Kommentar af 
Søren Søndergaard

Kommunalvalget er dagen for det store vælgersvigt

Valget til kommuner og regionsråd er en festdag. Men det er også dagen for de store svigt. Dagen, hvor lokalpolitikere falder over hinanden for at indfri egne ambitioner og tilsidesætte både ordentlighed og vælgernes tillid, skriver Søren Søndergaard.

Det er forbandet ærgerligt, at lokalpolitikerne på konstitueringsnatten næste tirsdag i så stort omfang ser sig selv som vigtigere end den opgave, de skal varetage, skriver Søren Søndergaard.
Det er forbandet ærgerligt, at lokalpolitikerne på konstitueringsnatten næste tirsdag i så stort omfang ser sig selv som vigtigere end den opgave, de skal varetage, skriver Søren Søndergaard.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Søndergaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Om få dage, tirsdag 16. november, skal vi til det igen. Stemme. Vi skal vælge, hvilken kandidat eller parti, vi vil give vores kryds i den kommune og den region, hvor vi bor.

For fire år siden valgte cirka 71 procent af vælgerne at stemme til de lokale valg. En anelse færre end i 2013, som modsat så også havde den højeste valgdeltagelse siden 2001.

Der er heldigvis fortsat generelt stor opbakning til valgene i Danmark og dermed politikerne. Men 16. november er udover at være valgdag også tiden til de store svigt.

Farvel til alliancer og aftaler, svig af frænder og goddag til nye venner, mulige og nærmest utænkelige nye konstellationer, stemmespild og valgforbund, der kan resultere i, at en stemme for mere velfærd og øget tryghed går til lavere skat og mere klar-dig-selv eller omvendt.

Valgdage er festdage. Vi bør pinedød, også selv om vi interesserer os mere for fodbold end politik og bruger mere tid på Tinder end på lokalavisen, mobilisere os selv og stemme på valgdagen.

Og vi har en borgerpligt til at sætte os bare lidt ind i, hvad de forskellige partier og kandidater i vores kommune vil og ikke vil.

Synes jeg. Det er vores, borgernes, pligt.

Men jeg synes desværre også, at politikere lokalt over hele landet big time svigter denne indsats og vores tillid.

Når klokken ringer i valglokalerne over hele landet klokken 20 næste tirsdag, begynder ikke bare stemmeoptællingen men også konstitueringsspillet. Vi er blevet mere eller mindre vænnet til, at ”det er spillet”, ”sådan er gamet” og at ”politik er ikke for tøsedrenge”.

Det virker som et svigt, hvis man som led i en konstituering støtter et flertal og en borgmester, der vil noget helt andet end en selv og partiet, i bytte for en formandspost og et par fede udvalg.

Søren Søndergaard
Pressechef, Danske Havne, fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Nej, politik er ikke for tøsedrenge. Dét kan jeg efter halvandet årti på første parket på Christiansborg med fire folketingsvalg og ditto kommunal- og regionsrådsvalg samt en håndfuld Europa-Parlamentsvalg og folkeafstemninger i bagagen tale med om.

Jeg har set politiske stjerner falde fra himlen og umuliusser stige op fra Ingenting. Det vil også ske næste tirsdag.

Konstitueringerne rundt om er nødvendige, når der skal findes et flertal bag en borgmester og en kurs for kommunen eller regionen.

Hvis bare det handlede om magten, den politiske kurs, de kommende fire års budgetgrundlag eller noget andet grundlæggende og væsentligt, ville jeg respektere det. Det gør det bare i ubehageligt mange tilfælde ikke.

Det handler om personlig ærgerrighed og ambitioner – ikke bare politisk, men privatøkonomisk – og dermed om handel med de poster, der giver mest. Altså penge, ikke politisk power.

En formandspost for et udvalg kan i en pæn stor kommune give en kvart million kroner ekstra i kassen for den byrådspolitiker, der får dén post i kassen, oveni de knap 100.000 kroner, man får som grundvederlag for overhovedet at plante sig i en kommunalbestyrelse.

I Folketinget får du bare ekstraarbejde ud af at påtage dig udvalgsformandsposter og den slags. Bevares, folketingsmedlemmer får meget mere faglig bistand til arbejdet end medlemmer af byråd og regionsråds, både af Folketinget og af deres partier. Men ekstraarbejdet er der jo ikke desto mindre, det skæpper bare ikke i den private kasse.

TV2.dk har lavet en afdækning af vederlagene til alle danske lokale politikere, så der kan man få et overblik, hvis man orker.

De politiske partier og de kommunale og regionale politikere skal tænke lidt over, at de vælgere, der stemmer på dem, med rette kan forvente at få noget politik og en politisk indsats, der så nogenlunde svarer til det, politikerne har lovet i valgkampen.

