Genoplev åbningsdebatten minut for minut: Minkangreb, frygt for en bred regering og klimahetz imod de blå

Der var valgstemning i luften, da politikerne krydsede klinger i en mere end 14 timer lang debat. Der var angreb, ros og klapsalver på Slotsholmen, og Altinget sad trofast med fra start til slut. Genoplev hele debatten her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Klokken 23:20: Debatten er slut

Henrik Dam Kristensen siger tak for debatten og ønsker god valgkamp. Samtidig siger han tak til dem, der ligesom ham, ikke genopstiller ved valget, og derfor har sidste møde i Folketinget i dag. Dermed er Henrik Dam Kristensens sidste tjans som folketingsformand overstået, og han bliver modtaget med en stående applaus fra hele Folketingssalen.

Altinget vil også sige tak for i dag til alle, der fulgte med i denne åbningsdebat, som endte med at blive 14 timer og 20 minutter lang.

Klokken 23:03: Samme spørgsmål i forskellige versioner

Meget er, som det plejer, i denne åbningsdebat. Folketingsmedlemmerne spiser slik, Skaale har leveret en sjov tale - og oppositionen stiller stribevis af spørgsmål om samme emne. Denne gang er det mink, som er omdrejningspunktet fra samtlige spørgsmål fra Venstre.

Det er dog ikke alle i salen, som sætter pris på traditionen med det strategiske angreb på taleren. Sundhedsminister Magnus Heunicke beklager sig på Twitter, men han tilføjer, at det dog er en lille pris at betale for "en levende demokratisk debat". Det er formentlig også en taktik, som de fleste partier har gjort brug af i debatterne gennem årenes løb.

Klokken 22:49: Liberal Alliance fortsætter fortællingen om en magtfuldkommen statsminister 

De borgerliges minkangreb på Mette Frederiksen fortsætter. Denne gang er det Alex Vanopslagh, som langer ud efter statsministeren, som oplister en lang række årsager til, at Mette Frederiksen er magtfuldkommen. 

Han anfægter Frederiksens præmis om, at hun ikke er magtfuldkommen, fordi hun laver brede aftaler. 

“Man kan godt være magtfuldkommen, selvom man indgår brede aftaler,” siger Alex Vanopslagh. 

Lynanalyse

Mette Frederiksen lod sig lokke ud i endnu en runde om minksagen

Af Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget

Statsministeren gik i den borgerlige fælde og gav sig endnu engang til at forsvare sine dispositioner i minksagen.

I sit indlæg lagde Mette Frederiksen ganske vist op til at erkende adskillige fejl, såsom at hendes kække bemærkning fra et pressemøde sidste år ”Lev med det” var en fejl.  Men det viste sig snart, at selve formålet med at erkende udvalgte fejl var at slå fast, at det ikke var en fejl at slå minkene ned. Og dermed røg statsministeren lige ind i den debat, de blå partier hele dagen havde anglet efter at få kul på: Debatten om mink og magtfuldkommenhed.

Det var ellers en debat, der ikke så ud til at være mange flere vitaminer i, men Mette Frederiksen lader sig tydeligvis styre af sit temperament i en situation, hvor hun føler sig uretfærdig behandlet. På akkurat samme måde som Mette Frederiksen for nogle uger siden gav sig til at diskutere, om minkskandalen er en skandale. Til de borgerliges ordføreres åbenlyse tilfredshed.

Klokken 22:43: Messerschmidt vil stoppe stigningen i pensionsalderen  

DF-formanden spørger Mette Frederiksen, om hun vil være med til at stoppe den gradvise stigning af pensionsalderen.  

Mette Frederiksen giver ikke en entydigt svar, og henviser til en vurdering, som en ekspertgruppe er i gang med at udforme omkring pension.  

Men det er ikke nok for Messerschmidt, der vil have mere konkrete svar.  

Mette Frederiksen svarer igen ved at påpege, at DF peger på en borgerlig statsminister og dermed en mulig afskaffelse af Arne-pensionen eller andre nedskæringer.

Klokken 22:40: Skaarup angriber regeringen i den udlændingepolitiske arena 

Peter Skaarup, politisk ordfører for Danmarksdemokraterne, spørger ind til, hvorfor regeringen har valgt at give om til 2.000 kroner til arbejdsløse indvandrere.  

Mette Frederiksen forklarer, at pengene går til børnefamilier og kontanthjælpsfamilier. Og dermed er statsminister ikke enige i udlægningen om, at det er “arbejdsløse indvandrere”.  

Klokken 22:24: Pia Olsen Dyhr ønsker en centrum-venstre regering for klimaets skyld 

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, stiller nu spørgsmålstegn ved, at statsministerens ønske om en bred regering.  

Pia Olsen Dyhr mener ikke, at man kan sikre den grønne omstilling, hvis en regerings opbakning bliver på blå mandater.  

Mette Frederiksen henviser til, at nuværende regering har vedtaget rekordmange grønne aftaler, og at de fleste er med bred opbakning.  

Men hun tilføjer, at det er de røde partier, som har været initiativtagerne og drivkraften bag aftalerne, og det tror hun også vil være tilfældet i fremtiden.

Klokken 22:19: Ellemann vil have statsministeren til at indrømme fejl i minkskandalen  

Jakob Ellemann starter med at takke for statsministeren for selverkendelse med henvisning til, at statsministeren talte om sine fejl i talen.  

V-formanden spørger endnu en gang statsministeren, om hun har begået fejl i minkskandalen.  

Igen forklarer statsministeren, at der blev begået fejl. Men hun siger ikke direkte, at hun selv har begået fejl – og hun henviser også til minkkommisionens rapport, som konkluderede, at statsministeren ikke vidste, at der manglende hjemmel.

Klokken 22:17: En særlig tak til Skaale fra Frederiksen

Mette Frederiksen afslutter sin tale med en særlig tak til Sjúrður Skaale. Hun roser ham for hans evne for altid at levere en humoristisk fortælling, hvor der ligger en seriøs pointe bagved. I den forbindelse citerer hun et interview, hvor Skaale fortæller om udfordringen med at være sidste mand på talerstolen i maratondebatterne.

Hun kan ikke selv huske, hvor hun har set interviewet. Men det kan vi heldigvis hjælpe hende med, for det er nemlig Altingets interview, som du kan se (eller gense) lige her.

Læs også

Klokken 22:13: Statsminister gentager, at offentligt ansatte skal have mere i løn  

Endnu en gang fortæller statsministeren, at ansatte i det offentlige skal have mere i løn. Hun nævner igen sygeplejersker, men går ikke yderligere ind i det.  

Mette Frederiksen vil lave en 15-års aftale på velfærdsområdet. Og derfor inviterer hun arbejdsmarkedet parter til forhandlinger efter valget.  

Hun understreger betydningen af at gennemføre reformer og tænke nyt.

Klokken 22:00: Statsministeren erkender fejl under coronakrisen 

Statsministeren fortæller, at hun begik en fejl, da hun sagde “verden aldrig vil blive den samme”, da hun første gang lukkede landet.

