Lisbeth Knudsen: Sass & Pind i politisk pudekamp

KOMMENTAR: TV 2 News' nye politiske debatprogram er for meget en lukket fest for de to værter. De undværer gerne et journalistisk filter, men helt ærligt ville netop det gøre meget gavn ved konceptet. Der skal mere end to politiske koryfæer til at skabe godt og spændende tv.

Har vi brug for nye tv-formater til at revitalisere den politiske debat og engagere flere danskere i politik mellem folketingsvalgene? Ja! Som i: Det har vi virkelig desperat brug for. Der er virkelig ikke meget fornyelse i det område.

Har vi brug for, at politikerne får lov til at udfolde deres inderste visioner, drømme og forhåbninger uden at tale i oneliners og 30 sekunders klip? Ja!

Vi har brug for, at politisk arbejde bliver mindre taktik, mindre partidisciplin og mere en konkurrence på de bedste idéer, de mest innovative tanker og drevet af personligt politisk lederskab. Det lykkes kun, hvis politikerne har modet til det.

Har vi brug for, at tilliden til vores politikere bliver øget, fordi vi både forstår udfordringerne, de kæmper med, de politiske prioriteringer, handlerummet og de politiske holdningsforskelle? Ja! Mere end nogensinde. Tilliden til politikerne er på lavpunktet. Kompleksiteten i de beslutninger, der skal tages, er voksende. Risikoen for, at det alt sammen øger følelsen af afmagt og fornemmelsen af ikke at blive hørt i befolkningen, er stor.

Der er al mulig grund til, at dygtige konceptudviklere på tv udvikler nye formater for den politiske debat, der ligger ud over den hurtige nyhedsformidling.

Derfor: Hatten af for, at TV 2 News afprøver et format som Pind & Sass. Det er for tidligt og sikkert helt uretfærdigt at dømme det ude efter kun én udgave, men der skal godt nok ske et mirakel, hvis det skal blive et hit med det nuværende koncept. Der skal simpelthen mere end to politiske koryfæer uden journalistisk filter til at skabe godt og spændende tv.

Konceptet for Pind & Sass må være noget i retning af at tage den aktuelle uges topemner, som de to hver især tænder på, blande det op med lidt løs sniksnak og så få en diskussion i gang om de udvalgte emner set fra henholdsvis et liberalt og et socialdemokratisk ståsted.

Problem nr. 1 er, at ingen af de to har muligheden for at tale helt frit fra leveren. Henrik Sass er en del af den socialdemokratiske topledelse og har med den placering en række hensyn, han skal tage. Søren Pind er ude af Folketinget, men han har tydeligvis ikke sluppet loyaliteten over for hverken regeringen eller Venstre.

Dermed får vi en debat, der sådan er lidt gensidigt drilleri om, hvem der nu har ansvaret for hvilke problemer, og hvem der kan rose sig af hvilke forbedringer. Så et par sjove stikpiller til hinanden og så videre til det næste. Det skal måske være underholdning, men i så fald er det bare ikke sjovt.

Hvis det her format skal kunne noget, så skal det gøre os som seere klogere, for Pind & Sass bliver aldrig sjove hyggeonkler. De er til gengæld spændende politikere med et ideologisk format og en ballast af erfaring.

Når formatet med Ellemann & Lykketoft var interessant i en lang periode, så var det, fordi de to udenrigspolitiske koryfæer kom med et kæmpe bagkatalog af viden om udenrigspolitik og kunne berige aktuelle udenrigspolitiske dagsordener med forskellige indfaldsvinkler, personlige anekdoter og en række historiske tråde op til nutiden.

Problem nr. 2 er, at formatet ikke fornyr den politiske debat på en måde, så man bliver klogere på politik.

Det er ganske enkelt for indforstået og for meget pudekamp, når diskussionerne flyver over bordet om kommunalreformen, og hvilke regioner der er gode eller dårlige til at styre kvaliteten af sygehusbetjeningen, om hvem der havde ansvaret for dem, og om hvem der har haft mest ansvar for at lukke lokale politistationer rundt omkring i landet.

Pind sammenligner Sass med Corbyn uden at nævne, at det er den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn, der er tale om. Næppe paratviden hos alle seerne, hvad han lige står for.

Problem nr. 3 er, at Pind og Sass skøjter rundt, uden at de i virkeligheden reelt udfordrer hinanden. Lige præcis det filter i form af en nysgerrig journalistisk vært, som er fjernet i programmet. Når Pind ikke rigtigt svarer på udfordringen fra Sass med fjernelsen af det demokratiske led, hvis man nedlægger regionerne, så er der ikke nogen, der bider sig fast i det problem og stiller Pind spørgsmålet, om han hellere vil have, at Folketinget skal styre sygehusene, eller om en ekspertbestyrelse skal gøre det.

"Jeg vil ikke have nogen mellem mig og min læge", siger Pind. Men nu taler vi om den milliardbutik, som sygehusene er og ikke den praktiserende læge. Hvem skal prioritere, om lille Alfred skal vente 15 timer på en skadestue, eller om en anden patient skal vente i stedet for? Det fik vi ikke noget svar på.

Når Sass på baggrund af hvidvasksagen i Danske Bank siger, at virksomhederne ikke kan styre sig selv, og der derfor skal lægges loft over honorarer til bestyrelsesmedlemmer og direktører i private virksomheder, så bliver den udtalelse ikke udfordret vedholdende af Pind, men det hele bliver i stedet til en konsensus om, at grådighed er noget skidt.

