Bertel Haarder overraskede med sine "måske sidste" ord i Folketingssalen. Læs dem her

Han skulle egentlig bare stå for at udråbe medlemmerne af præsidiet, men alderspræsident Bertel Haarder brugte også sin vel nok sidste tur på Folketingets talerstol til at holde en kort dundertale til sine folkevalgte kolleger, der står foran en snarligt udskrevet valgkamp. Du kan læse hele talen her.

Husk, at I er en del af noget større. Et land med ordentlighed, hvor få har for meget og færre for lidt, lød ordene til Folketinget fra Bertel Haarder på åbningsdagen.
Husk, at I er en del af noget større. Et land med ordentlighed, hvor få har for meget og færre for lidt, lød ordene til Folketinget fra Bertel Haarder på åbningsdagen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Bertel Haarder

Deres Majestæt og Kongelige Højheder.

Det er 12. og sidste gang, jeg som såkaldt aldersformand åbner Folketinget. Vi åbner, selv om der måske er valg på vej, for det kræver grundloven.

Mine måske sidste ord fra denne talerstol skal være til jer folkevalgte: Rank ryggen.

Jeg er førstehåndsvidne på, at I folkevalgte er langt bedre end jeres rygte. I arbejder hårdt og seriøst. Måske arbejder I for hårdt og får for lidt tid til at tænke og fundere.

Derfor: Lad jer ikke stresse af de mange medier og af hinanden. Lad jer ikke stresse af de mange ivrige rådgivere. Insister på, at det er folkevalgte, der skal bestemme. Stå op mod topstyring.

Husk, at få tid til at tænke. Husk, at stå fast. Afvis kommentatorernes snak om, at alt er taktik og ”udspekulering”. Vær autentiske.

Insister på, at I faktisk mener det, I siger – og mener, det er bedst for Danmark.

Vær gode ved Danmark, og lev op til det nordiske guld, som er den grundlæggende tillid, vi har til hinanden. Den hjalp os gennem coronaen og vil hjælpe os gennem krigen og inflationen. Tillid til, hvad vores samfund formår. Tillid til hinanden. Til myndigheder. Ja, sågar tillid til politiske modstandere.

Husk, at det giver flere stemmer – måske – at anerkende andre end at mistænke dem. At behandle hinanden, som vi selv vil behandles.

Valgflæsk og stemmefiskeri kan nok ikke undgås. Men sørg for, at det ikke gør varig skade. Og lad være at sætte befolkningsgrupper op mod hinanden.

Husk, at I er en del af noget større. Et land med ordentlighed, hvor få har for meget og færre for lidt.

Jeg ved godt, jeg her har brudt forretningsordenen ved at bruge direkte tale. Det må man ikke for formanden. Men formanden … det er jo også mig – et par minutter endnu!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024