Og Mette Frederiksen fortsætter:  

“Det var en fejl, at vi ikke fandt bedre muligheder for, at man kunne sige farvel til pårørende, der gik bort:” 

Mette Frederiksen erkender også, at det var en fejl, da hun brugte formuleringen “lev med det”.  

Hun sætter dog igen en tyk streg under, at hun ikke mener, at det var en fejl at slå minkene ned.

Lynanalyse

Mette Frederiksen genpolitiserer klimakampen

Af Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget

Mens den socialdemokratiske regering i store dele af regeringsperioden har satset på brede klimaforlig, der også inkluderer borgerlige partier, tegnede Mette Frederiksen forskellene mellem blokkene op under åbningsdebatten.

Statsministeren angreb de borgerlige for ikke at give tilsagn om en C02-afgift til landbruget på linje med industrien, og hun konkluderede, at ”en grøn politik kræver et rødt flertal.”

Dermed står det klart, at den klimapolitiske skillelinje til de borgerlige ikke kun bliver et slagnummer for venstrefløjen under valgkampen, men også bliver en væsentlig del af den socialdemokratiske strategi.

Problemet for Mette Frederiksen er bare, at den angreb harmonerer dårligt med målet om en bred regering over midten. Den modsætning blev fanget af Enhedslistens Mai Villadsen og SF's Pia Olsen Dyhr, der erklærede det for ”en fejl”, at Mette Frederiksen vil danne regering med de borgerlige, ”når det fører til lavere klimaambitioner”. Det er ikke sidste gang, vi kommer til at høre det argument i valgkampen.    

Klokken 21:58: Statsministeren vil beskatte ekstraordinære profitter

Mette Frederiksen vil gerne beskatte virksomheder, som tjener mere end normalt under krisen. Pengene skal gå til de mennesker, der bliver hårdest ramt af krisen, siger statsministeren.

Forslaget blev også bragt på banen af Enhedslistens Mai Villadsen i onsdagens partilederdebat.

Klokken 21.53: Frederiksen gentager sit ønske om en bred regering 

Alle ordførerne har haft ordet, og nu har Mette Frederiksen 30 minutter til sit svar, hvor hun samler op på dagens debat.  

Her starter hun med at understrege, at selvom “tonen har været direkte og kontant”, så er alle i Folketinget “først og fremmest kollegaer”. 

“Der findes ikke et blåt folketing og et rødt folketing. Der findes kun et folketing,” siger hun. 

Med direkte henvisning til Pape, som sagde tidligere i debatten, at valget bød på to retninger for Danmark, spørger Frederiksen, “hvorfor prøver vi ikke at finde en vej sammen”. 

"Man kan også trække så hårdt i en retning, at man risikerer at slå noget i stykker,” siger Mette Frederiksen, som går til valg på at lave en bred regering.

Klokken 21:41: Skaale sender Folketinget i bokseringen  

Traditionen tro indleder Sjúrður Skaale (JF) med en humoristisk sammenligning, og denne gang er vi endt i bokseringen i 70’erne.  

The Rumble in the Jungle. En kamp mellem Muhammed Ali og George Foreman.  

Regeringen er Ali og opppositionen er George Foreman.  

Det var en kamp, hvor Foreman prøvede at slå Ali ud, men det lykkedes ikke. I ottende runde slog Ali så til og slog Foreman ned, så han stod tilbage sejrrig.  

Og dermed må antydes, at den ottende runde er den nuværende valgkamp. Og de syv foregående runder har så været angreb omhandlende minkskandalen.

Klokken 21:28: Jakob Ellemann takker Edmund Joensen for samarbejdet

Venstres statsministerkandidat takker den færøske politiker for hans bidrag, både på Færøerne og i Danmark. Takken bliver gengældt af Edmund Joensen.

Det færøske folketingsmedlem stiller ikke op ved næste folketingsvalg. Mens han har siddet i Folketinget, har han haft et tæt samarbejde med Venstre.

Klokken 21:26: Socialdemokratiet ønsker konkrete sikkerhedspolitiske tiltag fra Færøerne 

Henrik Møller (S) spørger ind til sikkerheden i Arktis. Edmund Joensen lægger op til, at rigsfællesskabet skal dele informationer med hinanden for at styrke sikkerheden i det nordatlantiske område.  

Henrik Møller spørger yderligere ind til konkrete forslag, men Edmund Joensen henviser til en kommende rapport fra de færøske lagting.

Klokken 21:23: Der er også tid til hyggestunder

Selvom der krydses klinger i åbningsdebatten, er det ikke ensbetydende med, at der ikke også en god kollegial tone mellem politikerne på tværs af blokkene. Det ses tit i forbindelse med de lange debatter, at politiker fra forskellige partier finder tid til at sludre med hinanden.

Blandt andet debattør Camilla Søe fanget et kollegial øjeblik mellem Ellemann og Wammen.

Klokken 21:16: Færøsk folketingsmedlem vil have styrket samarbejde om sikkerhedspolitik 

Færøernes folketingsmedlem Edmund Joensen, som er medlem af Sambandsflokkurin og betragtes som en del af Venstres folketingsgruppe, har nu indtaget talerstolen. 

Her havde han ikke regnet med at stå, da han troede, at hans afslutningstale blev det sidste indlæg i Folketingssalen, da han ikke genopstiller. Men dengang sagde Venstres Bertel Haarder, at han nok kom op på talerstolen igen. 

“Som så mange gange før fik han naturligvis ret,” siger Edmund Joensen. 

Men ikke alt er lige så sikkert som, at Bertel Haarder som oftest får ret. 

“Det er usikre tider, vi lever i,” siger han og henviser til både krigen i Ukraine, men især også sabotagen på gasrørledningerne i Østersøen. 

Edmund Joensen opfordrer til, at samarbejdet bliver styrket mellem Færøerne, Grønland og Danmark for at sikre bedre kontrol med de “enorme have” i rigsfællesskabet. 

Han vil gerne have bedre dialog mellem landene og et tættere parlamentarisk samarbejde om udenrigs- og sikkerhedspolitik, sådan at beslutningerne er bredt funderet på tværs af hele rigsfællesskabet. 

Klokken 21:09: SIU vil have Grønlandsk medbestemmelse ved potentielle forhandlinger om en arktisstrategi 

Aki-Matilda Høegh Dam bliver spurgt af Christian Juhl fra Enhedslisten om, hvorvidt Grønland skal have en arktisstrategi. Det skyldes, at Danmark ifølge ham afventer et fælles arbejde med sådan en strategi af hensyn til et ønske fra Grønland, som først vil lave sin egen, før man vil deltage i et arbejdet med en fælles strategi. 

SIU’s folketingsmedlem er glad for, at udenrigsministeriet vil give Grønland medbestemmelse, hvis Danmark ønsker at udarbejde en arktisstrategi. Aki-Mathilde Høegh Dam henviser til, at når man tidligere har diskuteret strategier i Arktis, så er Grønland bliver forbigået i sådanne forhandlinger.  

Dog lægger SIU dog ikke op til decideret forhandlinger på området, som det er lige nu.  

