Debat

Mor: Jo, der er et stort problem med Thunberg-fjendske Trads

REPLIK: David Trads mener, at vi ikke skaber bæredygtige løsninger ved at holde op med at flyve eller spise kød. Men selvfølgelig bliver vi nødt til at lægge vores livsstil om, svarer mor igen.

Løsningerne, som Greta Thunberg foreslår, anser David Trads som "aldeles forkerte". Det nærmer sig det mest naive galimatias, skriver mor i et modsvar til David Trads.
Løsningerne, som Greta Thunberg foreslår, anser David Trads som "aldeles forkerte". Det nærmer sig det mest naive galimatias, skriver mor i et modsvar til David Trads.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Marie Marvel Olofsen
Mor og konsulent

Min datter går i 0. klasse på en folkeskole i København. Forleden kom hun hjem og var glad, fordi de havde været udenfor, hele årgangen, og samle skrald sammen – noget, børnene også gjorde, da hun gik i børnehave.

"Vi hjælper naturen, mor," sagde hun.

Først blev jeg glad for, at hun lærer at passe på naturen og på planeten. Tænk, at vi lever i et land, der opdrager børnene til at samle affald ind.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men så blev jeg indigneret. Og bagefter arrig og gal.

For hvorfor skal min datter og alle andre børn i 0. klasse og i børnehaver rundtomkring lære at samle skrald op efter os andre?

Mens David Trads sidder og skriver klummer og "ønsker, at tingene går hurtigere", står Greta Thunberg på talerstolen i FN.

Marie Marvel Olofsen
Mor og konsulent

Hvorfor skal hun samle cigaretskodder og plastik op efter uansvarlige voksne, der producerer det ene ikkenedbrydelige materiale efter det andet, selvom vi ved, at det skader os selv, jorden og vores børn?

Hvorfor er hendes skoletid mindre vigtig end voksne menneskers arbejdstid? Jeg har stadig til gode at høre om firmaer, der sender medarbejderne ud for at samle skrald i arbejdstiden.

Mobning af modige Greta Thunberg
Om ti år er min datter lige så gammel, som svenske Greta Thunberg er i dag.

Om ti år er den magiske grænse for, hvornår vi skal have gjort noget drastisk ved vores måde at leve på, hvis ikke vi vil være skyld i uigenkaldelige skader på jorden og vores livsbetingelser.

Hvorfor skal min datter samle skrald nu, hvis hun skal mobbes om ti år for at tage det ansvar på sig, som vi voksne har påduttet hende, hele hendes barndom?

Hvorfor er det ikke tydeligt for alle voksne, at Greta Thunberg hverken er eller har et problem – ud over klimaproblemet, som hun så modigt adresserer?

Hun er en helt naturlig reaktion på et problem, som alle voksne har været med til at skabe – og vi er endda ved at opdrage de næste generationer til også at tage ansvaret på sig, selvom vi ikke vil lytte til dem og slet og ret ender med at mobbe dem.

Læs også

Naivt galimatias fra Trads
David Trads skriver i en kommentar i Altinget, at "de løsninger, som Greta Thunberg kommer med, betragter jeg som helt og aldeles forkerte. Vi skaber ikke bæredygtige løsninger ved at holde op med at flyve, holde op med at spise kød, holde op med det meste".

David Trads' kommentar er måske det mest fuldstændige naive galimatias, som jeg længe har læst – selvfølgelig bliver vi nødt til at holde op med en hel masse og lægge vores livsstil om, i hvert fald indtil vi har nogle brugbare løsninger.

Det er desuden faktuelt forkert, når han skriver, at Greta Thunberg siger en masse, der ikke er korrekt – det har Nettavisen i Norge vist med artiklen 'Greta Thunberg ord for ord. Hvad er fakta, og hvad er fejl?'.

Så mens David Trads sidder og skriver klummer og "ønsker, at tingene går hurtigere", står Greta Thunberg på talerstolen i FN, og min datter render rundt og rydder op efter de voksne.

David Trads skriver, at vi kan skabe en bedre verden, som vi altid har gjort det ved at "overlade det til forskere og erhvervsliv at skabe de teknologier, som betyder, at vi kan blive ved med at flyve, køre i bil, spise lækker mad og al den slags uden at spy drivhusgasser ud undervejs"?

Hold igen med holdningerne
Reelt lader det til at betyde, at midaldrende mænd kan sidde i en flyver med lækre bøffer eller skrive klummer om deres ønsker til fremtiden, mens børn samler skrald i skoletiden, og forskere knokler løs for en fremtid, som de mænd ikke har tænkt sig at bidrage til med andet end ønsker.

Problemet med David Trads og alle de andre midaldrende mænd er ikke, at de bliver ved at nedgøre dem, der gør noget. Det er faktisk helt fint og siger mere om mændene end om dem, de nedgør.

Det største problem er, at de bliver ved med at nikke samtykkende til hinanden, mens de skriver deres fromme ønsker ned i ligegyldige klummer og fortsætter med at leve, som de altid har gjort.

Men kære David Trads – og alle jer andre, der er sure på Greta – I skulle tage at rejse jer, finde arbejdshandskerne frem og komme ud og samle noget affald og skabe nogle løsninger med børnene, de unge og forskerne.

Og nu må I have mig undskyldt. Jeg skal ud og samle noget skrald med min datter.

P.S. I må gerne komme med, hvis I vil.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00