Valgkampens første rigtige dag blev brugt i maratondebat: Her er de seks vigtigste pointer

Folketingets åbningsdebat endte som en udvidet partilederdebat, hvor partierne kunne kridte banen op til det kommende valg. Altinget har kogt 14 timer ned til seks afgørende pointer.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstJonas Wiinblad Overgaard

14 timer og 20 minutter.

Så lang tid endte politikerne med at debattere i år til åbningsdebatten i Folketinget, som traditionen tro er en langvarende affære.

I løbet af de mange timer nåede politikerne både at levere stribevis af angreb på både den siddende statsminister, men også på dem, der bejler til hendes job.

Men du behøver ikke at afsætte mere end et halvt døgn for at få overblikket over det vigtigste. Det har Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, og Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, nemlig gjort for dig og giver her de seks vigtigste pointer.

1. Bevæbnet med døde mink angriber de blå Mette Frederiksens lederskab, men Ellemann har en blød, grøn bug

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"De borgerlige havde indkaldt til Operation Mink i den første halvanden time af åbningsdebatten. Det var et mål at genkalde stemningen af skandale og især at sætte spørgsmål ved Mette Frederiksens ledelseskompetencer," skriver Esben Schjørring og fortsætter:

"Det er selvfølgelig et angreb, de borgerlige sætter ind, fordi det er et af Socialdemokratiets vigtigste appeller til vælgerne, at Mette Frederiksen er den leder, der kan forløse det brede samarbejde i en krisetid. Angrebene blev sat ind i kølvandet på Socialdemokratiets politiske ordfører havde holdt åbningsdebattens første tale. Stoklund mestrer kunsten at slå hårdt, også i grænselandet der skiller over og under bæltestedet, men i åbningsdebatten var rollen mere defensiv, afmonterende og nedtrappende."

"Til gengæld var både han og Enhedslisten i offensiven på det, der tegner til at blive en grøn frontlinje i valgkampen; nemlig om de borgerlige med Venstre i spidsen kan sige ja til en CO2-afgift på landbruget. Ikke alene er det et af de få områder, der samler hele centrum-venstre, men det er tydeligt, at Ellemanns bløde bug ligger her. Både i forhold til sit landbrugsbagland, og i sammenhæng med den øvrige del af blå blok."

2. Mette Frederiksen lod sig lokke ud i endnu en runde om minksagen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

"Statsministeren gik i den borgerlige fælde og gav sig endnu engang til at forsvare sine dispositioner i minksagen," skriver Erik Holstein og tilføjer:

"I sit indlæg lagde Mette Frederiksen ganske vist op til at erkende adskillige fejl, såsom at hendes kække bemærkning fra et pressemøde sidste år ”Lev med det” var en fejl.  Men det viste sig snart, at selve formålet med at erkende udvalgte fejl var at slå fast, at det ikke var en fejl at slå minkene ned. Og dermed røg statsministeren lige ind i den debat, de blå partier hele dagen havde anglet efter at få kul på: Debatten om mink og magtfuldkommenhed."

"Det var ellers en debat, der ikke så ud til at være mange flere vitaminer i, men Mette Frederiksen lader sig tydeligvis styre af sit temperament i en situation, hvor hun føler sig uretfærdig behandlet. På akkurat samme måde som Mette Frederiksen for nogle uger siden gav sig til at diskutere, om minkskandalen er en skandale. Til de borgerliges ordføreres åbenlyse tilfredshed." 

Læs også

3. Pia Olsen Dyhr forsvarer Mette Frederiksen bedre mod minkangreb end S-folkene

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

"Har statsministeren begået fejl i minkskandalen? Sådan lød det igen og igen (og igen) fra Venstre og Konservative i første del af åbningsdebatten. Og igen og igen gled S-folketingsmedlemmer med politisk ordfører Rasmus Stoklund af med sætninger i passiv som “der var blevet begået fejl”. Men altså uden at sige hvem," skriver Esben Schjørring og fortsætter:

"Lige indtil SF-formand Pia Olsen Dyhr bare svarede “ja” - ja, Mette Frederiksen havde begået fejl. Det var den mest bemærkelsesværdige udveksling indtil videre i åbningsdebatten. Også fordi det i vid udstrækning tog luften ud af de borgerlige angreb, fordi det tillod Olsen Dyhr at kvalificere argumentet om, at der er blevet reageret politisk på minkskandalen. I den forstand er hun en bedre defensor for statsministeren end S-folkene er, fordi de lader sagen leve med deres manglende indrømmelse."

