Maria var fødselslæge i det, hun i dag kalder helvedes forgård: "De børn, der fødes her, fødes med mørke skygger ind over deres liv"

FIK DU LÆST: Fødselslæge Maria Milland har skrevet en bog om de ni måneder, hun tilbragte i den omstridte al-Hol-fangelejr i Syrien. Hendes første patient var en ni-årig pige, der var blevet skudt i bækkenet ved en fejl. "Det værste ved lejren er, at den findes," siger hun.

Milland har været udsendt 11 gange for internationale hjælpeorganisationer til forskellige lande i Afrika, Mellemøsten og Asien.
Men hendes ni måneder i al-Hol-lejren har rystet hende mere end nogensinde før.
Milland har været udsendt 11 gange for internationale hjælpeorganisationer til forskellige lande i Afrika, Mellemøsten og Asien. Men hendes ni måneder i al-Hol-lejren har rystet hende mere end nogensinde før.Foto: Forlag
Ida Elmdal Thagesen

Dette interview blev bragt første gang i januar 2023.

Al-hol-lejren er et helvede på jord, og derfor bør lejren afvikles. 

Sådan siger fødselslæge Maria Milland om den kurdisk-kontrollerede fangelejr i Syrien.

Milland har været udsendt 11 gange for internationale hjælpeorganisationer til forskellige lande i Afrika, Mellemøsten og Asien.

Men hendes ni måneder i al-Hol-lejren har rystet hende mere end nogensinde før.

"Det har berørt mig på en måde, jeg ikke har prøvet tidligere. Med en anden styrke og intensitet," siger hun med et alvorligt ansigtsudtryk

Det er ikke et sted, man bliver et bedre menneske af at blive født ind 

Maria Milland
Læge og forfatter

"Jeg kalder det helvedes forgård, fordi det er et forfærdeligt sted."

Al-hol-lejren er den ene af de to lejre, som har været genstand for heftig debat i Danmark. For skulle de danske syrienskrigere hjemtages?

"Jeg vil gerne bidrage til debatten ved at beskrive, hvad jeg oplevede som dansk fødselslæge. Det vil jeg gerne gøre så sagligt og nøgternt som muligt," siger Milland, der synes, det er vigtigt at give danskerne et indblik i, hvilke "usle" og "kummerlige" forhold, menneskerne i lejren lever under.

Nu har Milland derfor udgivet en cirka 200-siders førstehåndsberetning fra sit ophold.

"Selvom det er 4000 kilometer væk, påvirker det os alle sammen, hvad der sker i al-Hol-lejren," tilføjer hun.

Serie

Politisk litteratur på Altinget

Diagnosen er stillet mange gange: Tempoet i de politiske debatter er blevet for højt.

Politisk litteratur på Altinget tager tempoet ud af debatterne ved langsomt at undersøge de politiske strømninger, som kommer til udtryk hos danske forfattere.

Som Georg Brandes skrev: ”at en Litteratur Intet sætter under Debat er det samme som, at den er ifærd med at tabe al Betydning”.

Men hvilken betydning har litteraturen i dag? Hvad vil den sætte til debat? Læs med her.

Langsomt.

Al-hol-lejren er den største af fangelejrene i Syrien, lokaliseret i den nordøstlige del af landet, kun få kilometer fra Irak mod øst og ikke langt fra den tyrkiske grænse mod nord. 

Her omkranser et tre-fire meter højt hegn 15.000 telte og 57.000 mennesker.

Over 90 procent af dem er kvinder og børn.

Mange af dem blev anbragt i lejren, da Islamisk Stat mistede sin sidste højborg i den syriske by Bāghūz i 2019. Mange af deres mænd og fædre er enten døde, blevet fængslet eller forsvundet.

Omtrent 8.000 af lejrens beboere er familier til fremmedkrigere. De kommer fra cirka 60 forskellige lande, men har det til fælles, at de rejste ud for at involvere sig i den væbnede konflikt i Syrien og Irak. De bor i et særskilt område af lejren med ekstra sikkerhed.

Det er ikke svært for Milland at sætte ord på, hvorfor hun mener, at børnene i lejren fødes ind i "helvedes forgård".

"Alle børn, der fødes i al-Hol-lejren, de fødes med mørke skygger ind over deres liv," siger hun.

"De fødes til et liv bag et pigtrådshegn. Hegnet markerer, hvad de kan se af verden. Mens de vokser op, bor de i slidte telte, som deres mødre er bange for, at de forlader. Børnene virker triste og indadvendte. De har tomme øjne. De har kun adgang til meget basal lægehjælp. De har meget sparsom adgang til skole og uddannelse. Forholdene er kummerlige. Lejren er grum, primitiv og interimistisk," remser Maria Milland op.

I bogen beretter Milland om den første patient, hun modtog, da hun ankom til al-Hol-hospitalet.

Det var en niårig pige. Hun var blevet skudt i bækkenet ved en fejl under en skududveksling.