Klokken 20:54: Regeringen giver Aki-Matilda Høegh Dam håb 

Aki-Matilda Høegh Dam (SIU) har indtaget talerstolen og starter med at se tilbage på sin første tale på selvsamme talerstol for tre år siden. Dengang startede hun med at kritisere Danmarks fortid som kolonimagt i Grønland. En tale, som skabte røre i salen, men hun “var ikke kommet blot for at få venner.” 

“Nej, jeg er stemt ind her for at repræsentere mit folk,” siger hun. 

Hun tilføjer, at hun var vant til, at det ikke nyttede noget at rejse grønlandske problemer i Folketinget. 

“Ingen lytter jo. Eller rettere sagt ingen lyttede,” siger hun med en ros til Mette Frederiksen, som i sin åbningstale direkte sagde, at Danmark havde fortid som kolonimagt i Grønland. 

“Regeringen og Mette Frederiksen giver os håb,” siger hun. 

Klokken 20:47: Pape har forladt debatten

Ifølge Ekstra Bladet har Konservatives formand Søren Pape Poulsen forladt Christiansborg før åbningsdebatten er slut. Ifølge Ekstra Bladet har Pape bekræftet overfor Ritzau, at han er taget fra Christiansborg, fordi han skal være i Østjylland i morgen. Derfor tog han afsted, da han havde "opfyldt sine forpligtelser" og havde afholdt tale og svaret på spørgsmål.

Det betyder også, at han ikke er til stede til at stille spørgsmål til Mette Frederiksen, når hun går på talerstolen.

Klokken 20:31: Aaja Chemnitz vil have Grønland med i Paris-aftalen

Henrik Møller (S) spørger ind til, hvad der vigtigt i forhold til klima i Grønland.  

Her lægger ordføreren fra IA op til, at Grønland skal have internationale forpligtelser om at nedbringe CO2-udledningen:

“Grønland skal tiltræde Paris-aftalen," siger hun.

Derudover lægger Aaja Chemnitz op til, at verdens største ø skal fokusere på grøn energi.  

Klokken 20:24: Grønlandsk folketingsmedlem takker regeringen 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Aaja Chemnitz (IA) glæder sig til at komme hjem til at komme hjem at føre valgkamp hjemme i Grønland. Men først skal hun også holde en tale ved åbningsdebatten. 

Den benytter hun blandt andet til at takke S-regeringen og Mette Frederiksen for deres arbejde i denne valgperiode. 

“Der har været lovende takter set med grønlandske briller,” siger hun og tilføjer: 

“I har udført jeres erhverv rigtig godt.” 

Klokken 20:11: Lars Løkke er åben for CO2-afgifter på dansk landbrug 

Lars Løkke bliver af Socialdemokratiet spurgt ind til partiets klimapolitik, og spørgsmålet går blandt andet på, om der skal CO2-afgift på landbruget.  

Lars Løkke er åben over for en CO2-afgift på dansk landbrug, men vil ikke være konkret.

Dog lægger Moderaternes formand vægt på, at der skal være mindre animalsk produktion og mere plantebaseret produktion.  

Lars Løkke gentager sin tale om, at tingene skal gøres på en ny måde. Og han vil derfor gerne lave en ny trepartsaftale, hvor landbruget er med.  

Også SF’s Pia Olsen Dyhr spørger ind til Moderaternes handlekraftighed på klimaområdet, og råder Moderaterne til handling og ikke samtale.  

Lars Løkke Rasmussen slår fast, at der ikke er nok økonomi i råderummet. Og dermed lægger Moderaternes formand op til en grøn pulje i det økonomiske råderum.

Klokken 20:07: Åbningsdebat kræver slik

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Traditionen tro, så kræver maratondebatten sukker. Folketingsmedlemmerne tyder ofte til bland-selv-slik, og her kan vi se et folketingsmedlem, som især har en forkærlighed for karamel og chokolade. Mums.

Klokken 19:54: Messerschmidt kritiserer Løkke for ikke at deltage i debatten. 

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt langer ud efter Lars Løkke. Han sætter spørgsmålstegn ved, hvordan Løkke kan sige, at han interesserer sig for et samarbejde med en lang række partier, når han ikke har været interesseret nok til at deltage i debatten: 

“Vi har ikke set skyggen af hr. Lars Løkke Rasmussen i de seneste 11 timer,” siger Morten Messerschmidt. 

Det vækker hovedrysten hos Løkke: 

“Jeg synes, at Hr. Morten Messerschmidt bør udstyre sig med et bakspejl” 

Lars Løkke Rasmussen tager os tilbage i tiden, hvor han selv havde magten, og hvor hans parlamentariske grundlag blandt andet var baseret på Dansk Folkepartis mandater.  

“Vi skal vende ryggen til det der tyrkiske marked, hvor hver gang man vil lave en økonomisk reform er nødt til bytte med udlændingestramninger,” siger Løkke. 

Klokken 19:37: Løkke støtter advokatundersøgelse af statsministerens rolle i minksagen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Venstres gruppeformand Thomas Danielsen vil gerne vide, om Moderaterne kan støtte en regering med deltagelse af Socialdemokratiet uden en undersøgelse af Mette Frederiksens ansvar i minksagen. 

Det kan Løkke ikke, men han starter med at dele sin bekymring over tonen i debatten. 

“Jeg er stærkt bekymret over polariseringen i Danmark,” siger Løkke og tilføjer: 

“Og den måde man taler om statsministeren.” 

Men i desto mindre mener Løkke, at “uanset, hvilken regering der kommer”, bliver man “nødt til at få sat et punktum i den sag”. 

Klokken 19:32: Løkke gentager krav om en bred regering 

Der revner i det danske fundament og huller i taget. Det kræver en fælles indsats at få lappet og løst problemerne i Danmark, siger Løkke, som gentager et af sine primære krav til en ny regering: 

“Det kræver en bredt sammensat regering,” siger Moderaternes formand. 

Klokken 19:23: Turen er kommet til Løkke

Nu er det Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, tur til at indtage Folketingets talerstol.  

Den tidligere Venstre-statsminister starter ud med tale om, hvordan Danmarks samfund blev formet af en “visionær beslutning”, nemlig at Danmark valgte at træde ind i EF i 1973.  

Moderaternes formand forklarer, at efter den beslutning, udviklede Danmark sig med øget eksport, bedre uddannelse, bedre job, højere indkomst og bedre levestandard, og beskriver Danmarks udvikling fra dengang med ordene:  

“Fremgang, fremgang, fremgang.” 

Og på trods af de kriser, der har været, så står Danmark et rigtigt godt sted, og Lars Løkke Rasmussen omtaler Danmark som: “ikke perfekt, men nok det bedste, der er.” 

Klokken 19:01: Torsten Gejl er på talerstolen

Nu er (nogle af) politikerne tilbage efter pausen.

Det er Torsten Gejl fra Alternativet, der åbner ballet. Han bruger sin taletid på at argumentere for en arbejdsuge på fire dage. Det skyldes, at det danske arbejdsmarked er "fysisk og mentalt overophedet".

Han siger også, at den seneste tid har været lidt hård for ham personligt. Det skyldes, at Alternativets enmandshær har haft 50 ordførerskaber i mere end to år.

Men, fortalte han.