"Det bliver ikke mindre interessant al den stund, at årsagen til, at vi er igang med det tredje valg indenfor et kalenderår, er Mette Frederiksens hårdnakkede modstand netop mod at indrømme, at hun har del i ansvaret for den manglende lovhjemmel. For det var det, det gjorde det umuligt for de Radikale - ikke mindst af interne grunde - ikke at reagere skarpt."

4. DF går i kødet på Danmarksdemokraterne

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

"Da Inger Støjberg (DD) ikke længere er medlem af Folketinget, var Danmarksdemokraterne repræsenteret af Peter Skaarup (DD) i åbningsdebatten. Skaarup var indtil for nylig gruppeformand i Dansk Folkeparti, og der var spænding om, hvordan hans tidligere partifæller ville tackle ham," skriver Erik Holstein og fortsætter:

"Det fik man et klart svart på under debatten: DF’erne gik til angreb på Skaarup, akkurat som Messerschmidt angreb Støjberg i onsdagens tv-debat. Da Peter Skaarup åbnede for mere udenlandsk arbejdskraft, blev hans nye standpunkt anfægtet af Morten Messerschmidt. DF’s nye leder slog dog ikke rigtig til bolden og fik ikke Skaarup ud på glatis. Så gjorde det nok mere ondt på Skaarup, at han fik ros fra den radikale leder Sofie Carsten Nielsen."

"DF’s uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen var anderledes bastant i sit angreb: "Det er jo en kendt sag, at Danmarksdemokraterne er et slapper-parti på udlændingeområdet,” indledte Ahrendtsen, der kritiserede partiet for at gå ind for EU og konventioner.

Konkret ville Ahrendtsen vide, hvor meget Danmarksdemokraterne vil sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft. Det fik han ikke svar på. Skaarup gled af og opfordrede til, at "de blå partier samler sig og i stedet bokser løs på det røde hold."

"For DF er det ikke ufarligt at angribe Støjberg og deres tidligere mangeårige partifæller. Men Dansk Folkeparti står i en så desperat situation, at partiet ikke rigtig har andet valg end at gå efter Støjbergs stemmer. DF’s angrebspunkter er udlændingepolitik og centralisering. Det kan potentielt gøre ondt på Støjberg, hvis man kan komme ind bag hendes teflon-dragt."

5. Politikerne har svært ved at få greb om inflationen, så de taler ikke om den

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

"Vi kan se, at økonomi rykker markant op på vælgernes dagsorden, i takt med at den stigende inflation har bidt sig fast. Alligevel har politikerne i åbningsdebatten svært ved at få greb om emnet og søger i stedet tilbage til de velkendte emner; velfærd, klima, sundhed og debatten om mulige regeringskonstellationer. Det er for så vidt forståeligt nok, for inflationen er global af natur, og rente-redskabet til at bringe den under kontrol ligger hos ECB," skriver Esben Schjørring og fortsætter:

"Det eneste politikerne kan gøre er at stramme yderligere op i finanspolitikken, hvilket har trange kår i en valgkamp. Ikke desto mindre er det en farlig kurs for politikerne ikke at adressere prisstigningerne."

"Som jeg skrev i en analyse for nogle dage siden, forvandler inflationen politik til hyper-nære og hyper-konkret spørgsmål: hvor varmt man har det i sit hjem, hvornår man vasker tøj og den mad, man spiser, råderum til forbrug. Hvordan det gab mellem, hvad politikerne taler om, og den forandrede hverdagsvirkelighed, vælgerne befinder sig, får indflydelse på valget, det er den store joker i den her valgkamp."

6. Mette Frederiksen genpolitiserer klimakampen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

"Mens den socialdemokratiske regering i store dele af regeringsperioden har satset på brede klimaforlig, der også inkluderer borgerlige partier, tegnede Mette Frederiksen forskellene mellem blokkene op under åbningsdebatten," skriver Erik Holstein og fortsætter:

"Statsministeren angreb de borgerlige for ikke at give tilsagn om en C02-afgift til landbruget på linje med industrien, og hun konkluderede, at ”en grøn politik kræver et rødt flertal.” Dermed står det klart, at den klimapolitiske skillelinje til de borgerlige ikke kun bliver et slagnummer for venstrefløjen under valgkampen, men også bliver en væsentlig del af den socialdemokratiske strategi."

"Problemet for Mette Frederiksen er bare, at den angreb harmonerer dårligt med målet om en bred regering over midten. Den modsætning blev fanget af Enhedslistens Mai Villadsen og SF's Pia Olsen Dyhr, der erklærede det for ”en fejl”, at Mette Frederiksen vil danne regering med de borgerlige, ”når det fører til lavere klimaambitioner”. Det er ikke sidste gang, vi kommer til at høre det argument i valgkampen."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00