Skududvekslinger er ikke ualmindelige i al-Hol-lejren. 38 procent af dødsfald er ifølge WHO forårsaget af drab eller vold. Til sammenligning er det ifølge bogen langt under en promille i Danmark.

Milland finder da også hurtigt ud af, at man i 'City Center Mall' i al-Hasakah - den by, hun boede i - foruden forskellige typer dåsemad i øvrigt kunne købe forskellige slags skydevåben.

Det kan være farligt for os, hvis lejrens beboere radikaliseres yderligere af at bo der, for vi lever i en globaliseret verden

Maria Milland
Læge og forfatter

Det går op for Milland, at de på hospitalet giver ve-stimulerende medicin for at få kvinderne til at føde hurtigere.

Mange af kvinderne tør nemlig ikke forlade deres telte efter mørkets frembrud, netop på grund af faren for overgreb, vold eller mord.

"Det er ikke et sted, man bliver et bedre menneske af at blive født ind i", siger hun.

"Så det er da også paradoksalt, at jeg har været med til at bringe liv til verden lige præcis der," tilføjer hun fra den anden side af bordet med et mørkt udtryk i ansigtet.

Men hun er overbevist om, at ethvert barn fødes uskyldigt.

"De fødes med lange, mørke skygger ind over deres liv," gentager hun, "men de fødes uskyldigt."

Hun citerer FN’s generalsekretær António Guterres, som har kaldt al-Hol-lejren den værste lejr på jorden.

Lejren skal afvikles

Milland er ikke i tvivl om, hvad hun mener, der bør ske med lejren: Den skal afvikles.

Det er der to årsager til. Hun peger først på det humanitære aspekt. "Det er mennesker, der bor der," siger hun.

Hun peger dernæst på det sikkerhedsmæssige aspekt: "Det kan være farligt for os, hvis lejrens beboere radikaliseres yderligere af at bo der, for vi lever i en globaliseret verden," siger hun.

Hun mener, at Vesten har et ansvar.

"Alle de lande, som har statsborgere i al-Hol-lejren, bør tage ansvar for at repatriere deres borgere. Mange lande har været lang tid om at hjemtage deres borgere. De fleste danske børn er kommet hjem nu, men det er gået alt for langsomt," siger hun.

Oprindeligt var det 21 danske børn og deres mødre, som befandt sig i enten al-Hol-lejren eller en anden kurdisk kontrolleret fangelejr, al-Roj-lejren. Nu er der kun ét barn tilbage, som ikke må komme hjem.

Om forfatteren

Maria Milland

  • Maria Milland er uddannet speciallæge i gynækologi og fødselshjælp. Hun har været udsendt 11 gange for internationale hjælpeorganisationer til forskellige lande i Afrika, Mellemøsten og Asien.
  • 'Født i helvedes forgård – En førstehåndsberetning fra al-hol-lejren' er hendes første bog. Den blev udgivet på Gyldendal den 17. januar 2024.

Kan du forstå dem, der tænker, at det der også kan være en sikkerhedsmæssig problematik i at hente statsborgerne hjem?

"Det kan jeg godt forstå, men det fratager ikke Vesten et ansvar for at handle," siger Milland. Hun mener i øvrigt, at det bliver vigtigere og vigtigere, at Vesten har fokus på problematikken.

Hun påpeger, at der bliver flere og flere flygtninge i verden, og at angreb på humanitære medarbejdere er stigende. Med andre ord: Problemerne går ingen vegne. Tværtimod.

"Vi har nærmest glemt Syrien, fordi vi er så hurtigt videre. Så handlede det om Ukraine, og nu handler det om Gaza. Det er vigtigt, vi bliver ved med at have en samtale om lejrene," siger hun.

Ligheder med Gaza

Milland påpeger, at der i den nuværende situation i Gaza er nogle ligheder med situationen i al-Hol-lejren: I Gaza er der også mange gravide kvinder og børn, som er spærret inde.

Den vurdering kan jeg ikke lave. Jeg hjælper den gravide kvinde, lige meget hvem hun er

Maria Milland
Læge og forfatter

"De gravide i Gaza er særligt sårbare. Danmark bør som et minimum være med til at sikre, at tilstrækkeligt med humanitær hjælp når frem, og vi bør arbejde for en våbenhvile, der muliggør dette," siger Milland hun.

Kan du forstå dem, der er bange for, at nødhjælpen havner det forkerte sted? I den nuværende konflikt i Gaza er der eksempelvis nogle, der påpeger, at nødhjælpen risikerer at ende hos Hamas.

“Den vurdering kan jeg ikke lave. Jeg hjælper den gravide kvinde, lige meget hvem hun er. Humanitære arbejdere laver ikke den afvejning," siger Milland.

Hun afslutter med den samme pointe, som hun afslutter sin bog med:

"Er det virkelig muligt anno 2023, at der findes en lejr, langt ude i den syriske ørken, hvor mennesker opbevares? De mennesker, de bliver ikke bedre af at være der. Det gør vi heller ikke."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00