arealtilskud, tilskud til miljøvenlig elproduktion samt afgiftsfritagelse af vedvarende energi fra biomasse.

2. Innovation og iværksætteri med videre
Ordninger med fokus på at styrke forskning, innovation samt iværksætteri bl.a. gennem uddannelse, herunder ordninger på forskningsrammen (eksempelvis Danmarks Innovationsfond).

3. Almennyttige og kulturelle formål
Ordninger målrettet almennyttige fonde – eksempelvis fradrag for fondes almennyttige bevillinger og hensættelser samt ordninger på kulturområdet med et kommercielt sigte – eksempelvis filmtilskud, tilskud til udgivelse af dagblade og nulmoms for trykte aviser og blade.

4. Global markedsføring og internationale rammevilkår med videre
Ordninger rettet mod eksportfremme, turisme og skatteordninger begrundet i ensartet behandling mellem virksomheder i Danmark og virksomheder i udlandet – f.eks. generel eksportfremme, Visit Denmark, proceslempelser og DIS-ordningen.

5. Partnerskabsinstrumenter under udviklingssamarbejde
Erhvervsrettede ordninger på udlandsrammen – eksempelvis Danida Business Finance.

6. Øvrig erhvervsfremme
Ordninger til at fremme enkelte brancher og aktiviteter – f.eks. lempelig beskatning af landbrugets produktionsjord, promilleafgiftsfonde og lavere afgifter i forbindelse med transport.


Kilde: Erhvervsministeriet

Anbefalinger skal være klar i efteråret

"Den hurtigtarbejdende og agile ekspertgruppe" skal nedsættes i løbet af foråret og være klar med anbefalingerne til efteråret, lyder det fra erhvervsministeren. 

"Vi ønsker at nedsætte ekspertgruppen meget hurtigt. Det er her i foråret, og så er tanken, at den allerede til efteråret skal aflevere deres bud på, hvordan de her 3,5 milliarder kroner skal findes," siger Simon Kollerup. 

Jeg har ikke lagt mig fast på, hvilke personer der skal stå for det, men jeg ønsker, at det er personer, som har indsigt i samfundsøkonomien, erhvervslivets rammevilkår og erhvervsstøtten fra måske tidligere i deres karriere. 

Simon Kollerup
Erhvervsminister

Han forventer at kunne sætte navn på eksperterne inden længe.

"Jeg sonderer lige nu terrænet for at finde de rigtige profiler, som både har indsigt i samfundsøkonomien, erhvervsliv og andre relevante forhold. Inden længe håber jeg, at vi kan præsentere nogle navne på dem, der skal være i ekspertgruppen," siger Simon Kollerup. 

Ministeren har dog allerede gjort det klart, at hverken politikere eller repræsentanter fra erhvervsorganisationerne skal have plads i ekspertgruppen. 

Hvilken slags eksperter skal være med i ekspertgruppen, når det ikke skal være politikere og repræsentanter fra erhvervsorganisationerne?

"Jeg tror bedst, at jeg kan svare ved at regne baglæns. Det skal ikke være politikere fra Christiansborg, der skal sidde i ekspertgruppen, for den politiske debat skal nok få sin tid, når ekspertgruppen afleverer sine anbefalinger. Vi skal nok komme til orde, når de rigtige eksperter har givet sine anbefalinger," siger Simon Kollerup og fortsætter:

"Det skal heller ikke være interessevaretagere fra organisationer i erhvervslivet, for vi har ikke brug for, at det er den stærkeste interesseorganisation, der kan frede sine egne medlemmers ordninger, og så er det den interesseorganisation, som ikke kom med i ekspertgruppen, der mister ordninger for sine medlemmer."

Selvom Simon Kollerup hverken vil sætte specifikke navne eller titler på eksperterne endnu, vil han dog gerne give en overordnet karakteristik af, hvilke kompetencer de skal besidde.

"Jeg har ikke lagt mig fast på, hvilke personer der skal stå for det, men jeg ønsker, at det er personer, som har indsigt i samfundsøkonomien, erhvervslivets rammevilkår og erhvervsstøtten fra måske tidligere i deres karriere. Det er den slags profiler, jeg kigger på lige nu," siger han.

Det skal pengene bruges på

De 3,5 milliarder kroner, som regeringen og aftalepartierne har forpligtet sig til at sanere erhvervsstøtte for, skal investeres i uddannelse, forskning, grøn omstilling og skattelettelser.

Pengene skal blandt andet bruges på at finansiere de mindst 1,8 milliarder kroner, der som del af reformaftalen årligt afsættes til investeringer i forskning og grøn omstilling.

Heraf skal omkring 0,8 milliarder kroner finansiere en permanentgørelse af det nuværende, midlertidigt forhøjede fradrag for virksomhedernes udgifter til forskning og udvikling, så satsen med virkning fra 2023 fortsat udgør 130 procent med et loft over skatteværdien af fradraget på 50 millioner kroner.

Den resterende milliard kroner afsættes til investeringer i grøn omstilling. Initiativerne gennemføres først, når der er truffet beslutning om konkrete finansieringstiltag.


Kilde: Reformaftalen

Minister vil ikke love plan før valg

Ekspertgruppens anbefalinger skal være klar til efteråret, men hvornår regeringen og aftalepartierne endeligt er klar til at vedtage og indfase besparelserne vil Simon Kollerup ikke spå om. 

Hvornår forventer du, at I klar med en endelig beslutning om, hvilke støtteordninger der skal saneres?

"Det var et million dollar-spørgsmål. Den politiske proces kan blive kort, hvis man tager anbefalingerne til sig og vedtager dem en-til-en. Den kan også tage lidt eller meget længere tid, hvis anbefalingerne ikke rimer på de politiske interesser, som partierne åbenlyst repræsenterer hver især. Det tør jeg ikke give et endeligt bud på," siger han.

Jeg har været i politik længe nok til ikke at sætte tidsfrister op, medmindre jeg har en fornemmelse af, at jeg kan holde dem.

Simon Kollerup
Erhvervsminister

Derfor vil erhvervsministeren heller ikke love, at der er sløjfet erhvervsstøtteordninger for 3,5 milliarder kroner, når danskerne næste gang skal til folketingsvalg, hvilket sker senest til i juni 2023.  

Kommer det her på plads, før næste folketingsvalg, som højst er halvandet år væk?

"Jeg har været i politik længe nok til ikke at sætte tidsfrister op, medmindre jeg har en fornemmelse af, at jeg kan holde dem," siger Simon Kollerup og tilføjer:

"Jeg håber, at vi kan lave en god aftale om at finde de 3,5 milliarder kroner. Og jeg vil gøre mit til, at den kommer så hurtigt, som den kan, efter ekspertgruppen har afleveret anbefalingerne, for de penge der frigives, er nogle virkeligt vigtige penge for fremtidens erhvervsliv og for Danmark, der kan mere, end det Danmark vi kender i dag."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00