Moderaterne vil vælges til Europa-Parlamentet, kommuner og regioner: "Vi udvider paletten"

Lars Løkkes Rasmussens parti, der er ramt af nye personsager, skal være "en blivende faktor i dansk politik," og derfor har hovedbestyrelsen besluttet sig for, at partiet skal stille op til europaparlamentsvalget, kommunalvalget og regionsrådsvalget. "Vi vil gøre os umage med finde dygtige kandidater," siger gruppeformand Henrik Frandsen.

I 2021 førte Henrik Frandsen og Lars Løkke Rasmussen folketingsvalgkamp sammen i Vejle. Til maj næste år vil Moderaterne gentage succesen ved europaparlamentsvalget.
I 2021 førte Henrik Frandsen og Lars Løkke Rasmussen folketingsvalgkamp sammen i Vejle. Til maj næste år vil Moderaterne gentage succesen ved europaparlamentsvalget.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Selvom Moderaterne - og især folketingsmedlemmet Jon Stephensen - for tiden er ramt af en række belastende sager i medierne, har Lars Løkke Rasmussens nystiftede midterparti ingen planer om at fokusere kræfterne på Christiansborg og Slotsholmen.

Tværtimod.

Regeringspartiet – der fylder et år til juni – har omvendt en "ambition" om at udvikle sig til en "blivende faktor i dansk politik."

På et hovedbestyrelsesmøde lørdag blev det derfor besluttet, at partiet vil stille op til både europaparlamentsvalget i maj næste år samt kommunal- og regionsrådsvalget i november 2025.

Det fortalte Lars Løkke Rasmussen, der både er partistifter og formand, da han søndag delte sine "søndagstanker" i en video på Facebook.

"Vi har en ambition om, at vi skal være en blivende faktor i dansk politik. Derfor er vi gået i gang med at finde ud af, hvordan vi bygger op til det. Der er et valg til Europa-Parlamentet næste forår i maj, som vi gerne vil deltage i. Vi har en ambition om at blive repræsenteret i Europa-Parlamentet. Der er et kommunalvalg lidt længere ude i horisonten, hvor vi også agter at gøre os gældende," sagde Lars Løkke Rasmussen, der har været udenrigsminister i SVM-regeringen siden december sidste år.

På hovedbestyrelsesmødet blev det også besluttet, at Moderaterne vil søge om optagelse i Europa-Parlamentets liberale, proeuropæiske partigruppe Renew Europe, hvor også Venstre og Radikale er medlem.

Det oplyste Lars Løkke Rasmussen til Altinget tirsdag. Gruppeformand Henrik Frandsen bekræfter:

"Det er den liberale midtergruppe, og det er der, vi føler, vi passer ind," siger han uden at ville uddybe valget yderligere.

Partiet har heller ikke fundet en spidskandidat endnu, fortæller Henrik Frandsen.

Han vil dog gerne sætte flere ord på den overordnede beslutning om at stille op:

"Vi har et ønske om at blive et parti, der er til stede alle steder, altså et rigtigt parti. Derfor er det vigtigt at være med til europaparlamentsvalget, kommunevalget og regionsvalget, så vi udvider paletten. Hvis vi skal være et parti, der også skal være her om ti og tyve år, så skal vi være til stede alle steder," siger han.

Der er mange ting, der skal på plads, og noget af det er jo selvfølgelig at formulere en moderat kommunalpolitik

Henrik Frandsen (M)
Gruppeformand

Vi kan stå distancen

Med beslutningen om at gøre sig gældende i både europæisk, kommunal og regional politik, tager Moderaterne endnu et skridt i den hastige udvikling, partiet har været igennem, siden den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen 1. januar 2021 meldte sig ud af Venstre og startede "Det Politiske Mødested," der med tiden blev en slags fødselshjælper for Moderaterne.

Det lilla midterparti blev officielt stiftet grundlovsdag sidste år.

1. november blev partiet valgt til Folketinget med 16 mandater på et budskab om, at der burde dannes en regering over midten. Det var også sådan det endte, og oven i hatten fik Moderaterne fem ministerposter i den nye SVM-regering.

Trods de mange sejre har partiet lagt overskrifter til en række knap så flatterende historier i medierne.

Efter mindre end en måned trak Kristian Klarskov sig fra Folketinget efter historier om, at hans karriere som iværksætter var mindre succesfuld, end han oprindeligt havde givet udtryk for.

For tiden er Jon Stephensen under beskyldning for at have forfalsket en underskrift. Onsdag bragte TV2 en historie, hvori mere end 30 kilder anklager ham for at have gjort sig skyldig i "mobning, chikane og magtmisbrug" i hans tid som teaterchef.

Førhen har også Jeppe Søe og Tobias Grotkjær Elmstrøm tiltrukket sig negativ opmærksomhed.

Henrik Frandsen tvivler dog ikke på, at Moderaterne har modenheden til at tage det næste skridt.

"Det har jeg en stor tiltro til," siger han og fortsætter:

"Det er lykkedes for os på kort tid at etablere et parti og få et kanonvalg. Vi er blevet et regeringsparti med fem ministre. Vi har bevist – indtil nu – at vi kan stå distancen."