Når journalister viser deres gavn, så er det lige præcis i sådanne politiske karruselture som disse, hvor meningerne bliver serveret i noget, der minder om en uforpligtende samtalesalon bedst egnet til at foregå over et glas vin eller en fadøl.

Det ligger godt til både Pind og Sass at ønske sig et program uden journalistisk filter, uden kritiske journalisters afbrydelser og uden irriterende opfølgning på, hvad de hver især siger. Forhåbentlig kan programmet udvikles til noget, der ikke bare er hyggeligt for de to selv, men som også kan give seerne noget, de kan blive klogere af.

----------

Lisbeth Knudsen er tværgående chefredaktør på Mandag Morgen/Altinget og formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Det Kgl. Teater. Hun har været koncernchef for Berlingske Media og ansvarshavende chefredaktør for Berlingske. Før det var hun blandt andet nyhedsdirektør i DR. Hver anden fredag skriver hun en kommentar i Altinget. Indlægget er alene er udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Marie Krarup: Demokrati er en by i Rusland Marie Krarup: Demokrati er en by i Rusland Næste artikel Jens Chr. Grøndahl: Uenighed om seksuelle minoriteter kan ikke splitte folkestyret Jens Chr. Grøndahl: Uenighed om seksuelle minoriteter kan ikke splitte folkestyret
 • Anmeld

  helle B.W.

  det var en god kamp

  Jeg forventede mig ikke noget, men blev glædelig overrasket, har aldrig før brudt mig om Søren Pind, men han var ok, og Sass ligeså, det var underholdende og der var engagement. Kald det bare pudekamp. Det var bedre end så meget andet af lignende art.

 • Anmeld

  Christian X

  Uden journalister

  til at forstyrre politikernes talestrøm, bliver det rystende tydeligt, at politikerne ikke er andet end holdningsmaskiner, der kværner løs uden hensyn til den underliggende kompleksitet. Endnu et billede på, hvorfor vores demokratiske institutioner som FN, EU og det danske folketing ikke overlever de næste 50 år i den nuværende form.
  Desværre evner de færreste at indse dette i tide - ligesom vi kun var få, der i 80'erne forudså; den nuværende migrantsituation og medfølgende højredrejning samt den mistrivsel, der i dag rammer mange (og især unge) pga. flere naive ideologiske diskurser – og laissez-faire liberale tilgange.

 • Anmeld

  Martin Jørgensen

  Kommentarer fra balkonen

  Waldorf og Statler fra the Muppet show ?

 • Anmeld

  ole rasmussen

  Simpelt mundhuggeri

  Så jeg holdt måske ved i de første 5 max 10 minutter.

 • Anmeld

  Poul Rasmussen · Efterlønner

  Ligegyldigt.

  Politik forklædt som underholdning eller var det modsat? Soc.dem og Venstre har i hvert fald igen igen fået al den taletid på TV2 News som de ønsker.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Har ikke haft det forfærdelige blå tv2 i årevis.

  Det er en skattebetalt blå tv kanal. Som manipulere folket i blå regning.

  Den er derudover tildels licensbetalt. Så jeg betaler altså for at manipulere mine sagesløse, uvidende borgerlige naboer som intet forstår, ej ved om politik, sammenhænge . Eller noget af noget?

  Derudover som licensbetaler og skattebetaler af det intetsigende møg tv2, burde jeg kunne se det uden at betale ekstra? Giver ingen mening at jeg betaler til noget jeg ikke kan se? Man kan vel se en film på tv2 ihvertfald, og stadig bevare sine fulde mentale virkelighedsforståelse?

  Vi er til grin for de blå ejere af Dansk politik i top 1%. Der ingen interesse har for -99%. Ægtedanskere. Folket.

  Smid nu de blå medløbere på trillebøren ved næste valg. Inkluderende R og deres afkom Alternativet, naturligvis!

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Tv 2 skal fjeres. Og erstattes med DR 4

  Tv2 er et landsforræderisk købt blå medie.

  Det er for tumper. Landets mest pluddermedie.

  Det skal fjernes, som den mentale pest det er.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Pind religiøstosse mod SassRockeren , er en fallit erklæring om den religiøse kristne ekstremist, imod motorcykelkapitalisten.

  Ingen vinder via en kamp her,
  Fru. Knudsen.

  Det er jo virkelig venstrepest, imod socialdemokratietshøjrekolera?

  Hvad godt kunne komme via mødet af disse to?.

  Hvis mødet nu stod imellem Lars Løkken Rasmussen-LA og Ø?
  Eller S imod K-LA-R?

  Man disse to er begge det værste af det værste fra begge partier?

  Det er jo som at opstille Muhammad mod Jesus? Selvom jesus-S her- blev totalt kopieret af Muhammad-V her ?

  Tidsspilde at opstille ligesindet i en debat! • Anmeld

  Jan Aage Hansen

  Godt program - hvis der kommer småjusteringer

  Godt indlæg og analyse af Listbeth Knudsen. De to herrer har begge skarpe kanter og siger lidt mere end andre kedelige politikere.
  Hvis de skal styre deres program selv, så må de begge give mere plads til hinanden, så de kan få sagt en masse skæve sandheder eller påstande. Så har de begge kapacitet til at svare igen.
  Hvis det ikke lykkedes i de næste programmer, så vil det være godt med en dygtig journalist der medierer samtalen uden at overtage.