København vil sende kommunens ældre på betalt charterferie til sydens sol

Peter Brixtoftes velfærdsrejser for ældre kan snart genopstå i København. Politikerne lægger op til et toårigt forsøg, hvor en uges ældrepleje kan byttes til en charterrejse. Vive-forsker tvivler på, at regnestykket går op.

Fra 2000 til 2002 kunne pensionister i Farum Kommune komme på såkaldte velfærdsrejser betalt af kommunen. Det er her, inspirationen til velfærdsrejserne i København kommer fra, siger Jens-Kristian Lütken (V).
Fra 2000 til 2002 kunne pensionister i Farum Kommune komme på såkaldte velfærdsrejser betalt af kommunen. Det er her, inspirationen til velfærdsrejserne i København kommer fra, siger Jens-Kristian Lütken (V).Foto: Bent K Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

En uge med sangria, samvær og all-inclusive i Spanien? Eller syv dage med hjemmehjælp i vinterkolde København?

Det valg vil politikerne på Københavns Rådhus give kommunens ældre borgere gennem et forsøg med velfærdsrejser.

Det fremgår af principaftalen for de kommende to års budgetter, som alle partier på nær Enhedslisten og Alternativet står bag.

"Vi vil lave en ordning, hvor ældre kan veksle ydelser som madordninger og rengøring af eget hjem til en uges ferie sydpå," siger Københavns beskæftigelsesborgmester Jens-Kristian Lütken (V), der står bag forslaget.

"Det koster stort set det samme per uge, og så kan der være en gevinst i forhold til den ældres livskvalitet og sundhed," fortsætter han.

Velfærdsrejserne er direkte inspireret af Farum Kommune, hvor pensionister i begyndelsen af nullerne blev sendt på ferie i sydens sol, ført an af daværende bykonge og venstremand Peter Brixtofte.

Men hvor velfærdsrejserne dengang mest var en ekstra service til pensionisterne, ser Jens-Kristian Lütken det i dag som en del af løsningen på udfordringerne i ældreplejen. For når den ældre borger er på ferie, frigiver det tid og penge i plejen herhjemme, siger V-politikeren.

Kan du uddybe, hvordan jeres regnestykke i sidste ende skal gå op?

"Det budget, vi har lavet med principaftalen, skiller sig ud, fordi det ikke går ned i detaljen. Men jeg har spurgt forvaltningen, hvor meget det koster at have madordning og rengøring om ugen, og det er et pænt beløb," siger Jens-Kristian Lütken.

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00