Måling: Blå blok haler ind

DØDT LØB: Ny måling viser dødt løb mellem blokkene i dansk politik. Burkadebat og droppede topskattelettelser har været godt for den blå fløj, vurderer kommentator. Nye Borgerlige er over spærregrænsen.

Foto: /ritzau/Magnus Fisker
Kristine Korsgaard

Der har siden nytår været en tendens til, at blå blok har hentet ind på rød bloks føring i meningsmålingerne. Den tendens slår for alvor igennem i en ny Norstat-måling, hvor blokkene står mere lige, end de har gjort længe.

Der er kommet ro i blå blok, og dagsordenen har været med de borgerlige partier, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein:

"Jeg tror, at bandekrigen er en af forklaringerne. Det er ikke lige en dagsorden, der passer venstrefløjen - og partier som SF, Radikale og Alternativet går alle tilbage."

Rød blok står nu til 49,7 procent af stemmerne, mens blå blok får 48,7 procent. 

Socialdemokraterne skal passe på, at de ikke agerer for taktisk, og det skal stå mere klart for vælgerne, hvad der egentlig bliver forskellen, hvis S vinder næste valg.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Venstres måling er den bedste i lang tid.

"Målingen kommer efter burka-debatten, der var hed i Venstre, men hvor strammerne endte med at vinde. Og Venstres vælgere ligger på en strammerlinje," siger Erik Holstein.

Liberal Alliance har tabt troværdighed
Han peger på, at livet er blevet lettere for regeringen, efter den har opgivet den upopulære pensionsreform og deciderede topskattelettelser.

"Og på det personlige plan har Løkke siden årsskiftet været inde i en god periode og virker igen, som om han har lyst til gamet. Det interessante bliver nu, hvor mange tæsk Venstre får i kommunalvalget, og hvor meget det vil forplante sig til partiet. Går det helt galt lokalt, risikerer Venstres spirende fremgang at blive kvalt i i fødslen," lyder vurderingen.

Et andet regeringsparti, Liberal Alliance, er til gengæld både i Norstat-målingen og en del andre målinger røget ned omkring 5 procent. Erik Holstein er ikke i tvivl om årsagen.

"Partiets fatale troværdighedstab med ultimative krav, der blev udskiftet med ministerkontorer, er ved at sætte sig hos vælgerne, specielt efter regeringen helt droppede lettelse af topskatteprocenten i sit udspil," siger han.

"Hvis LA stabiliserer sig lige over fem procent, kan man leve med tabet. Men kommer man længere ned, kan det få en selvforstærkende effekt."

(Artiklen fortsætter under figuren) 

Landsmøde har fået Nye Borgerlige over spærregrænsen
Det hjælper også den blå fløj, at Nye Borgerlige i den seneste måling står til at komme i Folketinget.

"Nye Borgerlige fik noget omtale ved deres landsmøde for et par uger siden, og det har lige skvulpet dem over spærregrænsen. Det er fortsat omkring 50-50, om de kommer ind, men det må være en trøst for Pernille Vermund, at partiet rejser sig lidt, hver gang der er fokus på hende," siger Erik Holstein.

Socialdemokratiet svinger meget i de forskellige institutters målinger, så her bliver man nødt til at tage det vægtede gennemsnit som udgangspunkt. Og her ligger S typisk lige omkring valgresultatet på 26,3 procent.

Erik Holstein vurderer, at partiformand Mette Frederiksen har lagt sig strategisk rigtigt på både velfærd og udlændinge, hvor hendes linje flugter fint med et stor flertal i befolkningen.

"Men socialdemokraterne skal passe på, at de ikke agerer for taktisk, og det skal stå mere klart for vælgerne, hvad der egentlig bliver forskellen, hvis S vinder næste valg," siger han.

Alternativet trækker ned
Alternativet trækker også lidt ned hos de røde med den laveste tilslutning i en Norstat-måling i denne valgperiode.

Erik Holstein peger på, at det i september kom frem, at Alternativets valgkamp i 2015 blev støttet med 450.000 kroner, som blev overført af en fond fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg.

"Sagen har været pinlig for partiet," siger han.

"Uffe Elbæk har drastisk nedjusteret forventningerne til kommunalvalget siden starten af 2016, hvor det gik strygende - og det er langt fra sikkert, at kommunalvalget bliver en succesoplevelse. Men i København og Aarhus bør Elbæks grønne hær kunne få et godt valg," lyder analysen. 

Norstat Politisk Index 2016-2017 FOLKETINGSVALG August September Oktober usikkerhed
  2015 2017 2017 2017 +/- %-point
Socialdemokraterne 26,3 28,4 26,6 28,0 2,3
Radikale Venstre 4,6 5,4 5,0 4,3 1
Konservative Folkeparti 3,4 4,1 4,1 3,9 1,0
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 4,8 5,1 4,5 1,1
Liberal Alliance 7,5 4,4 6,4 5,1 1,1
Kristendemokraterne  0,8 0 0 0 0
Dansk Folkeparti 21,1 19,3 18,3 17 1,9
Venstre 19,5 17,5 17,4 20,5 2,0
Enhedslisten 7,8 8,3 8,4 8,4 1,4
Alternativet 4,8 5,1 6,2 4,5 1,1
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)   1,7 1,4 2,2 0,7
Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 24. oktober – 31. oktober 2017 blandt 1.503 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,3 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)









0:000:00