Nordsølande vil øge sikkerheden på havbunden: ”Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor hurtigt man kan lamme Europa”

Ni lande skruer op for vindambitionerne i Nordsøen og lover mere samarbejde for at undgå at blive sårbare over for sabotage og spionage.

Landene i Nordsøen skal tage truslen mod deres infrastruktur meget alvorligt, lød det fra topmødets vært, Belgiens premierminister, Alexander De Croo (i midten).
Landene i Nordsøen skal tage truslen mod deres infrastruktur meget alvorligt, lød det fra topmødets vært, Belgiens premierminister, Alexander De Croo (i midten).Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

OOSTENDE: Lederne fra ni europæiske lande med store vindambitioner forpligter sig nu til at øge sikkerheden omkring de mange søkabler, rørledninger og vindmølleparker, der allerede nu og i endnu højere grad i fremtiden kommer til at ligge i deres farvande i Nordsøen og Atlanterhavet.

Det øgede fokus skal ses i lyset af sidste års sprængninger af Nord Stream-gasrørledningerne i Østersøen tæt på Bornholm. Oveni kommer, at nordiske tv-stationer i fællesskab i sidste uge afdækkede, hvordan russiske forskningsskibe med heftigt overvågningsudstyr ombord er blevet observeret i færd med det, der ligner en kortlægning af den følsomme infrastruktur ud for flere af landenes kyster.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tager truslen alvorligt.

Det, vi traditionelt har tænkt som teknisk infrastruktur, det er nu også sikkerhedspolitik.

Mette Frederiksen
Statsminister (S)

”Det, vi traditionelt har tænkt som teknisk infrastruktur, det er nu også sikkerhedspolitik. For der skal ikke så megen fantasi til for at forestille sig, hvor hurtigt man kan lamme Europa, og hvor hurtigt man kan lamme også det danske samfund,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag efter topmødet i den belgiske havneby Oostende.

Her skrev delegationer fra Danmark, Belgien, Holland, Tyskland, Norge, Storbritannien, Irland, Frankrig og Luxembourg under på, at de vil øge sikkerheden omkring installationerne i området, der skal levere vindkraft nok til at dække elforbruget hos over 300 millioner europæiske husholdninger i 2050.

”Vi vil tage alle relevante og passende skridt for at sikre vores kritiske infrastruktur i nordsøområderne for at beskytte vores fælles interesser, overholde international lov og reagere effektivt på de voksende traditionelle og hybride trusler. Vi vil samarbejde om at øge sikkerheden for offshore- og undervandsinfrastruktur inden for Nato og EU,” skriver lederne i deres fælles erklæring.

{{toplink}}
Læs også

Mødets vært, den belgiske premierminister, Alexander De Croo, konstaterede nøgternt, at videnskabelig forskning lod til at være ”et relativt bredt koncept i Nordsøen” at dømme efter den aktivitet, som russiske skibe har haft også i belgisk farvand. Han pointerede også, at netop den slags infrastruktur, som nu skal udbygges massivt i Nordsøen, vil være sårbar over for både spionage og sabotage.

0:000:00