Markedet er klar til endnu mere havvind og power-to-x end Energistyrelsen spår: ”Vi kan ikke få for meget grøn energi”

Energistyrelsens nye, stærkt forhøjede forventninger til udbygning af havvind og power-to-x er mere i tråd med erhvervslivets end tidligere. Men potentialet er endnu større, melder erhvervslivet. Politisk afklaring af brintrør og åben dør-ansøgninger bliver afgørende.

Danmarks produktion af strøm fra havvindmøller skal ikke mindre end 16-dobles over de næste tre årtier, vurderer Energistyrelsen i sine nye analyseforudsætninger, som styrelsen laver til Energinet, og som nu skal bruges i den danske energiplanlægning.
Danmarks produktion af strøm fra havvindmøller skal ikke mindre end 16-dobles over de næste tre årtier, vurderer Energistyrelsen i sine nye analyseforudsætninger, som styrelsen laver til Energinet, og som nu skal bruges i den danske energiplanlægning.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Danmark fremhæves ofte som et vindmølleland, men det nuværende niveau er intet at regne i forhold til, hvad fremtiden bringer.

Ifølge regeringens embedsmænd i Energistyrelsen skal Energinet nemlig til at planlægge efter en sand eksplosion af vindmøller, som popper op i de danske farvande, mens det danske elforbrug ventes at femdoble frem mod 2050.

Så længe der er appetit på at bygge, så bør arealer stilles til rådighed. Vi skal bygge de høje elpriser væk og gøre det attraktiv som land at sikre ny produktion og forbrug her.

Kristine Grunnet
Afdelingschef, Green Power Denmark

Men spørger man den del af erhvervslivet, der skal sætte vindmøller op og skal bruge alt den grønne strøm til at lave grøn brint og brændstoffer i fremtiden, er potentialet endnu større end Energistyrelsen spår.

"Det tekniske potentiale er langt større. Det kommer kun an på rammevilkårene,” siger Kristine Grunnet, afdelingschef for havvind og energiøer i Green Power Denmark.

I 2050 forventer Energistyrelsen nu, at der vil være mere end 35 gigawatt dansk havvind med 8 gigawatt i 2030 på vejen derhen. I dag er der 2,3 gigawatt dansk havvind.

Ifølge Green Power Denmark kunne tallet dog allerede i 2030 være en del større, hvis staten gik ind og gav grønt lys til de projekter, der er budt ind via den såkaldte åben dør-ordning.

Åben dør-ordningen er kort fortalt ansøgninger om at bygge havvindmølleparker uden en krone i statsstøtte. Til gengæld tjener staten som udgangspunkt heller ikke en krone på dem. 

Blandt projekterne, som ligger og venter under åben dør-ordningen, og som siden sidste sommer ikke har fået hverken rødt eller grønt lys fra nogen regering, er blandt andet Ørsted og CIP's forslag om at bygge fire enorme danske havvindmølleparker med en samlet kapacitet på mere end 5 gigawatt - altså mere end dobbelt op på alt dansk havvind i dag og nok strøm til at forsyne millioner af husstande med grøn strøm. 

0:000:00