"Nu er Uffe Elbæk er blevet kulturordfører, så nu har jeg kun 49," lød det fra Torsten Gejl.

Han håber, at det kommende valg bliver et nyt klimavalg. For der er stadig for meget fodslæberi på Christiansborg, mener han.

"Der er alt for meget fokus på segmenteringsanalyser og politisk strategi. Man prøver at lave bæredygtig omstilling, uden der er nogen, der bliver sure," siger Torsten Gejl.

"Alternativet arbejder for en grøn og progressiv verden," fortsætter han.

Pia Olsen Dyhr siger, at Alternativet har været med til at holde SF til ilden på det grønne område. Sofie Carsten Nielsen mener, at det lille grønne parti har været med til at starte en vigtig diskussion om den demokratiske og politiske kultur.

Klokken 18:15: Pause frem til klokken 19

Nu er det tid en times pause, hvor politikere kan spise aftensmad, inden de vender tilbage til den sidste del af debatten, der begynder klokken 19. 

Hvis de vælger at spise i Snapstinget, kan de få sig en omgang stegt (valg)flæsk. 

Mai Mercado, næsformand for Folketinget, har netop fortalt, at Sikandar Siddique, formand for Frie Grønne, ikke deltager i debatten. Vi ved endnu ikke hvorfor. 

Det betyder, at Alternatives Torsten Gejl er første mand på talerstolen efter pausen.  

En hurtig anbefaling: Hvis du har tid, er det især interessant at holde øje med den sidste del af debatten. Her er det nemlig statsminister Mette Frederiksens tur til at gå på talerstolen, hvor hun får mulighed for at samle op på debatten. 

Herefter er der spørgsmål fra salen, og det er sjældent kedeligt at overvære. At vi er i gang med en valgkamp, gør det kun endnu mere interessant. 

Lynanalyse

DF går i kødet på Danmarksdemokraterne

Af Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget

Da Inger Støjberg (DD) ikke længere er medlem af Folketinget, var Danmarksdemokraterne repræsenteret af Peter Skaarup (DD) i åbningsdebatten. Skaarup var indtil for nylig gruppeformand i Dansk Folkeparti, og der var spænding om, hvordan hans tidligere partifæller ville tackle ham.

Det fik man et klart svart på under debatten: DF’erne gik til angreb på Skaarup, akkurat som Messerschmidt angreb Støjberg i onsdagens tv-debat. Da Peter Skaarup åbnede for mere udenlandsk arbejdskraft, blev hans nye standpunkt anfægtet af Morten Messerschmidt. DF’s nye leder slog dog ikke rigtig til bolden og fik ikke Skaarup ud på glatis. Så gjorde det nok mere ondt på Skaarup, at han fik ros fra den radikale leder Sofie Carsten Nielsen.

DF’s uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen var anderledes bastant i sit angreb: "Det er jo en kendt sag, at Danmarksdemokraterne er et slapper-parti på udlændingeområdet,” indledte Ahrendtsen, der kritiserede Danmarksdemokraterne for at gå ind for EU og konventioner. Konkret ville Ahrendtsen vide, hvor meget Danmarksdemokraterne vil sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Det fik han ikke svar på. Skaarup gled af og opfordrede til, at "de blå partier samler sig og i stedet bokser løs på det røde hold."

For DF er det ikke ufarligt at angribe Støjberg og deres tidligere mangeårige partifæller. Men Dansk Folkeparti står i en så desperat situation, at partiet ikke rigtig har andet valg end at gå efter Støjbergs stemmer. DF’s angrebspunkter er udlændingepolitik og centralisering. Det kan potentielt gøre ondt på Støjberg, hvis man kan komme ind bag hendes teflon-dragt.

Klokken 17:50: LA's Champions League-reklame var måske ulovlig

Netop Alex Vanopslagh, der fortsat er op talerstolen, markerede sig i går, da Liberal Alliance bragte den første tv-reklame for et politisk parti nogensinde.

Det skete under Champions League-kampen mellem FCK og Manchester City. Vanopslagh kaldte selv reklamen "et lille stykke danmarkshistorie" på Twitter, men det viser sig nu, at reklamen måske var ulovlig.

Klokken 17:34: Alex Vanopslagh har indtaget talerstolen med Mette Frederiksen-kritik og et budskab om håb

Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance, går i de samme fodspor som de øvrige borgerlige partiledere i sin tale. Også han åbner med at gå statsminister Mette Frederiksen på klingen.

"Det er første gang siden 1947, at en regering mister sit flertal på grund af en statsministers magtfuldkommenhed," siger han.

Han mener, at regeringen har baseret sit politiske projekt på et budskab om frygt.

"Vi skal være bange for inflation, skattelettelser, reformer, at det offentlige forbrug ikke stiger, Rusland, udenlandsk arbejdskraft, selve fremtiden skal vi være bange for. Det er i hvert fald sådan, jeg forstår Socialdemokratiets slogan: Lad os passe på fremtiden.”

Liberal Alliance er helt omvendt fulde af håb, fortæller han.

"Jeg har en omvendt Greta Thunberg-tilgang. Jeg ønsker ikke, at I skal i gå i panik. Jeg ønsker, at I skal være håbefulde," siger LA-lederen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 17:24: Mette Frederiksen slår en passiar op med Jakob Ellemann-Jensen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selvom der er gang i debatten, afholder det ikke tilhørerne fra at sludre på kryds og tværs.

Undervejs i debatten tog Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen, der kæmper om statsministerposten, sig også en snak.

Hvad der blev sagt, ved vi ikke.

Til gengæld har det været åbenlyst for alle, at både Ellemann, Venstre og resten af de borgerlige partier undervejs har brugt store dele af debatten på at gå i flæsket på Mette Frederiksen for hendes rolle i minksagen.

Klokken 17:04: Nye Borgerlige på talerstolen

Det er partiets finansordfører, Lars Boje Mathiesen, der taler på vegne af Nye Borgerlige. Partiets leder Pernille Vermund er nemlig på kampagne i Sønderjylland.

Han synes ikke, det nuværende system fungerer.

"Vi synes ikke, det er godt nok. Vi kan ikke lide at se, at et stigende antal skattekroner går til administration, ledelse, bureaukrati og feel good-projekter. Og samtidig oplever rigtig mange danskere, at den borgernære kernevelfærd ikke virker," siger Lars Boje Mathiesen.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Klokken 16:54: Tosser, sosser eller klimatosser?

"Betragter man stadig klimaaktivister som klimatosser?" vil Henrik Møller (S) gerne vide. Han henviser til Pia Kjærsgaards herostratisk berømte bemærkning fra valgnatten i 2019.

"Der findes jo tosser i alle dele af Danmark. Jeg er sikker på, der også findes et par stykker i Socialdemokratiet," lyder svaret fra Morten Messerschmidt, der understreger, at Dansk Folkeparti har en god og ambitiøs klimapolitik, hvis Socialdemokratiet skulle være i tvivl.

Klokken 16:19: Messerschmidt: Der er mange derude som Lillian

Næste mand på talerstolen er Morten Messerschmidt, der er formand for Dansk Folkeparti.

