Debat

Krigstrætheden risikerer at brede sig, når regeringen sætter Ukraine over velfærd

SVM-regeringen kan kaste lange blikke efter genvalg, hvis de fortsætter med at sende milliarder til Ukraine og samtidig ryster sparegrisen, når det kommer til danskernes velfærd, skriver Kasper Valentin Poulsen.

Under Volodymyr Zelenskyjs besøg i Danmark bredte der sig en latent undertone af landsholdsstemning og krejlermentalitet, som på en lettere morbid måde nedtonede krigens alvor og brutalitet, skriver Kasper Valentin Poulsen.
Under Volodymyr Zelenskyjs besøg i Danmark bredte der sig en latent undertone af landsholdsstemning og krejlermentalitet, som på en lettere morbid måde nedtonede krigens alvor og brutalitet, skriver Kasper Valentin Poulsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udenrigsministeriet anslår, at Danmark, foruden den milliard kroner dyre donation af 19 F-16 kampfly, har doneret for 13,6 milliarder kroner i militær og civil støtte til Ukraine siden krigens begyndelse.  

En støtte vi utvivlsomt kan være stolte af, hvilket også afspejler sig i den for nuværende massive nationale opbakning til Ukraines frihedskamp. Men en smule malurt er imidlertid begyndt at indfinde sig i bægeret på Christiansborg og blandt vores nærmeste allierede.  

I eksempelvis USA er befolkningen begyndt at stille sig mere og mere skeptiske overfor de omfattende donationer til Ukraine, der ifølge kritikere kunne bruges på at forbedre hverdagen for amerikanske borgere.  

Læs også

Og det er meget vel en stemning, der også risikerer at brede sig i den danske befolkning, hvis regeringen fortsætter den hidtil ukritiske tilgang til borgernes solidaritet og velvillighed.  

Et mærkeligt besøg 

Særligt Volodymyr Zelenskyjs besøg i Danmark sidste måned står tilbage som en advarsel til regeringens fremtidige håndtering af Ukrainekrigen og Danmarks bidrag hertil.

Her sad Mette Frederiksen og Zelenskyj storsmilende og udvekslede kærlige blikke i et F-16 kampfly, mens der bredte sig en latent undertone af landsholdsstemning og krejlermentalitet, som på en lettere morbid måde nedtonede krigens alvor og brutalitet.   

Mange danskere havde nok forventet, at de positive økonomiske toner ville være at finde på bundlinjen i finanslovsforslaget

Kasper Valentin Poulsen
Historie- og samfundsfagsstuderende

Fra det øjeblik tog de mange milliarder og fysiske donationer en uheldig drejning og virkede mest af alt som et "se hvor gode vi er". 

Efterfølgende på Christiansborg gik der inflation i selvpromoveringen, og mange politikere må have fået krampe i trommefingeren af alle de selfies, der oversvømmede de sociale medier i timerne efter. Det resulterede i en undren over, hvis ære besøget egentlig var orkestreret for? 

Uagtet om det var Zelenskyj, Danmark eller regeringen, der skulle hyldes, tegner besøget og regeringens ophøjelse af idealisme og frihedsidealer et pænt cv for særligt statsministeren til en international toppost – men det er en gratis omgang. 

For modsat spørgsmålet om koranafbrændinger, hvor vi stod forholdsvis alene, og hvor Lars Løkkes pragmatisme hurtigt fik kvalt regeringens sidste chance for at udvise en smule idealisme, er ingen af vores allierede imod, at vi støtter Ukraine militært og økonomisk. 

Klinger hult i statskassen 

Og ikke nok med at milliarderne ingen ende synes at have i de mange blankochecks til Ukraine, så smører regeringen retorisk tykt på i præsentationen af det netop fremsatte finanslovsforslag.

Læs også

Her udlægger de for eksempel tilføjelsen af 650 millioner kroner til landets kommuner som en "økonomisk håndsrækning", mens det i virkeligheden forslår som en skrædder i helvede, da kommunerne har mistet 1,9 milliarder kroner alene på inflation.

Vi kan med andre ord se frem til flere sparerunder rundt omkring i landet til trods for, at Nicolai Wammen tilbage i maj stolt kunne afblæse den økonomiske krise og præsentere et astronomisk råderum på 64 milliarder kroner frem mod 2030.

Hvis Mette, Lars og Jakob fortsat om et, to eller fem år vil have danskernes støtte til krigen i Ukraine, må og skal regeringen følge deres egne positive økonomiske udmeldinger til dørs

Kasper Valentin Poulsen
Historie- og samfundsfagsstuderende

Mange danskere, inklusiv undertegnede, havde nok forventet, at de positive økonomiske toner ville være at finde på bundlinjen i finansministerens præsentation af finanslovsforslaget, men velfærdsløftet udeblev. 

Psykiatrien står til et løft på 3,2 milliarder kroner over en syvårig periode frem mod 2030. Selvom det selvfølgelig ikke kan sidestilles en til en, er det et ganske andet beløb end den seneste donation til Ukraine på 5,8 milliarder kroner, som regeringen præsenterede tirsdag 12. september, og som nu kan lægges til de 13,6 milliarder kroner, som Danmark allerede har doneret til Ukraine over det sidste halvandet år. 

Det bekymrer tilsyneladende ikke regeringen, der har travlt med at tale om skattelettelser, som de fleste nok vil kunne undvære, såfremt pengene blev brugt på kernevelfærd. 

Så hvis Mette, Lars og Jakob fortsat om et, to eller fem år vil have danskernes støtte til massive donationer til Ukraine, må og skal regeringen følge deres egne positive økonomiske udmeldinger til dørs og ikke undervurdere muligheden for en stigende undren over, at man med den ene hånd sender milliarder til Ukraine, mens man med den anden ryster sparegrisen, når det kommer til danskernes velfærd. 

Formår regeringen ikke at løse den opgave, kan de kaste lange blikke efter genvalg ved næste folketingsvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00