Kritik: Ministeren bør erkende fejl omkring Anholt

VINDMØLLEPARK: Klima- og energiminister Lykke Friis (V) bør erkende, at havmølleparken på Anholt betød en for høj pris for elforbrugerne, mener Enhedslisten, der bakkes op af Frie Elforbrugere. Venstre afviser kritikken.
Prisen for Anholts havvindmøllepark var for høj, og det går ud over el-forbrugerne, mener Enhedslistens Per Clausen.
Prisen for Anholts havvindmøllepark var for høj, og det går ud over el-forbrugerne, mener Enhedslistens Per Clausen.
Hjalte T. H. Kragesteen
Det er godt, at Lykke Friis er klar til at ændre udbudsreglerne til den næste havmøllepark, men skidt, at hun ikke erkender, at prisen på Anholt blev alt for høj og gik ud over elforbrugerne. Det mener Enhedslisten og Frie Elforbrugere.

"Jeg synes, man skal erkende, at det, DONG fik dengang, var urimeligt og var udtryk for, at DONG misbrugte den markedsmæssige situation," siger Enhedslistens energi- og klimaordfører, Per Clausen, som peger på, at DONG som enebyder fik en afregningspris på 105 øre pr. kWh.

En pris, som ifølge en ny rapport fra revisionsselskabet Deloitte kan blive omkring 30 procent mindre, hvis der skabes bedre konkurrence under udbuddet af kommende vindmølleparker. Også regeringens klimakommission har tidligere peget på udbudsproblemer som årsag til den relativt høje pris.

Det har også fået klima- og energiministeren til at handle, og hun sagde for nylig i en pressemeddelelse:

"Jeg vil nu bede Energistyrelsen om at udarbejde en plan for, hvordan udbuddene i fremtiden kan tilrettelægges med den nye viden, vi har fået."

Dengang vi lavede Anholt, var det et politisk ønske, at der skulle være skrappe tidsfrister i udbuddet. Så derfor ser vi nu på, om det er fornuftigt at slække på nogle af de krav for at få prisen ned.

Lars Christian Lilleholt
Energiordfører, Venstre

Ønskede kort tidsfrist
Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, mener dog ikke, at hverken ministeren eller resten af Folketinget foretog sig noget forkert under udbuddet af Anholt. Ligesom ministeren peger han på, at to uafhængige analyser fra Deloitte og Ernst & Young har konkluderet, at den pris, DONG fik, var rimelig.

Han forklarer, at det dengang var et politisk ønske, at processen skulle gå hurtigt, og at man gerne vil tilføre processen mere konkurrence ved de næste havmølleparker.

"Dengang vi lavede Anholt, var det et politisk ønske, at der skulle være skrappe tidsfrister i udbuddet. Så derfor ser vi nu på, om det er fornuftigt at slække på nogle af de krav for at få prisen ned," siger Lars Christian Lilleholt, som peger på, at prisen i de omkringliggende lande ikke lå over prisen på Anholt.

Men hos Frie Elforbrugere mener man ikke, at det er godt nok, at man nu ønsker at se på, om udbuddet kan gøres bedre fremover. For politikernes hastværk er allerede gået ud over forbrugerne.

"Udbuddet var forkert, fordi man ønskede, at det skulle gå hurtigt, og det er gået ud over elforbrugerne. Det er jo dem, der skal betale for det," siger formanden for Frie Elforbrugere, H.C. Schjerning.

EL: Regeringens skyld
Per Clausen mener, at regeringen selv er skyld i, at Anholt endte på det høje niveau. Han peger på, at regeringen selv bremsede opsætningen af vindmøller efter 2001, hvorfor det pludselig blev nødvendigt at forcere udbygningen.

I det lys kan han derfor godt forstå, at ingen af forligspartierne ønskede at stoppede udbygningen.

"På det tidspunkt var der et desperat behov for at få bygget havvindmølleparker, efter at regeringen havde sat det hele i stå i årevis. Og jeg kan sådan set godt forstå, at hverken regeringspartierne eller den øvrige opposition på det tidspunkt ville sige, at så stopper vi, og lader det gå om," siger Per Clausen.

Men Lars Christian Lilleholt er helt uenig.

"Intet andet sted i verden er der flere havmølleparker end i Danmark. Så jeg forstår ikke, hvorfor Per Clausen vil tale Danmark ned. Jeg køber simpelthen ikke præmissen om, at vi har nedprioriteret området," siger han.

Høj pris hjælper kritikkerne
Per Clausen forstår, at man gik videre med udbygningen af vindmølleparken på Anholt, men han ærgrer sig over, at den høje pris også har fået andre konsekvenser end ekstraregningen for forbrugerne.

"Det her har også givet alle vindmøllemodstandere i dette land rigtigt gode argumenter for at sige, at der kan I bare se, hvor dyrt det er, og det kan under ingen omstændigheder svare sig. Så det skal blive meget bedre næste gang," siger Per Clausen, som derfor mener, at en pris på 30 procent mindre end ved Anholt må være et "absolut minimumskrav" for fremtidige vindmølleparker.

Hos en af Folketingets helt store vindskeptikere er Anholt da også et eksempel på, at vindkraft er for dyr.

"Det er bestemt ikke en pris, vi er særlig glad for eller stolte af. Og de fremtidige priser, som Deloitte kommer frem til, at de nye parker kommer til at koste, dem er vi heller ikke tilfredse med. Jeg er ked af at erfare, at den danske energipolitik absolut vil skaffe energi på den dyrest tænkelige måde," siger Dansk Folkepartis energiordfører, Per Dalgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Per Dalgaard

Fhv. MF (DF) og byrådsmedlem, Syddjurs
datanom (1983), pladesmed (1964)

0:000:00