Hans tale handler om de enorme problemer i den danske ældrepleje, men med udgangspunkt i en personlig fortælling om hans kærestes mor, der på egen krop kan mærke, hvor stor skade det kan gøre, når ældrevelfærden i ikke slår til.

"Der er mange derude som Lillian, der føler sig svigtet," siger han.

I hans øjne er problemerne så store, at han er begyndt at tvivle på, om politikerne overhovedet kan løse problemerne.

"Med en fod i hver lejr - en på Christiansborg og en som pårørende - der begynder man faktisk at tvivle på, om det politiske overhovedet virker. Vi har haft en borgerlig regering, som sagde, de ville gøre det meget bedre for de ældre. Nu har vi en rød regering, som har sagt, at de ville gøre det meget bedre for de ældre. Men der sidder stadig ældre derude som Lilian," siger han.  

"Jeg står her for at gøre opmærksom på ældrepolitikken, som burde fylde langt mere i den valgkamp, som nu er i sin spæde alder,” siger Morten Messerschmidt, der er træt af politisk "bragesnak" i ældrepolitikken.

Efterfølgende modtager Messerschmidt stor ros for talen fra både Benny Engelbrecht (S), Kim Valentin (V), Mette Abildgaard (K) og Kirsten Normann Andersen (SF).

"Tak for en rørende tale," lyder det fra Sofie Carsten Nielsen, da hun får ordet.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 15:54: Skaarup siger ikke længere nej til mere udenlandsk arbejdskraft

Peter Skaarup har skiftet holdning til udenlandsk arbejdskraft. For da han var DF'er, sagde han blankt nej til at hæve den såkaldte beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft. Men som danmarksdemokrat forholder det sig helt anderledes.

Sådan lyder skudsmålet fra både Sofie Carsten Nielsen (R) og hans nu forhenværende partifælle Morten Messerschmidt (DF).

Den ene synes, det er godt. Den anden synes, det er rigtig dårligt.

"Hr. Peter Skaarup har jo forhindret international arbejdskraft, indtil han nu repræsenterer Danmarksdemokraterne. Så det glæder mig at høre, at I vil være med til at sætte alt ind på alle fronter," siger Sofie Carsten Nielsen.

"Jeg har ofte hørt Hr. Skaarup tale om problemerne ved at åbne for meget for udenlandsk arbejdskraft, men nu kan jeg jo forstå at Hr. Skaarup har indtaget et andet standpunkt," supplerer Morten Messerschmidt.

Peter Skaarup indrømmer, at han har skiftet politik.

"Vi har et fuldstændig fordomsfrit forhold til at løse den opgave, der handler om, at der skal være flere hænder på det danske arbejdsmarked, også varme hænder," siger han.

Trods talrige opfordringer afviser Skaarup at svare på DF'ernes spørgsmål om, hvor meget beløbsgrænsen skal sænkes, hvis det står til Danmarksdemokraterne.

Klokken 15:32: Et pragmatisk tilvalg

Nu er det Peter Skaarups tur til at tale. Han repræsenterer Danmarksdemokraterne, hvor Inger Støjberg er formand. Men hun blev sidste år kendt uværdig til at sidde i Folketinget som følge af hendes dom i Rigsretten, og derfor må hun følge debatten fra sofaen.

Men Skaarup har tydeligvis læst på lektien.

Ligesom de øvrige blå partiledere bruger han store dele af sin taletid på Mette Frederiksen.

"Vi har en hidtil uset magtfuldkommen statsminister, der begik et ulovligt overgreb på alle danske minkfarmere," siger han.

I den forbindelse sender han en stor tak til de radikale for at have væltet statsministeren "med tre måneders varsel".

Nu er det op til vælgerne at fælde dommen over Mette Frederiksen, lyder det fra den tidligere DF-profil.

"Danmark har brug for en ny ansvarlig regering, der tager danskernes udfordringer alvorligt. Vi stiller os til rådighed som det pragmatisk tilvalg. Vi kommer til at bruge al vores tid på politik, der binder danskerne og Danmark mere sammen", siger han.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 15:16: Hvad har vi lært af åbningsdebatten indtil videre?

Hans Redder, der er politisk redaktør på TV2, kommer med et hurtigt bud på Twitter:

Følger man Søren Pape Poulsens tur på talerstolen, får man dog også en fornemmelse af, at en række af de røde politikere også gerne vil tale lidt om velfærd eller manglen på samme.

Både Ida Auken, Leif Lahn og Bjørn Brandeborg fra Socialdemokratiet har i hvert fald netop forsøgt at bore i, hvor Søren Pape Poulsen konkret vil finde de 18 milliarder kroner, som han vil effektivisere den offentlige sektor for.

Socialdemokraterne vil vide, hvem der skal spares væk?

Er det lærerne? Er det pædagogerne? Er det sygeplejerskerne? spørger socialdemokraterne igen og igen.

Søren Pape Poulsen affejer beskyldningerne om, at hans plan vil betyde færre ansatte, som de røde partier påstår.

"I skal ikke være så sure over, at jeg er uenige med jer i Socialdemokratiet. Jeg siger ligeså stille, at man kan hente det på administration og øget konkurrenceudsættelse," svarer Pape.

Klokken 14:57: Pape ser gerne, at Støjberg blive minister

Kan Inger Støjberg blive minister i en regering, hvor Søren Pape Poulsen er statsminister?

Det vil Enhedslistens Rosa Lund gerne have svar på fra den konservative formand.

Hun henviser til, at den tidligere udlændinge- og integrationsminister sidste år blev dømt i Rigsretten for at have overtrådt ministeransvarsloven, da hun som minister gav en ulovlig instruks om at adskille unge asylpar.

I dag er Inger Støjberg formand for Danmarksdemokraterne, som ser ud til at stryge ind i Folketinget med cirka ti procent af stemmerne.

Netop derfor er der ingen ko på isen, mener Pape.

"Hvis danskerne har sat folk i dette ting til at repræsentere os alle sammen, så kan de selvfølgelig også blive minister,” lyder det fra den konservative formand.

Inger Støjberg har tidligere sagt til Berlingske, at hun gerne vil være med i en borgerlig regering under "de rette forudsætninger."

Klokken 14:54: Pape: Statsministeren er ikke hævet over de fælles spilleregler 

Nu er det den konservative formand og statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen, der skal tale.

I hans øjne handler valget om, hvordan Danmark også i fremtiden får råd til velfærd i en verden, der er præget af energikrise, inflation og krig i Ukraine.

"Det, vi skal tage stilling til i denne valgkamp er, hvordan vi også fremover har råd til vores velfærd. Og hvordan vi sikrer, at dansk økonomi og danskernes privatøkonomi er robust nok til at stå igennem krisen," siger Pape, der derfor vil have skattelettelser i både top og bund. Men også reformer, der skaffer flere hænder på det danske arbejdsmarked.

Han bruger også lejligheden til at kritisere statsminister Mette Frederiksen for hendes rolle i minksagen.

"Vi har en statsminister, der ikke vil indrømme fejl. Heller ikke, når der er slået et hul i kassen på 19 milliarder kroner. Heller ikke, når en kommission konkluderer, at hun har vildledt den danske befolkning. Det er ikke god ledelse,” siger Søren Pape Poulsen.

