Åbningstale: Mette Frederiksen hyldede Haarder, Jelved og Dam i stedet for at udskrive valg

Det handlede mest om tre politiske koryfæer og Danmarks rolle i en usikker verden, da statsminister Mette Frederiksen holdt tale ved Folketingets åbning. Valg blev der ikke udskrevet. "Mon ikke det nærmer sig," sagde hun efter talen.

"Det er en hård tid for vores land og for mange familier," lød det fra Mette Frederiksen i sin sidste åbningstale i denne valgperiode.
"Det er en hård tid for vores land og for mange familier," lød det fra Mette Frederiksen i sin sidste åbningstale i denne valgperiode.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Det blev heller ikke i sin tale ved Folketingets åbning, at Mette Frederiksen (S) udskrev det valg til Folketinget, som alle i og omkring dansk politik venter på med spænding.

Statsministeren forlod tværtimod talerstolen i Folketingssalen uden at fremlægge en valgdato.

Dermed peger de fleste pile på, at det bliver i morgen onsdag, at statsministeren annoncerer, at hun vil orientere Dronningen om, at danskerne skal til stemmeurnerne for at sammensætte en ny lovgivende forsamling.

Valget er på trapperne, fordi den radikale leder Sofie Carsten Nielsen har sagt, at hun vil bringe regeringen i mindretal, hvis der ikke er udskrevet valg, når det bliver hendes tur til at gå talerstolen ved Folketingets åbningsdebat torsdag.

Efterfølgende mødte hun pressen i Folketingets Vandrehal. Her blev hun flere gange spurgt om, hvornår valget kommer.

"Mon ikke det nærmer sig," lød det flere gange fra Mette Frederiksen.

En journalist spurgte lidt mere direkte om, hvad hun mon skulle på onsdag. Det spørgsmål gjorde hende synligt befippet.

"Hvad jeg skal?! Det må du ikke spørge mig om, jeg skal da flere forskellige ting," grinede hun, inden hun vendte hovedet væk og tog imod andre spørgsmål, der dog alle kredsede om den - mildest talt - opsigtsvækkende politiske situation, Danmark befinder sig i.

Inden hun forlod kødranden af journalister sagde hun - med direkte henvendelse til Radikale - at det vil være et "usædvanligt tidspunkt" at holde valg på.

"Men hvis et flertal i Folketinget ønsker, at der skal afholdes folketingsvalg, så kan ingen regering sidde det overhørig," lød det.

Læs også

Farvel til 100 års erfaring

Store dele af selve talen handlede mest om alvorlige situation, som både Danmark og resten af verden står i. Men også om de udfordringer Danmark står i, når det kommer til velfærd, økonomi, integration og klima.

Hun startede dog et helt andet sted, nemlig med en direkte og personlig hilsen til veteranerne Henrik Dam Kristensen (S) Marianne Jelved (R) og Bertel Haarder (V), der alle stopper i Folketinget efter det kommende valg.

"I personificerer på mange måder historien om Danmark. Vores historie. Med jer, siger vi farvel til sammenlagt mere end 100 års folketingserfaring. Knap 45 års ministererfaring. Ingen af jer tre har nogensinde pustet til polariseringens gløder. I har samarbejdet på kryds og tværs af partier og holdninger. Indgået tusindvis af kompromisser. I har pligtopfyldende passet jeres arbejde og passet på Danmark. Tak for det," sagde hun.

Med den indledning som bagtæppe forsøgte hun at appellere til det brede samarbejde på Christiansborg. Men også den gode tone frem mod folketingsvalget, der altså endnu ikke er udskrevet.

"Om lidt vil de politiske forskelle for alvor blive tegnet op. Vi har forskellige svar på de spørgsmål, vores tid stiller os. Men de bedste svar, dem finder man i et bredt samarbejde. Og uanset hvilken regering der har den fantastiske ære, det er – for en tid – at udstikke kursen for Danmark," sagde Mette Frederiksen.

Herefter vendte hun sig mod krigen i Ukraine og gassabotagen i Østersøen.

"Verden er blevet mere usikker. Energikrise. Cyberangreb. Anslag mod kritisk infrastruktur. Vores forsyningssikkerhed er under pres. Og værst af alt: Krig i Europa. Før det en pandemi," lød det fra Mette Frederiksen.

Hun talte også om inflationskrisen, hvor der - ifølge hende - er brug for "en stærk hånd på rattet."

"Og et skarpt blik for, at vi får alle med. For ja: Der er brug for mere hjælp. Også denne krise skal vi håndtere solidarisk. Kan vi holde fast i en høj beskæftigelse, så har vi gode forudsætninger for at klare os igennem det stormvejr, verden er på vej ind i," lød det.

En hård tid for vores land

I den andel halvdel af talen fokuserede hun på mere jordnære politiske emner, der kommer til at fylde i valgkampen.

Hun advarede om, at det kun "bliver i sangene, at vores børnebørn hører om lærker, viber, engdrag og moser," hvis Danmark ikke fortsætter med at lave grønne reformer.

Hun lovede, at regeringen vil invitere til forhandlinger om en såkaldt helhedsplan for fremtidens velfærdssamfund.

"Helhedsplanen skal indeholde uddannelsesreformer, økonomi, løn- og arbejdsvilkår, et tættere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Mere frihed til både medarbejderne og lederne. Og vigtigst: Mere frihed til borgerne," lød det fra Mette Frederiksen.

Endelig understregede hun, at regeringen fortsat står vagt om en stram udlændingepolitik og vil skrue op for kampen mod social kontrol.

"Langt de fleste føler sig trygge i deres hverdag. Udsættes ikke for kriminalitet. Mulighederne ligger åbne. Men for andre er det anderledes. Man undgår mørke stisystemer og lader være at tage S-toget hjem en sen aften. Går uden om store grupper, der er højtråbende og virker fjendtlige," lød det.

Mod slutningen henvendte hun sig direkte til dem, der så med hjemme fra stuen:

"Det er en hård tid for vores land og for mange familier. Det er en hård tid for vores kontinent. Meget af det, vi har taget for givet, kan ikke længere tages for givet. Men Danmark er et stærkt land, og vores befolkning er virksom og solidarisk med hinanden. Kriserne udfordrer os, men Danmark kan ranke ryggen," lød det fra statsministeren, inden hun forlod talerstolen for denne gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00