Mere end hver tredje har mistet troen på, at politiet kommer

MENINGSMÅLING: 38 procent af danskerne har ikke tillid til, at politiet vil rykke ud, når de har behov for det. Det er et tal, hverken justitsministeren eller formanden for Folketingets Retsudvalg kan leve med.

Tilliden til&nbsp;politiet er normalt høj, men en stor af danskerne har mistet troen på, at politiet rent faktisk vil rykke ud, når der er behov for det.&nbsp;<br>
Tilliden til politiet er normalt høj, men en stor af danskerne har mistet troen på, at politiet rent faktisk vil rykke ud, når der er behov for det. 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

”Det er bestemt ikke godt nok.”

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis Peter Skaarup, da han bliver præsenteret for målingen om borgernes tillid til politiets fysiske tilstedeværelse.

Der er ganske vist et flertal på 51 procent, der svarer ja til spørgsmålet: ”Har du tillid til, at politiet vil komme, når du har behov for det?”. Men hele 38 procent svarer nej, mens resten siger ”ved ikke”. Det viser en meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Norstat-målingen giver dermed et helt andet billede end den årlige tillidsundersøgelse, der foretages af Rigspolitiet. Her udtrykte 83,5 procent generel tillid til politiet. Det kan blandt andet skyldes, at der i modsætning til mange andre lande er stor tillid til, at det danske politikorps er hæderligt og ikke korrupt.

De her tal kan jeg ikke leve med.

Søren Pape Poulsen (K)
Justitsminister

Færre betjente på gaden
Norstat-målingens mere specifikke fokus på politiets tilstedeværelse afslører et alvorligt problem, mener formanden for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup (DF):

”Det her går ikke, det er alt for mange, der ikke tror på, at politiet rykker ud. Et velfungerende politi er en vigtig del af et velfærdssamfund, hvor man betaler en pænt høj skat.”

Peter Skaarup ser problemet som todelt:

”Politiet har brug for flere ressourcer, og derfor har vi de seneste år udvidet politistyrken med 150 mand ekstra om året, og vi skal videre ad den vej.”

”Men det er også et spørgsmål om den måde, man driver politiet på. Der er blevet flere politifolk, der sidder på et kontor, og færre, der kører ude på gaden. Hensigten med politireformen var ellers det stik modsatte,” tilføjer Skaarup med hentydning til den tidligere justitsminister Lene Espersens (K) målsætning om at få 800 flere betjente ud på gaden.

Risiko for selvtægt
Tallene fra Norstat-undersøgelsen bekymrer også SF’s retsordfører, Karsten Hønge, der peger på en række dokumenterede eksempler på, at politiet ikke rykker ud i tide:

”Der har været nogle fuldstændig rystende og uacceptable situationer, hvor især erhvervsdrivende oplever, at deres forretninger bliver ribbet, og alligevel kan de ikke få politiet til at komme. Så taber man sgu lidt af fidusen til systemet,” siger Hønge.

SF’s retsordfører frygter, at den manglende tilstedeværelse af politiet kan føre til selvtægt:

”Der kommer en forståelig frustration og blandt andet et pres for at lægge overvågningsmateriale af kriminelle frem på nettet. Det er en farlig udvikling, hvis man mister tilliden til, at myndighederne løser den slags opgaver.”

Ikke til at leve med
Det er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) enig i, og Norstat-målingen gør indtryk på ham:

”De her tal kan jeg ikke leve med. Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at kun 51 procent af danskerne tror på, at politiet kommer, hvis de har behov for hjælp. Politiet er til for borgerne og skal hjælpe, når behovet er der.”

Søren Pape erkender, at politireformens målsætning om flere betjente på gaden og i lokalområdet ikke er lykkedes:

”Det er der flere grunde til. Politiet er blevet mere specialiseret, og en stadig større del af kriminaliteten er rykket ud på nettet. Og så har bandekriminaliteten og hele terrorsituationen kostet mange ressourcer og krævet opbygning af særlige efterforskningscentre.”

For langt væk fra borgerne
Justitsministeren satser nu på, at hans udspil ” Nærhed og tryghed” fra oktober kan være med til at rette op på situationen:

”Vi skal have et mere synligt politi og flere lokalbetjente. Det har været nødvendigt med en specialisering, men nu er vi nødt til at gå lidt den anden vej. Politiet er kommet for langt væk fra borgerne. Og tilliden til, at politiet rykker ud, skal bare være højere.”

Der skal indgås en ny aftale om politiet til efteråret. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00