"Vi politikere er ikke hævet over de fælles spilleregler,” fortsætter han. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 14:33: Har S meldt sig til 'Gift ved første blik?'

Venstres Thomas Danielsen vil gerne vide, hvordan Enhedslisten har det med, at Socialdemokratiet gør kur til partier fra begge fløje med deres melding om, at paritet ønsker en bred regering med Venstre og Konservative.

"Hvordan har Enhedslisten det med det åbne forhold, som Enhedslisten er en del af med regeringen?” spørger han.

Sammenligningen breder smil i salen.

Mai Villadsen svarer, at Enhedslisten støtter både regnbuefamilier og åbne forhold, men hun synes, at Socialdemokratiet skal kigge til venstre for midten efter regeringspartner.

"Jeg synes det er en kæmpe fejl af Socialdemokratiet at ønske sig at gå i regering med jer. Jeg synes ikke, I er et særligt godt match," siger hun.

"Man skulle nærmest tro, at Socialdemokratiet havde begivet sig ud i 'Gift ved første blik', fordi det er da overraskende at ønske sig at danne partner med nogen, der har den politik, I har." 

Lynanalyse

Politikerne har svært ved at få greb om inflationen, så de taler ikke om den

Af Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget

Vi kan se, at økonomi rykker markant op på vælgernes dagsorden, i takt med at den stigende inflation har bidt sig fast. Alligevel har politikerne i åbningsdebatten svært ved at få greb om emnet og søger i stedet tilbage til de velkendte emner; velfærd, klima, sundhed og debatten om mulige regeringskonstellationer. Det er for så vidt forståeligt nok, for inflationen er global af natur, og rente-redskabet til at bringe den under kontrol ligger hos ECB.

Det eneste politikerne kan gøre er at stramme yderligere op i finanspolitikken, hvilket har trange kår i en valgkamp. Ikke desto mindre er det en farlig kurs for politikerne ikke at adressere prisstigningerne.

Som jeg skrev i en analyse for nogle dage siden, forvandler inflationen politik til hyper-nære og hyper-konkret spørgsmål: hvor varmt man har det i sit hjem, hvornår man vasker tøj og den mad, man spiser, råderum til forbrug. Hvordan det gab mellem, hvad politikerne taler om, og den forandrede hverdagsvirkelighed, vælgerne befinder sig, får indflydelse på valget, det er den store joker i den her valgkamp.

Klokken 14:21: Skræmmer Enhedslisten de unge?

Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige vil gerne diskutere klimapolitik med Mai Villadsen.

I sin tale kritiserede ordføreren nemlig Nye Borgerlige-politikeren for sige, at man bare skulle nyde solen og tage sig en bajer i stedet for at lade sig skræmme af de globale temperaturstigninger.

Han synes, at Enhedslistens ordfører gør sig skyldig i at skræmme de unge med deres klimapolitik.

"Jeg mener, man politisk har et stort ansvar for ikke at puste til den,” siger Lars Boje Mathiesen. Han peger på, at der er forskel på godt vejr og klimaforandringer.

Enhedslistens Mai Villadsen giver svar på tiltale:

"Jeg er selv dybt klimaangst, og det forstår jeg godt, at folk er, fordi vi står i en situation hvor, verden ikke viser den nødvendige klimahandling, og det kommer til at betyde, at verden bliver fuldstændig forandret," siger hun.

Klokken 13:40: Mai Villadsen går på talerstolen

Nu er det Enhedslistens Mai Villadsens tur til at tale.

Hun ligger vægt på den sårbare økonomiske situation, nødvendigheden af en ambitiøs klimapolitik og et krav til Mette Frederiksen om højere løn til de ansatte i den offentlige sektor.

Hun går især i flæsket på de borgerlige partier, der – i hendes øjne - ikke er ambitiøse nok, når det kommer til at sætte krav til landbrugets grønne omstilling.

"Kære Hr. Ellemann-Jensen og Fru Støjberg, er svaret bare at totalfrede landbruget og håbe på det bedste? Det, synes jeg, er dybt godnat".

"Hvad vil Socialdemokratiet i armene på de fossile stemmer fra højrefløjen? Hvorfor vil S i regeringen med dem? Det vil føre til et gigantisk svigt af klimaet," siger hun.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 13:38: V og K borer i den radikale støtte til Mette Frederiksen

"Hvordan kan man støtte en statsminister, der har ført en lukket regering, og som ordføreren selv mener er magtfuldkommen?”

Sådan lyder spørgsmålet fra Venstres Morten Dahlin til Sofie Carsten Nielsen.

Han undrer sig tydeligvis over, at Radikale igen peger på Mette Frederiksen som statsminister, når man reelt lige har væltet hende som statsminister.

Sofie Carsten Nielsen svarer, at problemet først og fremmest bunder i, at Mette Frederiksen har stået i spidsen for en etpartiregering.

"Det er det, vi vil sætte en stopper for," siger Sofie Carsten Nielsen, der vil have en bred regering over den politiske midte.

"Vi ønsker en ny ledelse af landet,” siger hun, da Konservatives Marcus Knuth spørger ind til den radikale linje.

Hun understreger, at det juridiske spor i minksagen, da Venstres Thomas Danielsen spørger ind til Mette Frederiksens rolle i minksagen.

Klokken 13.01: Pia Olsen Dyhr vil have Radikale tilbage i flokken

"Jeg tror ikke, jeg afslører nogle hemmeligheder ved at sige, at der har været nogle skærmydsler mellem Radikale og SF. Men de seneste tre år har der været et godt samarbejde," siger SF's Pia Olsen Dyhr, da hun får ordet og skal stille et spørgsmål til Radikale.

"Så hvad er det, som Radikale tænker på? Når man så overvejer en regering hen over midten," spørger Pia Olsen Dyhr, der afgjort ikke mener, at de borgerlige partier er ambitiøse nok på klimadagsordenen. "Så kunne Radikale ikke vende lidt tilbage til flokken?"

"Vi kommer til at presse. Der er for lave ambitioner på begge sider. Og æren skal gå til alle dem, der har presset udefra. Når jeg også gerne vil samarbejde med V og K, så er det fordi, der også skal arbejdskraft til," svarer Sofie Carsten Nielsen og understreger, at SF både SF og Radikale fortsat skal være grønne bannerførere.

Lynanalyse

Pia Olsen Dyhr forsvarer Mette Frederiksen bedre mod minkangreb end S-folkene

Af Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget

Har statsministeren begået fejl i minkskandalen? Sådan lød det igen og igen (og igen) fra Venstre og Konservative i første del af åbningsdebatten. Og igen og igen gled S-folketingsmedlemmer med politisk ordfører Rasmus Stoklund af med sætninger i passiv som “der var blevet begået fejl”. Men altså uden at sige hvem.

Lige indtil SF-formand Pia Olsen Dyhr bare svarede “ja” - ja, Mette Frederiksen havde begået fejl. Det var den mest bemærkelsesværdige udveksling indtil videre i åbningsdebatten. Også fordi det i vid udstrækning tog luften ud af de borgerlige angreb, fordi det tillod Olsen Dyhr at kvalificere argumentet om, at der er blevet reageret politisk på minkskandalen. I den forstand er hun en bedre defensor for statsministeren end S-folkene er, fordi de lader sagen leve med deres manglende indrømmelse.