Det virker som et svigt, hvis man som led i en konstituering støtter et flertal og en borgmester, der vil noget helt andet end en selv og partiet, i bytte for en formandspost og et par fede udvalg.

Et af nyere tids nok værste og bedst kendte eksempler på pinagtige aftaler og løben fra samme er konstitueringen i Lyngby i 2009, hvor SF’eren Hans Henrik Madsen troede, han blev borgmester på en aftale mellem Konservative, Socialdemokratiet og SF og havde sat sig til rette.

Det blev han så ikke alligevel, fordi K trak sig fra den, erkendt, besynderlige aftale, som havde rod i strid mellem K og V i kommunen. For rullende kameraer måtte Madsen rejse sig fra borgmesterstolen. Det var pinligt at se og gense.

Læs også

Helt pivtosset er det selvsagt, hvis man som valgt politiker for ét parti løber af pladsen og skifter parti bare fordi man har en uindfriet personlig ambition eller er bange for ikke at kunne blive genvalgt.

Dén slags lønner sig heldigvis ikke altid, og det er der jo en vis indbygget retfærdighed i. Men det skaber noget mere værre: en lede ved politik hos borgerne, vælgerne. Man gør sin moralske borgerpligt og tager ned på den lokale skole og stemmer. Og takken er så, at det, man troede, man stemte på, bliver noget helt andet. Læren er let at drage: Jeg bliver bare hjemme næste gang, så kan tumperne i byrådet rode rundt selv.

Dét vil for alvor være en trist udvikling. Og det begynder jo allerede før valgkampen, når partierne i kampen mod stemmespild og for mulig maksimering af egne stemmetal indgår valgforbund. Man skal nok lige overveje, om et forbund med et parti, der grundlæggende vil helt andre veje end ens eget, dels er rimeligt overfor vælgerne, dels sender et godt signal?

I denne valgkamp har man, igen, diskuteret nytten af valgplakater. Og om de er kønne i gadebilledet. Det er oplagt, at det er der ikke kun én mening om, så debatten er naturlig. Jeg er måske ikke den rette til at dømme, for jeg elsker outdoor-markedsføring. Af en hver slags – for bustransport, James Bond-film, kunstige bryster og altså også, og måske især, politik. Fordi ”politik er vigtigere end nogensinde”, som det hedder her på sitet.

For mig signalerer valgplakater folkestyreglæde og valgfest. De minder os om, at der snart er valg, og at vi heldigvis lever i et land med frie valg til uddannelser, sygehuse, læger og alt muligt, herunder og især frie politiske valg.

Det er forbandet ærgerligt, at lokalpolitikerne på konstitueringsnatten næste tirsdag i så stort omfang ser sig selv som vigtigere end den opgave, de skal varetage.

Søren Søndergaard
Pressechef, Danske Havne, fhv. pressechef, Dansk Folkeparti

Når man har en hverdag, hvor det vand, der kommer ud af hanen, næsten over alt hver dag er rent og godt, hvor energi-infrastrukturen er i topklasse, hvor lægebehandlingen og sygehusene – trods alt brok og fejl og mangler – hjælper os, når vi er syge og svage, glemmer man let, hvor vigtigt det er at bidrage aktivt til folkestyret.

De fleste af de danske havne, for hvis brancheorganisation jeg arbejder, er kommunalt ejede og har været det i over 20 år. Havnene håndterer 70 procent af al dansk eks- og import, så vores havregryn, cykeludstyr, møbler, biler og alt muligt andet, får vi kun, hvis havnene fungerer.

Ifølge World Economic Forum rangerer de danske havne som de femte mest effektive i verden, vi er rykket op på listen.

Dét skal vi ikke bruge vores hverdag på at tænke meget over, blot fornøje os over, at de er dygtige ude i havnene og at vi som lille land er en stor søfartsnation med effektive havne i verdensklasse. Og kommunerne, der har havnene, er da også generelt vældig begejstrede for især arbejdspladserne og indtjeningen. 

Vores kommune er den nærmeste myndighed for os. Det er kommunerne, der skal eksekvere langt det meste af den politik, Christiansborg beslutter.

I mindre omfang regionerne, der dog, som de fleste ved, styrer vores sygehuse og dermed en nøgledel af vores kernevelfærd.

Derfor er det også forbandet ærgerligt, at lokalpolitikerne på konstitueringsnatten næste tirsdag i så stort omfang ser sig selv som vigtigere end den opgave, de skal varetage, hvis blot det kun handlede om magten, politikken og kursen.

Men det gør det som sagt ikke. Tirsdag er tiden til de store svigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Søndergaard

Fhv. pressechef, Dansk Folkeparti
journalist (DJH 1987)

0:000:00