En række af jeres folketingsmedlemmer har haft dårlige sager, som medierne har gravet frem. Hvordan sikrer I, at I vælger de rigtige kandidater til Europa-Parlamentet, 98 kommuner og fem regionsråd?

"Vi vil gøre os umage med finde dygtige kandidater i alle kommuner. Og det er en opgave, alle partier har. Der er mange uprøvede kræfter i alle partierne, der stiller op til kommunalvalg rundt omkring i Danmark. For mange er det indgangen til politik. Vores opgave er ikke anderledes end alle andre partiers."

Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil være kandidat for Moderaterne?

"Så vidt er vi ikke endnu. Nu er vi i gang med at lave organiseringen i de forskellige storkredse. De har fået opgaven med at arbejde videre med det. Når vi kommer længere frem i forløbet, begynder vi at rekruttere kandidater.”

Fire hurtige til Altingets politiske redaktør

Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget, hvorfor nøjes Moderaterne ikke bare med at sidde i Folketinget og arbejdet i regeringen?

"Det handler om at blive et rigtigt parti, og så stiller man op til alle valg, man kan komme til. Det handler om legitimitet. Lige nu er Moderaterne et Lars Løkke-projekt, og hvis partiet skal institutionaliseres som parti, så skal man kunne gøre sig gældende i alle arenaer.”

Hvilke krav stiller det til organisationen, der i forvejen er plaget af dårlige personsager?

"Personsager kan overleves, hvis partiet bag personen er stærkt. Men hvis partiet ikke er stærkt, så kan personsager betyde, at partiet falder fra hinanden. Det er tærsklen, som alle nye partiet skal igennem. Det handler om at forvandle sig selv fra noget iværksætteragtigt til at have nogle faste og stærke strukturer." 

Hvilke udfordringer kan det indebære at stille op?

"Hvis partiet rammer en nedtur, så er det ikke bare vælgerne, der skifter parti. Det kan politikerne også gøre, og der er Moderaterne udsatte, da partiet ligger i midten. Der er mange muligheder for at skifte hest, hvis modvinden bliver for stærk."

Hvad er succeskriterierne for de to valg?

"I forhold til Europa-Parlamentsvalget er det afgørende, at man er opstillet og deltager i debatten. Selvfølgelig bliver man glad, hvis man får mandatet. Men i forhold til at bygge legitimitet som parti, så er kommunerne meget vigtigere end Europa-Parlamentet."

Hvad sker der med Tønder-listen?

Beslutningen handler også om at udvide partiets egen talentbase, fortæller Henrik Frandsen.

"Det er rigtigt, at Lars Løkke Rasmussen har været den store profil, og det bliver han også ved med at være. Det er der ikke tvivl om. Men vi er i gang med at udvikle os til et parti med flere personligheder. Vi har fem ministre. Vi har en politisk ordfører, der markerer sig godt. Jeg synes også selv, jeg fylder en lille bitte smule som gruppeformand. På den måde er vi i gang med at udvikle os til et parti med en bred pallette."

Han forventer, at Moderaterne vil stille op til "alle fem regionsråd" og "de fleste kommuner."

Har I nogle kommunalpolitiske mærkesager, I vil gå til valg på?

"Der er vi slet ikke endnu. Det er noget af det arbejde, der skal forløses i den kommende tid. Der er mange ting, der skal på plads, og noget af det er jo selvfølgelig at formulere en moderat kommunalpolitik. Det er jo noget andet end landspolitik, så det skal vi have styr på i god tid inden kommunalvalget."

Selvom partiet ikke var på stemmesedlen ved det foregående kommunalvalg i 2021, er der alligevel et par moderate islæt på to danske rådhuse.

Henrik Frandsen – han har også en fortid som Venstre-borgmester i byen – sidder selv i byrådet i Tønder Kommune for Tønder Listen.

Charlotte Bagge Hansen, der også er medlem af Folketinget for Moderaterne, sidder i kommunalbestyrelsen i Vordingborg for Fælleslisten.

"Tønder Listen bliver ved med at være Tønder Listen. I hvert fald som det ser ud lige nu. Vi kan selvfølgelig ikke vide, hvad der sker ude i fremtiden. Men der er ikke tanker om at lægge Tønder-listen ind under Moderaterne," siger Henrik Frandsen.

Vil det sige, at dobbeltmandater er tilladt i Moderaterne?

"Vi har to, der gør det allerede, så det er i hvert fald noget, der forekommer. Mig bekendt er der ikke truffet en formel beslutning omkring det," afslutter gruppeformanden.

Moderaterne holder årsmøde i DGI-Huset i Vejle 25.marts.

Her er det forventningen, at valgkampsplanerne vil blive udfoldet og diskuteret yderligere.

Journalist Andreas Krog har bidraget med research til denne artikel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Frandsen

MF og gruppeformand (M), kommunalbestyrelsesmedlem (Tønderlisten), Tønder Kommune
landbruger (1985)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

0:000:00