Det bliver ikke mindre interessant al den stund, at årsagen til, at vi er igang med det tredje valg indenfor et kalenderår, er Mette Frederiksens hårdnakkede modstand netop mod at indrømme, at hun har del i ansvaret for den manglende lovhjemmel. For det var det, det gjorde det umuligt for de Radikale - ikke mindst af interne grunde - ikke at reagere skarpt.

Klokken 13.00: Vi er tilbage fra frokostpause

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, meddeler, at åbningsdebatten nu genoptages.

Klokken 12.02: Frokostpause

Der er frokostpause, og debatten genoptages igen klokken 13.00. 

Klokken 11.49: Sofie Carsten Nielsen indtager talerstolen

Det er nu Radikales tur til at tale.

Sofie Carsten Nielsen indleder sin tale med et citat fra Jeppe Aakjær, som også den tidligere formand for Venstre - og nu afdøde - Uffe Ellemann-Jensen tidligere har gjort brug af. Uffe Ellemann-Jensen har været en stor inspiration, fortæller Sofie Carsten Nielsen direkte henvendt til Jakob Ellemann-Jensen og Karen Ellemann, som begge lader til at blive rørt af gestussen.

Derefter vender hun blikket mod Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen, der sidder blot et par meter væk fra talerstolen.

"Kære socialdemokrater. Jeg ved om nogen, at vi står på bagtæppet af en stor konflikt fra den beslutning, vi drog i Radikale,” lyder det fra den radikale leder, der følger op med en appel til samarbejde: 

"Vi har nogle skår at klinke. Her har I vores håndsrækning til mere og bredere samarbejde."

Det vil vise sig, om Socialdemokratiet taget imod den håndsrækning. Men i Folketingssalen udløste det ikke umiddelbart den helt store reaktion fra Mette Frederiksen, som blot så til under Sofie Carsten Nielsens tale.

En tidligere og en nuværende statsminister får sig en snak

Der er god stemning på de bagerste rækker i Folketingssalen, hvor den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmusen og den nuværende, Mette Frederiksen, får sig en snak.
Der er god stemning på de bagerste rækker i Folketingssalen, hvor den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmusen og den nuværende, Mette Frederiksen, får sig en snak. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 11.19: Peter Skaarup: "Hvordan ved en baby, at den er født i den forkerte krop?"

Danmarksdemokraternes folketingsmedlem Peter Skaarup vil gerne vide, hvordan en baby ved, at den er født i den forkerte krop.

"Det tror jeg ikke, at en baby ved. Så det er ikke særlig sandsynligt, at en baby vil gøre brug af juridisk kønsskifte," svarer SF’s formand.

"Men det kan være, at man ved det som 3-årige, som 5-årig eller 7-årig."

Peter Skaarup spørger ind til, om det er SF’s opfattelse, at det skal være muligt, siger Pia Olsen Dyhr følgende:

"Ja, det er virkelig SF’s opfattelse."

Den debat fortsætter på Twitter:

 

Klokken 11.22: Messerschmidt vil indføre bedstes første sygedag 

Dansk Folkeparti vil – i lighed med barnets første sygedag – indføre en såkaldt bedstes første sygedag. Det vil han gerne vide, om SF vil være med på. 

“Det kunne vi måske godt. Det er ikke noget dårligt forslag,” svarer Pia Olsen Dyhr.

Politisk selfie

Liberal Alliances Alex Vanopslagh og Venstres Hans Andersen benytter et ledigt øjeblik til at tage et selfie.
Liberal Alliances Alex Vanopslagh og Venstres Hans Andersen benytter et ledigt øjeblik til at tage et selfie. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 10.52: Pia Olsen Dyhr går på talerstolen

Pia Olsen Dyhr bruger især sin tale på at tale om den nuværende krisesituation, og hun spørger derfor salen, hvem der er bedst til at samarbejde. SF’s formand svarer sig selv på det spørgsmål:

”Det grønne flertal, centrumvenstre. Det flertal, tror jeg, vil være bedst til at lede os igennem de her tider,” lyder det fra Pia Olsen Dyhr, inden hun takker både Socialdemokratiet, Radikale og Enhedslisten for godt samarbejde på forskellige fronter.

Derfor går SF også til valg på, at det nuværende flertal skal fortsætte efter valget. Det er ikke en bred regering over midten, der bedst kan manøvrere Danmark sikkert igennem de mange kriser, mener SF.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 10.36: SF undrer sig over Socialdemokratiets kurs

På Twitter skriver Socialdemokratiets Ida Auken, at det nuværende grønne flertal skal forsætte, hvis Danmark fortsat skal være en grøn supermagt. For ingen kan være i tvivl om, hvor "klimalederskabet i Danmark kommer fra". 

Det får SF's Carl Valentin til at konstatere, at det da så er mærkeligt, at man vil danne regering de selvsamme blå partier.

Lynanalyse

Bevæbnet med døde mink angriber de blå Mette Frederiksens lederskab, men Ellemann har en blød, grøn bug

Af Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget

De borgerlige havde indkaldt til Operation Mink i den første halvanden time af åbningsdebatten. Det var et mål at genkalde stemningen af skandale og især at sætte spørgsmål ved Mette Frederiksens ledelseskompetencer.

Det er selvfølgelig et angreb, de borgerlige sætter ind, fordi det er et af Socialdemokratiets vigtigste appeller til vælgerne, at Mette Frederiksen er den leder, der kan forløse det brede samarbejde i en krisetid. Angrebene blev sat ind i kølvandet på Socialdemokratiets politiske ordfører havde holdt åbningsdebattens første tale. Stoklund mestrer kunsten at slå hårdt, også i grænselandet der skiller over og under bæltestedet, men i åbningsdebatten var rollen mere defensiv, afmonterende og nedtrappende.

Til gengæld var både han og Enhedslisten i offensiven på det, der tegner til at blive en grøn frontlinje i valgkampen; nemlig om de borgerlige med Venstre i spidsen kan sige ja til en CO2-afgift på landbruget. Ikke alene er det et af de få områder, der samler hele centrum-venstre, men det er tydeligt, at Ellemanns bløde bug ligger her. Både i forhold til sit landbrugsbagland, og i sammenhæng med den øvrige del af blå blok.

Klokken 10.17: Mai Villadsen: "Venstre bedriver klimaegoisme"

"Når hr. Jakob Ellemann-Jensen beskylder Enhedslisten for at bedrive klimanationalisme, må jeg bare så frækt svare igen, at jeg mener, at Venstre bedriver klimaegoisme," lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

Hvis ikke Danmark reducerer sig CO2-udledning, hvorfor skulle andre så gøre det? Det er uansvarligt og egoistisk, siger hun – og minder Ellemann-Jensen om, at det danske landbrug vil stå for halvdelen af udledningerne i 2030.  

"Men selvfølgelig skal det danske landbrug også reduceres," svarer han. "Men hvis vi bare skubber ansvaret og arbejdspladserne ud til nogle andre, så hjælper man ikke verden."

