Mette Bock afviser: Det er ikke et ideologisk angreb på Kvinfo

LIGESTILLING: Socialdemokratiet kalder det ”et tydeligt ideologisk angreb rettet mod Kvinfo”, at kulturminister Mette Bock vil fjerne statsstøtte til Kvinfos biblioteksarbejde. Ministeren afviser.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Kulturminister Mette Bock (LA) bliver nu kaldt i samråd om sin beslutning om at lægge Kvinfos bibliotek ind under Det Kongelige Bibliotek.

Det er Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen som har kaldt både kulturministeren og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) i samråd. Han vil have afklaret, om beslutningen bunder i faglige overvejelser, eller om den er et led i et angreb på Kvinfos ligestillingsarbejde.

"Jeg glæder mig til at se, hvilken form for evaluering af Kvinfos biblioteksarbejde, der ligger bag beslutningen. Det kan også give et grundlag for, om folketingets partier synes, det er rimeligt at smadre Kvinfos mangeårige arbejde for kvinders ligestilling," siger Mogens Jensen.

Samrådet kommer, efter at Liberal Alliances ligestillingsordfører, Laura Lindahl, på sin facebookprofil beskrev beslutningen som et ”første skridt i at lukke Kvinfo”. Derudover skrev hun, at ”det er præcis derfor, LA skulle gå i regering.”

Laura Lindahl udtalte senere tirsdag i medierne, at ”målet er at fjerne alt statsstøtte fra Kvinfo” og beskriver centeret som ”et politisk projekt” og ”statsfeministisk propaganda”.

Minister afviser sammenhæng
Men ifølge kulturminister Mette Bock er der ingen relation mellem Liberal Alliances holdning til Kvinfo og beslutningen om at fratage Kvinfos biblioteksopgave.

”Vi er i forvejen i gang med en restrukturering på hele biblioteksområdet, hvor en lang række mindre biblioteksopgaver er blevet slået sammen den seneste tid. Det ligger i tiden, at vi samler tingene, fordi vi tror på, at vi får nogle bedre miljøer omkring det,” siger Mette Bock.

Er det også regeringens holdning, at fratagelsen af Kvinfos biblioteksopgaver er første skridt til at fjerne alt statsstøtte til Kvinfo?

”Jeg kigger på det, der ligger under kulturområdet. Og det er det, jeg har truffet en beslutning om nu. Hvad, der videre skal ske, er jo dels op til Kvinfos bestyrelse og ledelse. De må drøfte, om det skal være en anledning til at se på, hvad institutionen fremover skal beskæftige sig med. Det skal jeg ikke blande mig i som minister,” siger kulturministeren.

Så du afviser, at bevæggrunden for din beslutning er at få fjernet alt statsstøtte til Kvinfo, som din partikollega Laura Lindahl har udtalt?

”Jeg er hverken ligestillingsminister eller ligestillingsordfører. Jeg holder mig til det, der omhandler biblioteksopgaven.”

Så din beslutning handler ikke om institutionen Kvinfo, men udelukkende om, at det er et led af senere års samling af biblioteksopgaver?

”Ja, jeg har en fuldstændig biblioteksfaglig tilgang til det. Jeg vil ikke forholde mig til Kvinfo. Det ville jeg måske gøre, hvis jeg var almindeligt folketingsmedlem eller borger i samfundet. Men nu er jeg kulturminister, og derfor forholder jeg mig til de områder, som ligger i kulturministeriets regi. En af de opgaver er biblioteksopgaven,” siger kulturminister Mette Bock.

S kalder ministre i samråd
Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen har på baggrund af ministerens beslutning og Laura Lindahls udtalelser kaldt både kulturministeren og ligestillingsminister Karen Ellemann i samråd.

Han giver ikke meget for Mette Bocks forklaring.

”Det er meget svært at tro på, at der er tale om biblioteksfaglige overvejelser. I mine øjne er det et meget tydeligt ideologisk rettet angreb mod Kvinfo og ligestillingskampen i det hele taget,” siger Mogens Jensen (S) og fortsætter:

”Det virker jo påfaldende, at en LA-minister kommer med et udspil om at reducere Kvinfos budget meget alvorligt ved at fjerne biblioteksopgaven, når en ordfører fra samme parti samtidigt går ud og siger, at det er helt på linje med LA’s mål om at nedlægge Kvinfo.”

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00