Kommentar af 
Martin Lidegaard

Kun demokratiet og markedet kan løse klimakrisen

Efter COP26 spørger mange, om demokratiet og vores nuværende markedsmodel er i stand til at løse vor tids største politiske udfordring. Svaret er, at intet andet samfundssystem har nogen chance for at gennemføre de nødvendige forandringer i det nødvendige tempo, skriver Martin Lidegaard. 

De vestlige liberale demokratier i Europa og deres virksomheder er – uanset deres sorte historie - selve drivkraften i den nuværende omstilling, skriver Martin Lidegaard oven på COP26. 
De vestlige liberale demokratier i Europa og deres virksomheder er – uanset deres sorte historie - selve drivkraften i den nuværende omstilling, skriver Martin Lidegaard oven på COP26. Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Lidegaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den forgangne uge har jeg deltaget i hele tre debatter om klimaet. Ved alle tre debatter har det centrale spørgsmål været, om det overhovedet er muligt at gennemføre de omfattende og nødvendige forandringer på så kort tid i et demokrati, og om markedet er problemet eller løsningen.

Betænkeligt mange grønne ildsjæle på venstrefløjen synes nærmest at have opgivet hele vores politiske system, fordi forandringerne ikke sker i et tilstrækkeligt tempo, ligesom de mener, at markedet som sådan er selve årsagen til klimakrisen.

På dele af højrefløjen kvier man sig omvendt ved at give staten en stærkere og mere klimabevidst regulerende rolle over for markedet, uanset hvor demokratisk, staten måtte være valgt.

Danmark havde aldrig – ALDRIG – fået et mål på 70 procent CO2 reduktion i 2030, hvis ikke alle partier i de hektiske uger før folketingsvalget for første gang erfarede, at befolkningen var langt foran dem i klimabevidsthed og ønsket om handling.

Martin Lidegaard
Formand, Det Udenrigspolitiske Nævn, MF (RV)

Begge dele er misforstået.

Jeg forstår selvfølgelig frustrationen over langsommeligheden i det parlamentariske system og de internationale forhandlinger. Det er min egen frustration, og hver morgen står jeg op og spørger mig selv, hvorfor det dog skal være så svært. Men det er hverken demokratiets eller markedets skyld.

Tværtimod. De vestlige liberale demokratier i Europa og deres virksomheder er – uanset deres sorte historie - selve drivkraften i den nuværende omstilling. Faktisk er både demokratiet og markedet efter min bedste overbevisning den eneste chance, klimaet har.

Det er der tre grunde til.

For det første sikrer demokratiet i al enkelthed, at politikerne er tvunget til at tage befolkningen alvorligt.

Danmark havde aldrig – ALDRIG – fået et mål på 70 procent CO2 reduktion i 2030, hvis ikke alle partier i de hektiske uger før folketingsvalget for første gang erfarede, at befolkningen var langt foran dem i klimabevidsthed og ønsket om handling.

Især den unge generation pressede både forældre, arbejdspladser og politikere til at indse, at der skulle mere til. Vi politikere oplevede hele dette politiske skred næsten fysisk under valgkampen, hvor stadigt flere børn, flere unge og flere voksne på få uger flyttede dagsordenen på vælgermøder og i medierne. Det samme sker i den nuværende kommunale valgkamp.

Det er fantastisk. Og skal vi være sikre på, at der så også bliver handlet på klimaet, skal befolkningen holde fast. For så handler politikerne. Det er dét, som demokratiet kan, og det er derfor, at verdens største demokratiske kontinent – Europa – uden sammenligning – igen – var den mest progressive aktør inden for de internationale klimaforhandlinger, vi netop har oplevet i Glasgow.

For vælgerne i Tyskland, Frankrig, Polen og mange andre lande vil samme vej som i Danmark. Og det er derfor, at EU som den første økonomiske stormagt i verden har fremlagt en samlet plan for omlægning af sin egen økonomi. Demokratiet virker.

Ligeså afgørende det er med stærkere politisk regulering af markedet i en grøn retning, ligeså vigtigt er det at forstå, at det ikke er politikerne, der kan eller skal lave de millioner af nye, grønne produkter og services, der udgør den fysiske forandring.

Martin Lidegaard
Formand, Det Udenrigspolitiske Nævn og MF (RV)

For det andet skaber et ægte demokrati den retsstat, der samtidig beskytter både borgere og mindretal i en heftig omstilling. Vil man gennemføre vidtrækkende forandringer i Danmark, er man nødt til at tænke bredt og inkluderende, både politisk og administrativt. Man er nødt til både at tænke i grøn, social og økonomisk bæredygtighed. Et lille flertal kan ikke majorisere et stort mindretal, uden det hævner sig.

Ligeså besværligt det er med lokale vindmøllemodstandere, endeløse forhandlinger mellem partierne og respekten for den enkelte borgers rettigheder, ligeså meget tryktester og fremmer det kvaliteten i de endelige løsninger og gør dem politisk bæredygtige. Når demokratiet fungerer, bliver løsningerne simpelthen langtidsholdbare. Når det ikke fungerer, bliver løsningerne skrøbelige.

For det tredje er markedet uden sammenligning det bedste bud på at skabe den teknologiudvikling og den adfærdsændring, der skal redde kloden på blot ti år. Ligeså afgørende det er med stærkere politisk regulering af markedet i en grøn retning, ligeså vigtigt er det at forstå, at det ikke er politikerne, der kan eller skal lave de millioner af nye, grønne produkter og services, der udgør den fysiske forandring.

Det er netop de mange aktører i den private sektor, om det så er store vindmølleproducenter, der driver prisen på vedvarende energi endnu længere ned, eller det er udbydere af delebiler, der tilbyder en hel ny tænkning inden for bilisme.

Derfor blev læren fra Glasgow endnu engang: Det er ikke det konsensusbårne internationale diplomati, der kommer til at redde klimaet.

Det bliver alle de bevægelser, som især de nationale demokratier og deres markeder leverer mellem de mange internationale konferencer, og som driver nye grønne teknologier og praksisser frem.

De udgør det egentlige håb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00