Klokken 10.11: Venstre vil beholde minimumsnormeringer 

"Når jeg står i børnehaven hos min søn, så kan jeg ikke se, hvem der skal undværes,” lyder svaret fra Jakob Ellemann-Jensen, da SF's formand, Pia Olsen Dyhr, spørger, om Venstre vil garantere, at partiet ikke vil lægge stemmer til at afskaffe minimumsnormeringer. 

Klokken 10.09: Venstre svarer hverken ja eller nej til at indføre CO2-afgift på landbruget

"Vil Venstre indføre CO2-afgift på landbruget? Ja eller nej?"

Det vil Socialdemokratiets Rasmus Stoklund gerne have svar på.

“Det er alligevel friskt at stille et ja/nej-spørgsmål efter den forestilling, vi lige har været igennem,” svarer Jakob Ellemann-Jensen og henviser til, at der er blevet nedsat et udvalg, der skal rådgive om det spørgsmål. Og den rådgivning vil Venstre vente på, inden partiet tager stilling. 

"Ja, det var muligvis friskt fra min side, men på den anden side, så afslørede det jo, at man heller i Venstre  bare kan svare ja eller nej. Vi svarer klart i Socialdemokratiet, at ja, vi vil indføre en CO2-afgift på landbruget. Venstre kan ikke svare ja eller nej. Det er det, der står tilbage," replicerer Stokholm. 

"Det er fuldstændig korrekt. Vi sidder herinde og synes noget, og så har vi sat en gruppe mennesker, der ved noget, til at udtale sig om det her lidt komplicerede emne. Jeg synes, vi skal lytte til mennesker, der ved noget. Det synes jeg, regeringen burde have gjort ved flere lejligheder," afslutter Jakob Ellemann-Jensen. 

Klokken 09:58: Jakob Ellemann-Jensen går på talerstolen

"Det er en gave til Putin, at regeringen sidder på hænderne,” lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da han indtager Folketingets talerstol. Han indleder sin tale med at kritisere regeringen for endnu ikke at have indkaldt til forhandlinger om et nyt forsvarsforlig: "Hvad venter vi på?"

Vi skal være uafhængige af russisk gas og sætte fart under den grønne omstilling, understreger Jakob Ellemann-Jensen. Og taler videre om, at det skal kunne betale sig at arbejde, at pengene skal følge med, når der bliver flere børn og ældre, og at der skal gives mere frihed til danskerne.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 9.49: Pia Olsen Dyhr: "Oppositionen kun forenet om ét: Mink"

Klokken 9.33: "Man skulle tro, det var hr. Clement Kjersgaard, der arbejdede her i Folketinget?"

Det er ikke kun Jakob Ellemann-Jensen, der vil vide, om statsminister Mette Frederiksen begik fejl i forbindelse med minksagen. Det vil Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, også – og da også Danmarksdemokraternes Peter Skaarup stiller samme spørgsmål, lyder replikken fra Stoklund: 

"Man skulle jo næsten tro, at det var hr. Clement Kjersgaard, der arbejdede her i Folketinget, for det er lige, som om spørgsmålsrækken er gået lidt i ring."

Også på Twitter bliver det bemærket af Radikales Zenia Stampe, at Rasmus Stoklund tilsyneladende ikke svarer tilfredstillende.

Klokken 9.13: "Har statsministeren begået fejl?"

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, får ordet som den første. Og han vil gerne vide, om Rasmus Stoklund mener, at statsminister Mette Frederiksen begik fejl i forbindelse med minkskandalen. 

Jakob Ellemann-Jensen er ikke helt tilfreds med Stoklund svar.  

"Der er en frygt i Socialdemokratiet for, at ens formand har begået fejl. Så nu spørger jeg ikke, om der er begået fejl. Jeg spørger, om statsministeren har begået fejl i forbindelse med minkskandalen. Ja eller nej," lyder det opfølgende fra Ellemann. 

Der er Stoklund ikke enig i: “Spørgsmålet var kort, og mit svar var så langt og nuanceret – og klogt, hvis jeg selv skal sige det,” lyder det fra Stoklund.

Klokken 9.03: Rasmus Stoklund går på talerstolen som den første

”Den første november vælger vi, hvilket Danmark vi vil være. Lad os fokusere på dem, der har mindst, men mærker prisstigningerne mest,” lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, der stikker til de blå partiers planer om nul-vækst, topskattelettelser og nedlæggelse af Arne-pensionen.

Han kritiserer Konservatives økonomiske plan - og vender endnu en gang tilbage til de meget omdiskuterede 40.000 færre offentligt ansatte. Og undrer sig: ”Hvem kan vi undvære?” 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Klokken 9.00: Pernille Vermund fører valgkamp i Sønderjylland

Folketingets åbningsdebat er i gang. Men det bliver uden Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, der i stedet har valgt at føre valgkamp i Sønderjylland, hvor hun er opstillet.

Derfor vil det i stedet være Lars Boje Mathiesen, det repræsenterer Nye Borgerlige.

Klokken 8.45: Sådan foregår åbningsdebatten

Mens vi venter på åbningsdebatten, kan du få et overblik over, hvordan dagen kommer til at foregå.

Det hele begynder klokken 9.00, hvor partiernes politiske ordførere hver får lov til at have ordet i ti minutter. De får ordet efter størrelsen på deres parti:

  • Socialdemokratiet
  • Venstre
  • SF
  • Radikale Venstre
  • Enhedslisten
  • Konservative
  • Danmarksdemokraterne
  • Dansk Folkeparti
  • Nye Borgerlige
  • Liberal Alliance
  • Frie Grønne
  • Alternativet
  • Moderaterne

Efter hvert af ordførernes ti minutters oplæg vil der være mulighed for at stille spørgsmål fra folketingsmedlemmerne, og dette kan vare i maksimalt tre kvarter.

Når alle ordførerne har haft ordet, så vil statsminister Mette Frederiksen have ordet i 30 minutter.

Herefter har folketingsmedlemmerne en time til at komme med korte bemærkninger..

Efter dette kan åbningsdebattens anden runde starte, hvis ordførerne ønsker det. Her har hver ordfører nu ordet i fem minutter, men hvor der ikke er mulighed for bemærkninger fra andre folketingsmedlemmer.

Når anden ordførerrunde er afsluttet, vil der være et kort indlæg fra Mette Frederiksen i et kvarter, hvor ordførerne også kan komme ind indskydelser efterfølgende.

Der vil være to pauser af en time klokken 12 og klokken 18.

Klokken 07.50: Velkommen til Altingets liveblog 

Godmorgen og velkommen til en ganske særlig og historisk åbningsdebat i Folketinget, hvor politikerne tager hul på et nyt år og en ny valgkamp, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag udskrev valg.

Politikerne diskuterer til langt ud på aftenen og passerer nogle gange midnat.

Altinget er med hele vejen, og i løbet af dagen vil to af vores kloge Christiansborg-hjerner, Esben Schjørring og Erik Holstein, levere en række lynanalyser for at sætte lidt perspektiv på den politiske krydsild.

Vi glæder os og håber, I vil læse med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00