Folketinget er åbnet uden valgudskrivelse: Nu peger pilen på onsdag

Åbningstalen bød ikke på en valgdato, men valgtrommerne larmer fortsat på Christiansborg. Nu kigger politikerne i stedet mod onsdag.

Mette Frederiksen siger selv, at valget er nært.
Mette Frederiksen siger selv, at valget er nært.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Statsminister Mette Frederiksen (S) formår at holde spændingen intakt i det, som på papiret ellers ligner den mest forudsigelige valgudskrivelse.

Med enkelte fraser lokkede hun ellers med udsigten til et snarligt folketingsvalg. Men åbningstalen endte uden en annoncering af en valgdato, som er et krav fra Radikale.

Der er dog ingen tvivl på Christiansborg. Valget er lige om hjørnet, og det hjørne er meget tæt på. Forventningen er, at valget vil blive udskrevet onsdag.

”Jeg er helt sikker på, at der bliver udskrevet valg i morgen (onsdag, red.),” lød den klare melding fra Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen efter åbningstalen, hvor hele vandrehallen summede af nysgerrige journalister, som igen-igen ville vide, om Radikale nu står fast på sin valgtrussel. 

Mon ikke valget snart begynder at nærme sig

Mette Frederiksen
Statsminister (S)

Den tidligere statsminister og nuværende formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, lagde sig ikke fast på en dag, men konstaterede kort, at ”det er tydeligt, at valget kommer snart”. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen noterede sig ligeledes, at statsministeren har muligheden igen onsdag:

”Nu skal hun bare udskrive det valg. Det var en skam, at hun ikke gjorde det i dag, men nu får hun chancen igen i morgen,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Læs også

Frederiksens bidrag til spekulationerne

Lige inden åbningstalen havde statsminister Mette Frederiksen bidraget til spekulationerne, om tirsdag mon ville ende med at blive startskuddet til valgkampen. Stik mod traditionen fik Christiansborgs journalister nemlig ikke en klausuleret udgave af talen på forhånd.

Men det var ikke, fordi den indeholdt en valgudskrivelse. Efter talen blev Mette Frederiksen derfor omringet af øredøvende interesse. Bogstaveligt talt, da statsministeren lod til at ikke at kunne høre alle spørgsmål fra journalisterne, som nu måtte vide, hvornår det valg så kommer.

Her bidrog hun selv til spændingen: ”Mon ikke valget snart begynder at nærme sig,” lød det lettere kryptiske svar fra statsministeren. Hun blev dog befippet, da en journalist spurgte, hvordan hendes planer ser ud onsdag:

”Hvad jeg skal? Det må du ikke spørge mig om, jeg skal da flere forskellige ting,” sagde statsministeren.

Tirsdag var egentlig Radikales officielle deadline for en valgudskrivelse. Men hvis partiet skal gøre alvor af sin trussel mod regeringen, skal det fremsætte et mistillidsvotum, hvilket først kan gøres torsdag ved Folketingets åbningsdebat.

Det giver Frederiksen en ekstra dag til at imødekomme kravet om at udskrive folketingsvalg otte måneder før valgperiodens udløb.

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024