Her er hovedbudskaberne fra Frederiksens og Ellemanns taler til Dansk Erhverv

ERHVERV: Det er ikke højere afgifter, men ny teknologi, der skal bringe Danmark i mål med klimamålet i 2030, sagde statsministeren i sin tale ved Dansk Erhvervs årsdag. Få overblik over hovedbudskaberne fra Frederiksen, Ellemann og overvismanden eller se talerne her.

Andreas WindKristine Korsgaard

Både statsministeren, oppositionens leder og overvismanden var på talerlisten, da Dansk Erhverv holdt årsdag torsdag. 

Du kan se talerne i videoklippene eller få de vigtigste budskaber her: 

Statsminister Mette Frederiksen (S) 

  • Ros: Frederiksen havde mildt sagt rosende ord med til dansk erhvervsliv, som hun ad flere omgange hyldede for indsatsen under coronakrisen. Flere gange var statsministerens stemme ved at knække over, når hun fortalte om den måde, erhvervsorganisationerne og direktør Brian Mikkelsen personligt havde samarbejdet med politikerne på i foråret, de mange trepartsaftaler, der er indgået mellem politikerne og arbejdsmarkedets parter, og om virksomhedernes indsats for at skaffe håndsprit og andre værnemidler. “Det kan jeg ikke takke jer nok for,” sagde Frederiksen blandt andet. 

  • Klimamål: Statsministeren kom også ind på den grønne omstilling, og her slog hun fast, at det er de innovative virksomheder, der skal hjælpe Danmark til at nå målet om en 70 procents reduktion af CO2-udslippet i 2030. 
    “Det kan kun lade sig gøre, hvis vi tør tro på, at teknologien er med til at finde svarene for os. Gør vi ikke det, bliver det kun højere afgifter. Og det er ikke svaret. Det er ikke svaret i dag, og det er ikke svaret om fem år eller om ti år. Det er ny teknologi, og det er innovation,” sagde Mette Frederiksen. 

  • Permanente coronaspor: Hun talte også om behovet for nu at udfase hjælpepakkerne. Og så nævnte hun, at især rejsebranchen og oplevelsesøkonomien nok må forberede sig på mere permanente ændringer efter corona: 
    “Vi har behov for en ædruelig snak om udsigterne for hele vores oplevelsesøkonomi. Hvornår begynder folk at rejse, som de gjorde før? Og kommer de overhovedet til at rejse som før? Hvis ikke rejsemønstre og turismen bliver som før, skal vi jo finde en måde at få også den del af vores samfund i gennem på en ordentlig måde”. 

  • Selverkendelse: Til sidst spurgte ordstyrer ved arrangementet Charlotte Beder statsministeren, om hun er enig i kritikken fra blandt andre Brian Mikkelsen og Venstre om, at politikerne generelt og Socialdemokratiet specifikt taler for meget om at bruge penge og for lidt om at skaffe dem? 
    “Ja,” svarede Mette Frederiksen. 
    Hun uddybede, at regeringen er parat til at låne sig ud af krisen, fordi de lånte penge skal bruges til blandt andet investeringer i forskning, som skal gøre Danmark rigere på længere sigt. 

Se hele Frederiksens tale ovenfor.


 

Jakob Ellemann-Jensen (V)

  • Vækst: Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen benyttede lejligheden til netop at kritisere regeringen for ikke at have blik for arbejdsudbud og vækstinitiativer. Heller ikke i udspillet til finanslov.  
    Han havde konkrete forslag med til, hvordan Venstre vil sætte gang i væksten. For eksempel vil partiet have virksomhederne til investere mere i forskning og uddannelse ved at gøre et særligt midlertidigt fradrag for investeringer, som Folketinget netop har vedtaget for næste år, permanent - også efter coronakrisen. 
    “Investeringer er jo ikke kun centralt i krisetider, men også i opgangstider. Investeringer er vejen til ny vækst, og det vil samtidig gavne virksomhedernes grønne omstilling og konkurrenceevnen,” sagde Ellemann. 

  • Bekymring: Mens Frederiksen talte positivt om udsigterne for dansk økonomi og om sin egen regerings og virksomhedernes håndtering af coronakrisen, anlagde Venstre-formanden en mere bekymret tone: 
    “Jeg er optimist af natur, men jeg frygter, vi kan se frem til en langsom genopretning, hvor arbejdsløsheden bider sig fast,” sagde Jakob Ellemann-Jensen. 

  • Flere store virksomheder: Endelig fremhævede Ellemann, at Danmark skal blive bedre til at gøre det muligt for danske virksomheder at vokse sig store. 
    “Det bekymrer mig, at vi ikke er så gode til at skabe nye, store virksomheder. Næsten alle de rigtig store virksomheder, vi er stolte af, har mange år på bagen. Vi giver ikke gode nok vilkår for nye virksomheder. De ender alt for ofte med at forlade os for at skaffe kapital og talent til deres vækstrejse. Det betyder, at vi går glip af muligheder,” sagde han og kritiserede de røde partiers diskussion om at øge skatten på aktier. 
    Det vil gøre det endnu sværere at skaffe kapital, sagde V-formanden og fik bifald fra salen. 

Se hele Ellemanns tale ovenfor.

 

Overvismand Carl-Johan Dalgaard
Overvismand for det Økonomiske Råd, Carl-Johan Dalgaard deltog også. Han blev interviewet på scenen under temaet "Hvordan generobrer vi, hvad corona tog fra os?".

Dalgaard sagde, at han fortsat er optimist, når det gælder udsigten til, at Danmarks økonomi kan komme forholdsvis hurtigt ud af krisen. Men han forudser, at Danmark risikerer at ramme EU’s grænser for gæld og underskud. Det behøver dog ikke give anledning til dybe panderynker, for grænserne er ikke ”mejslet i sten”, sagde han.

Se hele interviewet ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00