Debat

Kvinderådet: LA's pseudodebat viser, at der behov for et selvstændigt ligestillingsministerium

LAs Sólbjørg Jakobsen sår tvivl om ligestillingsministeriets eksistensgrundlag. Det er vi lodret uenige i. Debatten understreger derimod, at der er behov for et selvstændigt ligestillingsministerium med både formel og reel magt, skriver Helene Forsberg på vegne af Kvinderådet. 

Vi har brug for et selvstændigt og styrket ligestillingsministerium. For ligestilling mellem kønnene ikke kommer af sig selv i en verden præget af forskelle og ulighed, skriver&nbsp;Helene Forsberg på vegne af Kvinderådet.&nbsp;<br>
Vi har brug for et selvstændigt og styrket ligestillingsministerium. For ligestilling mellem kønnene ikke kommer af sig selv i en verden præget af forskelle og ulighed, skriver Helene Forsberg på vegne af Kvinderådet. 
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Helene Forsberg-Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ligestilling er en helt grundlæggende værdi i vores samfund, som går på tværs af partifarver, sektorer og samfundslag. Arbejdet for ligestilling er langt bredere end parti-politik.

Det handler om helt fundamentale værdier for frihed, lighed og menneskerettigheder, som vi heldigvis baserer vores samfund på og deler med mange mennesker i verden udover Danmark.

Men selvom ligestilling er en fundamental værdi, er der ofte enorm polarisering i debatten om ligestilling. Det er selvfølgelig helt legitimt, demokratisk og på alle måder ok, at debatten om ligestilling er heftig, og at der ikke altid er enighed om, hvordan vi i praksis griber det an. Men alt for ofte ender i debatten i whataboutism og pseudosnak, og til det er ligestilling alt for vigtigt.

I vores samarbejde med Ligestillingsministeriet oplever vi ingen form for institutionel reduktion af kvindekønnet. Tværtimod er vores holdning, at Ligestillingsministeriet sagtens kan have mere fokus på kvinder.

Helene Forsberg
Direktør, Kvinderådet

Den seneste tid har vi været vidne til en debat mellem to liberale politikere, og bølgerne er gået højt.

Der er blevet sagt noget om patriarkalske lænker, og at: "venstrefløjens forklaring på stort set enhver forskel mellem mænd og kvinder er, at det må skyldes diskrimination, manglende ligestilling eller magtmisbrug – uanset om vi snakker løn, karrierevalg, barsel og så videre."

Sådan har Sólbjørg Jakobsen fra Liberal Alliance udtrykt sig i debat med ligestillingsminister Marie Bjerre om liberal ligestillingspolitik, og her ser vi et godt eksempel på endnu en debat, som fjerner fokus fra det væsentlige: Nemlig at vi stadig har problemer med ligestilling – også her i Danmark – og at de problemer skal løses, fremfor at diskutere om det er liberalt, konservativt eller socialistisk.

Læs også

Tiltagende fokus på mænd

"På samme vis har vi et ligestillingsministerium, der institutionelt reducerer kvindekønnet til en slags samfundsmæssig specialklasse, hvis udfordringer kræver et helt særligt fokus. Hele Ligestillingsministeriets eksistensgrundlag, ser jeg derfor som i bedste fald overflødigt og i værste fald decideret skadeligt." 

Ja, det er nogle af ordene fra Sólbjørg, og i Kvinderådet kan vi erklære os lodret uenige. Det er der mange grunde til. Først og fremmest er det en påstand uden hold i virkeligheden.

I vores samarbejde med Ligestillingsministeriet oplever vi ingen form for institutionel reduktion af kvindekønnet. Tværtimod er vores holdning, at Ligestillingsministeriet sagtens kan have mere fokus på kvinder.

I de senere år har vi oplevet et tiltagende fokus på mænds rettigheder, og ministeren har en særlig opmærksomhed på mænds ligestilling, hvilket hun nævner i næsten enhver tale. Der er i november 2023 blevet afsat midler til en handlingsplan, der skal forbedre mænds sundhed, mindske risikoen for selvmord, hjemløshed og kriminalitet og udsætte fædres rolle i forældrelivet.

Det er alt sammen fint og nødvendigt, men vi savner stadig at se en handlingsplan for kvinder, der på mange områder stadig er markant mere udsatte end mænd eksempelvis er i forhold til seksuel, fysisk, psykisk og materiel vold, partnerdrab og sikkerhedsbehov – ligesom kvinder stadig oplever diskrimination og seksuel chikane på arbejdsmarkedet, i nattelivet, når de rækker ud efter magten eller blander sig i den offentlige debat.

Ligestilling er ikke en kvindesag, men en samfundssag. 

Helene Forsberg
Direktør, Kvinderådet

Der er også stadig det usynlige arbejde hjemme, det kønsopdelte uddannelses-og arbejdsmarked, den lavere løn i de traditionelle kvindefag, men også indenfor samme brancher og på de samme arbejdspladser.

Kvinder får stadig ikke ligeløn for samme arbejde. Det koster en kvinde 20 procent i indtjening at få det første barn, og som kvinde har man lavere chance for at udfolde sit talent. For bare at nævne noget.

Etabler et selvstændigt ligestillingsministerium

Ligestilling er ikke en kvindesag, men en samfundssag. Derfor er vi varme fortalere for et ligestillingsministerium og gerne i en form, hvor det er sit eget og ikke blot et kontor i et andet ministerium: 

Et ligestillingsministerium med både formel og reel magt til at bekæmpe alle former for diskrimination og adressere problemerne med ligestilling alle steder i samfundet.

Læs også

Og faktisk er forpligtet til ved lov at vurdere ethvert lovforslags konsekvenser for ligestilling både i kraft af ligestillingslovens paragraf 4 og i Amsterdamtraktaten.

Men en undersøgelse fra Kvinfo viser, at kun 11 procent af lovforslag i 2022 blev ligestillingsvurderet, og at syv ministerier ikke har ligestillingsvurderet siden 2017. Det er et kæmpe problem.

Dette og meget andet kunne et selvstændigt og stærkere ligestillingsministerium sætte sig i spidsen for at rette op på, så vi kan opnå reel ligestilling på tværs af ministerier, sektorer, geografi, køn, etnicitet, klasse, social baggrund, handicap og andre forudsætninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Forsberg-Madsen

Direktør, Kvinderådet
cand.soc. (Aalborg Uni. 2015)

Sólbjørg Jakobsen

MF (LA)
cand.jur. (Aalborg Uni. 2016)

Marie Bjerre

Europaminister, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024