Museer slår rekord: Gæsterne myldrer ind
FREMGANG: Danskerne drages af museernes verden som aldrig før og er blandt de flittigste i verden til at gå på museum. På stribe melder jublende museer nu om fremgang og rekordstore besøgstal i 2015.
Erik Bjørn Møller
JournalistCecilie Gormsen
RedaktionschefDanskerne slukker i stigende grad for fjernsynet og søger i stedet for kulturelle oplevelser på landets museer som aldrig før.
Tendensen er så markant, at museer på stribe kan melde om fremgang og rekordstore besøgstal i 2015.
Hvis tendensen holder, svarer det til, at hver dansker går på museum mere end to gange om året.
”Det er totalt glædeligt. Det er helt enestående tal, der gør os sammenlignelige med de allerbedste i hele verden – og jeg får kun positive meldinger,” siger direktøren i Organisationen Danske Museer (ODM), Nils M. Jensen.
Det er totalt glædeligt. Det er helt enestående tal, der gør os sammenlignelige med de allerbedste i hele verden.
Nils M. Jensen
Direktør for Organisationen Danske Museer (ODM)
"Det er forrygende"
Stribevis af museer har de seneste dage offentliggjort deres besøgstal, og landets museumsdirektører har endnu ikke fået armene ned over besøgssucceserne, der slår alle rekorder.
Det gælder eksempelvis Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet, Aros, Heart og Museum Østjylland, der består af de lokalhistoriske museer i Randers, Grenå og Ebeltoft. Sidstnævnte har med 173.000 besøgende slået den hidtidige rekord på 152.000 gæster i 2011.
”Det er forrygende. Aldrig før i museets historie har vi haft så mange gæster,” siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen.
Eckersberg var trækplaster i København
Besøgsrekord var der også på Statens Museum for Kunst (SMK), der i 2015 åbnede dørene for 451.195 gæster – en stigning på næsten 20 procent i forhold til året før.
Her er det især efterårets store Eckersberg-udstilling, der har trukket besøgende.
”Det fortæller os, at interessen for kunst er stor, og at vi har haft held til at dele Danmarks billedkunstneriske kulturarv med en stadigt større del af befolkningen,” siger direktøren på SMK, Mikkel Bogh.
Læs hele historien på Altinget: kultur (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.