Kommentar af 
Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft: Regeringsgrundlag er godt politisk håndværk, men hvor er hjælpen til de fattige denne vinter?

Mette Frederiksen giver Venstre og Moderaterne en symboltung sejr i form af skattelettelser. Klimaambitionerne synes ligeledes usvækket, og tilbage fremstår De Radikale som et krakeleret midterparti. Men hvordan vil den nye regering hjælpe de fattige gennem vinteren, spørger Mogens Lykketoft.

Den historiske nyskabelse med en flertalsregering hen over midten skal i øvrigt forstås i lyset af udviklingen i forholdet mellem Socialdemokratiet og De Radikale, skriver Mogens Lykketoft.
Den historiske nyskabelse med en flertalsregering hen over midten skal i øvrigt forstås i lyset af udviklingen i forholdet mellem Socialdemokratiet og De Radikale, skriver Mogens Lykketoft.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mogens Lykketoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flertalsregeringen er godt politisk håndværk af Mette Frederiksen, sådan som kombinationerne i Folketinget tegnede sig efter valget 1. november. Min fornemmelse er, at udfaldet ikke bliver mere blåt, men mere stabilt end i andre mulige kombinationer.

Det siger jeg, selv om Altingets læsere måske vil huske, at jeg for et par uger siden skrev, at jeg kunne ønske mig meget andet og mere – især mere fokus på at bekæmpe den ekstreme og voksende ulighed med et mindretal af meget fattige og et endnu mindre mindretal af ekstremt rige.

Topskattelettelser opfattes af borgerlige partier – også De Radikale – som løsningen på at få flere til at arbejde mere. Det mener jeg er forkert, og det ender altid med noget, der udvider forbrugsmulighederne for den højere middelstand, som af hensyn til klimaet egentlig burde indskrænke deres forbrug.

Dette udfald var desværre også denne gang forudsigeligt, fordi V og M havde brug en symboltung sejr her for at forsvare at gå i regering under Mette Frederiksens ledelse og med mange elementer af socialdemokratisk politik.

Skattelettelserne, udover beskæftigelsesfradraget, er dog kun nogle få hundrede millioner, fordi der også kommer en millionærskat helt i toppen.

I øvrigt vil det rette op på fordelingen, hvis der leves op til regeringsprogrammets mål om at bekæmpe skattely, skatteflugt og styrke en alt for svag skattekontrol.

Klimaambitionerne synes usvækket

Mogens Lykketoft

Endelig er konjunkturerne for en gangs skyld – på grund af renteforhøjelser og økonomisk afmatning – ved at tage toppen af ejendomsværdier og aktiekurser. Men dén form for omfordeling skaffer jo ikke nye penge til at hjælpe de fattige gennem vinteren. Og her efterlyser jeg klarere svar fra regeringen.

Måske kommer hjælpen via penge fra EU's indsats for at inddrage en del af energiselskabernes ekstraordinære gevinster, som følge af den aktuelle forsyningskrise, og bruge pengene til at lægge et loft over borgernes elpriser?

I den evige jagt på større arbejdsudbud synes fokus mest at være på at få flere uddannet og opkvalificeret og få flere med de rette kvalifikationer ind fra andre lande. Der er heldigvis ikke nye forringelser for dem, der ikke er i arbejde. Der bebudes en række tiltalende initiativer for de allermest udsatte.

Rammerne for velfærd er sikret i forhold til stigende antal børn, uddannelsessøgende og ældre. Udlændingepolitikken nævnes kun som optræk til at fjerne nogle af de skøre regler uden at svække den alment stramme kurs.

Det er uhyre vigtigt, at klimaambitionerne synes usvækket. Mine venner på venstrefløjen vil sige, at det skulle være endnu bedre. Sagen er imidlertid, at de store, progressive klimaskridt også i foregående valgperiode blev taget af meget brede flertal.

Oplevelsen af De Radikale som et reelt kompromissøgende midterparti er krakeleret

Mogens Lykketoft

Det allervigtigste nu er at fjerne de praktiske forhindringer for højt tempo og den vældige planlagte investering, der er besluttet i vedvarende energi, og det er der heldigvis meget skarpt fokus på.

Den historiske nyskabelse med en flertalsregering hen over midten skal i øvrigt forstås i lyset af udviklingen i forholdet mellem Socialdemokratiet og De Radikale. Min generation af socialdemokratiske politikere så De Radikale om den uomgængelige makker i midten af dansk politik, og i 1990’erne skabte vi gode resultater i fællesskab.

Men i en række etaper gennem de seneste tyve år er oplevelsen af De Radikale som et reelt kompromissøgende midterparti krakeleret.

Valg efter valg gjorde partiet et centrum-venstreflertal umuligt ved at skræmme de udslagsgivende vælgere ved, at de som støtteparti ville blokere ethvert forslag fra en S-regering om strammere udlændingepolitik.

Desuden var det efterhånden ikke muligt at se en forskel mellem R og V i skatte-og fordelingspolitikken. Derfor blev der intet regeringsfælleskab i 2019 – der kom dog et samarbejde om ikke mindst klimapolitikken, der udviklede sig opmuntrende op til sommerferien i år.

Der skete imidlertid et tillidsbrud, da De Radikale udløste et valg i utide, med det resultat at centrum-venstre blev betydeligt svækket. Vi var kun et mandat fra at få en rent borgerlig regering.

Læs også

De Radikale blev mere end halveret, og der blev valgt en ny og mere kompromissøgende leder. Men hans kurs blev underkendt af hans egen lille gruppe i samme øjeblik, de havde valgt ham.

Alligevel blev De Radikale budt med i flertalsregeringen, som de så længe havde talt for. Lederen ville gerne, men den uregerlige lille gruppe sagde nej. Det ligner en fremadskridende opløsning hos Socialdemokratiets historiske makker.

Allerede af den grund må man tvivle på, at der ville have været et arbejdsdygtigt rød-grønt alternativ i den nuværende situation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00