Debat

Lederne: Ny boligjobordning kan bane vej for flere kvinder i ledelse

DEBAT: Boligjobordningen vil fremme kvinders karrieremuligheder, hvis det bliver lettere og billigere at få hjælp til de praktiske opgaver i hjemmet, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris fra Lederne i en opfordring til skatteminister Karsten Lauritzen (V). 

Fradrag på hjemmeservice vil få flere kvinder i ledelsesjob, mener direktør Bodil Nordestgaard Ismiris. 
Fradrag på hjemmeservice vil få flere kvinder i ledelsesjob, mener direktør Bodil Nordestgaard Ismiris. Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bodil Nordestgaard Ismiris
Direktør, Ledernes Hovedorganisation

I juli præsenterede Karsten Lauritzen (V) Skatteministeriets evaluering af den svenske RUT-ordning, og her var budskabet, at en fremtidig dansk boligjobordning skulle have mere fokus på fradrag på køb af ydelser i hjemmet. Hjemmeservicedelen blev blandt andet vurderet til at være langt mere effektiv i bekæmpelsen af sort arbejde end håndværksdelen.

Danmark halter bagefter 
For mig handler en ny boligjobordning med vægt på køb af serviceydelser dog langt fra kun om sort arbejde. Det handler om at gøre det nemmere for både mænd og kvinder at indfri deres karrieremæssige ambitioner og stadig kunne få familielivet til at hænge sammen.

Sammenlignet med vores nordiske naboer halter vi langt bagefter, når det handler om at øge andelen af kvinder i ledelse. Efter min bedste overbevisning er en af årsagerne, at kvinder stadig bruger mere tid på huslige pligter end deres ægtefæller.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det praktiske arbejde skal slet og ret tages ud af ligningen, hvis vi vil løfte flere kvinder op på leder- og toplederniveau og herigennem udnytte den fulde talentmasse i Danmark.

Frafrag på hjemmeservice
Blandt Ledernes medlemmer er der stor opbakning til indførelsen af en ordning som den i Sverige, hvor den årlige beløbsgrænse er på 25.000 SEK, og hvor man desuden får gavn af skattefradraget med det samme, man køber en ydelse.

Sammenlignet med vores nordiske naboer halter vi langt bagefter, når det handler om at øge andelen af kvinder i ledelse. Efter min bedste overbevisning er en af årsagerne, at kvinder stadig bruger mere tid på huslige pligter end deres ægtefæller.

Bodil Nordestgaard Ismiris
Direktør, Ledernes Hovedorganisation

En undersøgelse blandt 2.335 danske ledere viser, at 62 procent af lederne måske eller helt sikkert vil købe flere serviceydelser, hvis ordningen bliver mere lig den i Sverige. Blandt disse ledere mener 41 procent, at et øget brug af serviceydelser i hjemmet i nogen eller i høj grad vil styrke deres karriere, og hele 87 procent mener, at det i nogen eller høj grad vil forbedre balancen mellem deres arbejdsliv og privatliv.

At have en lederkarriere kræver fleksibilitet, og mænd har historisk været bedre til at skaffe den fornødne fleksibilitet på hjemmefronten. For eksempel er de oftere gift med en partner på deltid. Men hvad med de par, hvor begge går efter en lederkarriere?

Hvis vi vil undgå at rasle længere ned ad den nordiske ligestillingsrangstige skal det gøres nemmere for par at køre dobbeltkarriere og stadig have tid til et godt familieliv.

Vi håber, at de klare anbefalinger om at lægge mere vægt på fradrag for serviceydelser i hjemmet er blevet taget til efterretning, når et udspil forhåbentligt præsenteres torsdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00