KL ramt af intern ballade om folkeskole-offensiv

DEMOKRATI: KL-politikere raser over foreningens ambition om at ændre folkeskolens formålsparagraf. Ifølge kritikerne har det aldrig været behandlet som et selvstændigt punkt i hverken KL’s formandskab, bestyrelse eller det relevante fagudvalg.

Anna Mee Allerslev (R) er som formand for KL's børne- og kulturudvalg gået i brechen for en ændring af folkeskolens formålsparagraf. Den dagsorden er ikke besluttet kollektivt i KL, siger kritikere.
Anna Mee Allerslev (R) er som formand for KL's børne- og kulturudvalg gået i brechen for en ændring af folkeskolens formålsparagraf. Den dagsorden er ikke besluttet kollektivt i KL, siger kritikere.Foto: Ritzau/Henning Hjorth
Kim Rosenkilde

KL’s top handlede uden demokratisk mandat, da man kort før skolestart blæste til kamp for at få ændret folkeskolens formålsparagraf.

Det mener i hvert fald næstformanden for KL’s børne- og kulturudvalg, Ulf Harbo (EL). Ifølge ham er opgøret med folkeskolens formålsparagraf aldrig blevet behandlet som selvstændig punkt i børne- og kulturudvalget.

Derfor forstår han ikke, hvordan udvalgets formand, Anna Mee Allerslev (R), i starten af august kunne lancere netop den ambition på Politikens forside.

”Det er jeg noget rystet over, eftersom der mig bekendt ikke er truffet nogen beslutning om, at vi i KL nu vil have lavet om på formålsparagraffen,” siger Ulf Harbo, som til dagligt sidder i kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.

Formålsparagraffen har ikke været drøftet som andet end en bisætning til et større udspil.

Kirstine Bille (SF)
Medlem af KL's bestyrelse og formandsskab

Hans kritik bakkes op af Kirstine Bille (SF), der ud over sin plads i KL’s bestyrelse og formandskab også er tidligere borgmester i Syddjurs Kommune.

Beslutning gemt i en bisætning
Ifølge hende er opgøret med folkeskolens formålsparagraf heller ikke blevet behandlet som et selvstændigt punkt i hverken KL’s bestyrelse eller formandskab.

”Formålsparagraffen har ikke været drøftet som andet end en bisætning til et større udspil. Derfor var jeg meget overrasket over, at Anna Mee gik ud med en så bastant udmelding,” siger Kirstine Bille.

Hun henviser til KL’s udspil ’Godt på vej mod uddannelse og job’, som blev præsenteret i juni. Her nævnes folkeskolens formålsparagraf ikke med et eneste ord.

Det samme udspil blev behandlet i KL’s børne- og kulturudvalg i starten af maj. Og heller ikke ved den lejlighed var formålsparagraffen sat på dagsordenen til selvstændig drøftelse.

Dokumentation

Sagen kort

Formanden for KL's børne- og kulturudvalg, Anna Mee Allerselv (R), gik i starten af august ud i medierne med en melding om, at KL vil have ændret folkeskolens formålsparagraf.

KL ønsker ifølge Anna Mee Allerslev, at der skal skrives et fokus på praksis, kreativitet og digital læring direkte ind i formålet. Det samme skal virksomhedssamarbejde.

Både Danmarks Lærerforening, undervisningsminister Merete Riisager (LA) og foreningen Danske Skoleelever afviser forslaget.

Kilde: Politiken


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00