Norges parlament lukkede ned efter trusler
Alle indgange til Stortinget i Norge blev onsdag lukket ned efter to trusler. Bevæbnet politi tog opstilling uden for parlamentsbygningen. Situationen er kommet under kontrol.
Silje Sjursen Skiphamn
Sundhedsredaktør, Altinget NorgeEira Lie Jor
Nyhedschef, Altinget NorgeFrode Andresen
Forsvarsredaktør, Altinget Norge
Efter artiklens udgivelse er Stortinget åbnet igen. Det fortæller lederen af Stortingets presseloge, Marie Melgård, til Altinget.
"Situationen er nu afklaret, og alle indgange er genåbnet. Politiet greb ind uden for Stortinget efter to forskellige trusler rettet mod Stortinget. Så vidt administrationen er bekendt var der tale om to uafhængige trusler. Politiet har afsøgt området og vurderer trusselssituationen som opklaret."
--
Stortinget i Norge er lukket på grund af to trusler, hvoraf den ene ifølge flere norske medier skulle være en bombetrussel.
Indgangene til parlamentsbygningen i Oslo er spærret af bevæbnet politi, og ingen må gå ind eller ud. Uden for Stortinget afsøger hunde blomsterkasser og andre installationer. Et stort område omkring Stortinget er afspærret.
Politiet bekræftede onsdag eftermiddag, at der var to trusselsmeldinger mod Stortinget: en e-mail sendt til Stortinget samt en besked offentliggjort på det sociale medie 4chan.
Aftenposten nævnte 4chan-meddelelsen først og har fået bekræftet dens indhold. Meddelelsen lyder:
"nogle af jer har det godt
gå ikke i parlamentet klokken 10 i morgen"
Ifølge Aftenpostens skærmbillede af beskeden fra 4chan blev den offentliggjort tirsdag klokken 16.04. Stortinget bekræfter, at det er dem, der har videresendt oplysningerne til politiet.
Det parlamentariske arbejde fortsætter som normalt. Vi har lukket alle indgange, indtil vi har afklaret situationen
Pål Munck
Sektionsleder i sikkerhedssektionen i Stortinget
Parlamentarisk arbejde fortsætter som normalt
Pål Munck, der er sektionsleder i sikkerhedssektionen i Stortinget, siger til Altingets norske redaktion, at der er igangsat en række tiltag.
"Det er en uafklaret sikkerhedssituation. Vi ved ikke helt, hvordan truslen er opstået, og derfor har vi iværksat en række tiltag for at sikre Stortingets sikkerhed, indtil vi har afklaret, hvad der er sket," siger han.
Hvordan blev truslen fremsat?
"Den blev fremsat på et sociale medie. Det blev opsnappet og sendt til politiet, og det er politiet, som har reageret på dette."
Hvad gik truslen ud på?
"Den er udefinerbar."
Hvilke konsekvenser har det for Stortinget?
"Det parlamentariske arbejde fortsætter som normalt. Vi har lukket alle indgange, indtil vi har afklaret situationen."
Ingen dramatik
Stortingsrepræsentant Terje Halleland (Frp) oplever ikke situationen i Stortinget som dramatisk.
"Det er en meget uheldig situation, men indtil videre tager vi det meget roligt, afventer situationen og ser, hvad der sker," siger han til Altinget.
I hvilken grad er I blevet informeret om, hvad der sker?
"Vi har bare fået information om, at der er opstået en situation, som har ført til at dørene er blevet lukket. Så ingen får lov til at forlade bygningen eller ind," siger Halleland og tilføjer:
"Og så er vi blevet informeret om, at der vil komme ny information, når dette er tilgængeligt."
Trusselsvurdering: "Usandsynligt"
Det var Dagbladet, som først rapporterede om, at Stortinget var lukket ned som følge af en uafklaret sikkerhedssituation. Den norske efterretningstjeneste Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) bekræfter over for mediet VG, at de er opmærksomme på situationen.
"Vi samarbejder med Oslo politidistrikt for at afklare truslen," siger PST's kommunikationsrådgiver Martin Berntsen til VG.
I PST's trusselsvurdering for 2024 henvises der til truslen mod politikere og embedsmænd. PST beskriver det som "usandsynligt", at embedsmænd vil blive ramt af alvorlige voldshandlinger i Norge i 2024.
"Vi ser dog et gennemgående højt niveau af trusler og opfordringer rettet mod embedsmænd og politikere i Norge. Nogle vil også opleve spontane konfrontationer og mindre alvorlige voldshandlinger. Særligt sårbare er de, der får meget medieopmærksomhed og er forbundet med sager, der vækker følelsesmæssigt engagement," står der i trusselsvurderingen.
PST skriver også, at frustration og stærk politisk utilfredshed kan sænke nogle menneskers tærskel for at fremsætte trusler eller hadefuld tale. De påpeger, at både økonomiske nedgangstider og mistillid kan forstærke dette.
Ifølge en af Altinget Norges journalister foregår spørgetiden som normalt inde i stortingssalen. Flere ministre er til stede under spørgetiden heriblandt Norges justitsminister Emilie Enger Mehl, energiminister Terje Aasland og erhvervsminister Jan Christian Vestre.