Løkke om fremtidens sundhedsvæsen: Jeg abonnerer ikke på synspunktet, at når staten driver det, så er det godt
Moderaternes leder besøger Politisk Stuegang, efter partiet har lanceret ti forslag, som partiet tager med til forhandlingerne om en ny reform af sundhedsvæsenet. Hvad skal man skal lægge i deres forslag om "ældrelæger"? Hvad mener Løkke om de praktiserende læger, og hvad taler man om i regeringsudvalget for sundhedsreformen?
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Journalist - sundhedspolitisk analytikerTi forslag til de kommende regeringsforhandlinger om SVM-regeringens sundhedsreform. Det er hvad Moderaterne fredag 19. april lancerede på Christiansborg.
Partileder Lars Løkke Rasmussen har samtidig været forbi Politisk Stuegang til et interview om udspillet. Det blev også til en snak om kommunestørrelser, om at skulle vælge mellem at styre sundhedsvæsenet fra “toppen” eller “bunden” af sundhedsvæsenet og meget mere.
Lars Løkke Rasmussen understrede blandt andet, at bare fordi Moderaterne ønsker områder som eksempelvis kordineringen af lægedækning, innovation og it på nationalt niveau, betyder det ikke, at staten skal drive sundhedsvæsenet.
Samtidig forbereder han de kommende praktiserende læger på, at det i fremtiden vil blive svært at få job i de større byer, hvis ikke flere læger tager job i de områder, hvor der i dag mangler læger.
Lars Løkke Rasmussen siger blandt andet:
Om ældrelæger:
"Hvis de kommunale akutpladser og plejehjem skal kunne aflaste sygehusene, så er der brug for flere ældrelæger. Om de så skal ansættes hos kommunerne, arbejde ud fra sygehusene og kobles på almindelig praksis, kan vi ikke svare på, før vi har strukturen."
Om det forhold, at den geografiske ulighed i sundhed også findes også efter en strukturreform:
“Ja, det viser jo kompleksiteten i det her. Derfor må man også sige, at der ikke findes et fingerknips og så er det løst. Og det er selvfølgelig ikke løst med bare at tegne et nyt ansvarsområde op.
Hvorfor må Sundhedsstrukturkommissionen så ikke forholde sig til kommunernes størrelse?
“Fordi, der ikke har været politisk appetit på at åbne pandoras æske - at muliggøre en ny kommunalreform. Og der kommer ikke nogen kommunalreform. Men det er lige så åbenlyst, at den kommunalreform, vi i sin tid lavede, der var der nogle steder i landet, hvor den gled lidt hurtigt hen over landskabet. Det har efterladt et kommunalt landskab, hvor en række kommuner har volumen til at kunne løfte den her sundhedsopgave. Og så er der nogle, der ikke har."
Hvis man kigger mod udlandet er et mere statsligt drevet sundhedsvæsen så at foretrække?
"Jeg abonnerer ikke på et synspunkt, at er det staten, der driver det, så er det godt. Og staten skal jo heller ikke drive vores sundhedsvæsen. Hvis vi vil forstærke det (sundhedstilbud, red.), der er tæt på borgerne, så vil jeg jo aldrig nogensinde gøre mig til talsmand for, at det skal drives af staten."